Radar ’mikroçip’ heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Radar ’mikroçip’ heyecanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2006 00:00

Aybek, patentini aldığı "Mikroçip Projesi"ni domuzlarda başarıyla gerçekleştirdi. Büyük bir sürpriz olmazsa insanda ilk uygulaması olan pilsiz çip, bypass ameliyatı sırasında insana yerleştirecek ve ömür boyu insanda kalacak. Bu çip, kolundaki saat aracılığıyla hastanın kalp ve damarlarındaki bütün gelişmeleri radar gibi tarayarak doktoruna ve hastaneye aktaracak.

KALP-DAMAR cerrahisinde çığır açan buluşları ve ameliyatları ile dünya çapında üne kavuşan, Doç. Dr. Tayfun Aybek, artık ameliyatlarını büyük ölçüde Türkiye’de gerçekleştirecek.

Aybek, 17 yıllık yurtdışı deneyiminden sonra yurda kesin dönüş yaptı. Güven Hastanesi ile anlaşan Aybek, Türkiye’ye dönme kararını ilk olarak Ankara Hürriyet’e açıkladı. Aybek, "İnsan belli bir noktaya gelince vatandaşlık, Türklük gibi kavramların değeri artıyor. Ülkeme duyduğum özlem, vefa duygum ağır bastı. Artık ağırlıklı olarak yetiştiğim ülkemde insanlara hizmet etmek istiyorum" dedi.

HER AY ALMANYA’DA DERS VERECEK

Aybek, her ay uzun yıllar çalıştığı Frankfurt Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne giderek ders verecek, bilimsel uygulamalarını sürdürecek. Yılda iki kez de Brezilya’ya giderek meslektaşlarına konferans verecek olan Aybek, Sao Paulo Famema Üniversitesi Senatosunca "Onursal Profesörlük" ünvanı ile ödüllendirilmişti.

KALP KRİZİ ERKEN UYARI ÇİPİ

Aybek, patenti kendisine ait olan mikroçip projesinin iki domuzda deneysel uygulamasını sürdürdüğünü ve gelişmelerin çok umut verici olduğunu bildirdi. Aybek, "İnsandaki ilk uygulamasını 2007 başında yapacağım. Damara yerleştirilecek bu çip bir nevi erken uyarı-radar görevi yapacak. Krizleri önceden haber verecek. Böylece, ölümlerin önüne büyük ölçüde geçilecek" dedi.

HIĞIR AÇAN BULUŞ VE UYGULAMALARI

39 yaşındaki genç bilim adamı Aybek, küçük yara ile kalp ameliyatları, atan kalpte ameliyatlar, kalp kapakçığı tamiri, aort ya da büyük damar cerrahisinde Almanya, Brezilya, İngiltere, Makedonya ve Lüksemburg gibi ülkelerde binlerce hastayı ameliyat etti.

100’ü aşkın uluslararası yayın ile mesleğinin zirvesine çıkan Aybek, yaptığı birçok kalp ameliyatı ile Avrupa’da ve dündaya birçok "İlk"e imza attı. Aybek, ameliyathanede canlı yayınlarla özellikle Alman basınında geniş yer aldı. Bu ameliyatların bazıları sırasıyla şöyle: "5 santimetre yara ile çift kapak tamiri", "Uyanık hastada bypass", "Hastayı soğutmadan aort cerrahisi", "Atan kalpte full akteryel bypass".

Damar radarı çip heyecanı

En son geliştirdiği "Mikroçip Projesi" ile bütün dünyanın dikkatlerini üzerinde toplayan Aybek, sonuna doğru gelinen bu proje ile kalp ameliyatı sırasında, kalbin yüzeyine yerleştirilen 1.2 mm çapındaki bir mikroçip, hayatı boyunca hastanın kol saatine, kalbin odacıklarının basıncı ve bypassların durumu hakkında bilgiler gönderecek.

Bu bilgiler otomatikman hastanın doktoruna ve hastaneye de saat üzerinden ulaşacak. Aybek, halen iki domuzda denemesi başarıyla sürdürülen kendi buluşu ilk çipi 2007 Nisan’ında önce Frankfurt’ta, sertifikasyonunu alınca da Ankara’da insanlarda uygulayacak.

Çip, pilsiz çalıştığı için ömür boyu riskli insanda kalacak. Aybek’e göre çipin sağlayacağı kolaylıklar şöyle:

Æ Kapakçık onarımında kapak kaçırmaya başlarsa müdahale edilebilecek.

Æ Organ naklinde, vücudun organı kabul edip etmediği izlenebilecek.

Æ Bypassın akımını doktora verecek, bu yolla bypassın ömrü öğrenilecek.

Æ Belki kalpte katetere gerek kalmayacak.

Æ Daha birçok sonuçlar ve buluşlar doğuracak.

Aybek, Almanya’da ameliyatlarda kullandığı robotun başka cerrahi uygulamalarda da kullanılması koşuluyla Türkiye’ye getirebileceğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!