Güncelleme Tarihi:
Üniversiteyi bitirenler iş bulamayabilir, genç iş gücü işten atılabilir ve emeklilik tarihleri ertelenebilir. Beyaz yakalılar, ekonomik gerileme karşısında kendilerini artan derecede savunmasız hissediyor, mavi yakalıların güvensizliği ise yıllardır biliniyor.
Kalıcı iş kayıpları en çok üretim, hizmet ve perakende sektörlerinde yaşanıyor.
Şu anda müşteri çağrı servislerinin olduğu gibi tekstil fabrikaları ve hizmet sektöründe de ucuz iş gücü nedeniyle istihdamı yurt dışına kaydıracak ikinci bir dalga yaşanması bekleniyor. Bu iş kollarındaki Amerikalılar, mikroçip montajı ve medikal aletler gibi alanlarda kendilerini yeniden eğitmek zorunda kalacak.
Perakendeciler için temkinli tüketici harcamaları nedeniyle büyüme sınırlı olacak.
Harvard Business School'da işletme profesörü William George, çok derin bir istihdam krizi içinde olunduğunu, ekonomi normale döndüğünde istihdamın da döneceğini söylemenin zor olduğunu söyledi.
ABD'de şu an yüzde 9,7 olan işsizlik oranının bu yıl bitmeden yüzde 10'un üzerine çıkması bekleniyor. İşsizliğin, 2014 yılından önce de normal seviye olarak kabul edilen yüzde 5'e dönmesi beklenmiyor.
ŞİRKETLERİN “YARATICI” MALİYET DÜŞÜRME TEDBİRLERİ
İşten çıkarmaların iş gücünü yeniden şekillendiren tek şey olduğunu düşünmemek gerekiyor. Maliyetleri hızla ve sert şekilde kesmek, iş dünyasını yaratıcı olmaya zorluyor! Uzmanlar, yöneticilerin bu günlerde temel sorumluluğunun bu olduğunu düşünüyor.
İzinler, daha az çalışma saatleri ve diğer kısıtlamalar, çalışanların ortalama çalışma süresini rekor düzeyde azaltarak haftada 33,1 saate kadar indirdi.
Nebraska'da Premium Protein Products'da çalışan 400 işçi, haziran ayından bu yana ücretsiz izinde olduklarını ve bu durumun en az 2 hafta daha süreceğini ifade ediyor.
Bu uygulamaya devlette de rastlanıyor. Baharda çalışanlarına bir hafta süresince izin veren Utah Devlet Üniversitesi gelecek yazın da çalışanlardan izin almalarını istedi.
İşten çıkarma yerine iş saatlerini düşürme, şirketler için daha tercih edilebilir bir strateji haline geldi: böylece kıdem tazminatı ihtiyacı düştüğü gibi ekonomi düzeldiğinde tekrar işe alma ve eğitme maliyetinden de tasarruf edileceği düşünülüyor.
Pennsylvania Üniversitesi Wharton School of Business Profesörlerinden Peter Cappelli, uygulamanın geçen yılki finansal kriz sırasında çok yaygınlaştığını ve gelecekteki resesyonlarda da olasılıkla uygulanabileceğini ifade ediyor.
New Hampshire'da bir danışmanlık firmasında çalışan Bonnie Gerard, haftalık çalışma günlerinin 5'den 4'e düştüğünü, bunun faturalarını ödemesini güçleştirdiğini ifade ederken, ancak işini kaybetmekten kurtulduğunu anlatıyor. Gerard, “Bu işte olduğunuz günlerde daha fazla odaklanmanızı sağlıyor. Hala aynı hedeflere sahipsiniz” diyor.
Şirketler ne kadar çok maliyet azaltıcı tedbire başvursa ya da toparlanma ne kadar güçlü olsa da milyonlarca iş geri gelmeyecek.
Son bir yılda, tarım dışı istihdam 131 milyon kişiye geriledi. 5,8 milyondan fazla otomobil işçisi, bankacı, halıcı, gazeteci, aşçı, garson ve diğerleri işsiz kaldı. Son 12 ay içinde imalat sektöründen 1,6 milyondan fazla kişi, inşaat sektöründen 1 milyon kişi ve finansal sektörden 435 bin kişi işsiz kaldı.
ABD, düşük vasıflı imalat sektöründe Çin, Hindistan ve Meksika gibi ucuz işgücü maliyeti olan ülkelerle rekabet edemiyor. Bunun gibi, maliyet baskısı nedeniyle bilgi teknolojileri sektörü de yurt dışına itiliyor.
Amerikan işçileri önümüzdeki yıllarda yeni iş alanları için yeniden eğitilme ihtiyacı duyacaklar. Bu iş alanları, binalarda enerji tasarrufu sistemleri oluşturulması gibi uzmanlaşmış bilgi alanları gerektirecek. Üniversite eğitimi almaktansa, bu gibi uzmanlıkları veren liseler çok daha önemli hale gelecek.
Kriz ve arkasından gelen durgunlukla rekor sayıda kişinin işsiz kalması, insanları part-time (yarı zamanlı) işlere zorluyor.
EMEKLİLİK ERTELENİYOR
İşçilerin yüzde 40'ı şu an 55 yaş veya üzerinde. Bu, 1961 yılından bu yana en yüksek seviye olarak ölçülüyor. Daha fazla sayıda kişi ekonomik ve kişisel nedenlerle emekliliğini ertelerken, iş gücü piyasasına gençlerin girmesine engel oluyor.
1990'ların başında beyaz yakalı işçilerin iş güvenliği, teknoloji yurt dışında istihdam yaratmaya imkan sağladığı için kaybolmaya başladı.
Çalışma Bakanlığının verilerine göre, son bir yıl içinde yöneticiler ve avukat, doktor ve fon yöneticisi gibi profesyoneller arasındaki işsizlik oranındaki artış yüzde 64'e çıkarken, genel işsizlik oranındaki artış ise yüzde 56 oldu.
Bakalorya derecesi ve daha yüksek seviyedekiler için işsizlik yüzde 4,7 ile görece olarak az olsa da, bir yıl önce bu oran yüzde 2,7 idi.