Eğer siz de yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bu haberi okurken tadınız tuzunuz kaçabilir. Yeni bir çalışma kapsamında 470 bin kişinin verisi incelendi ve yemeğe fazladan tuz eklemenin mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 arttığı ortaya koyuldu. İşte bir sonraki öğününüzde tuzluğa uzanırken bir kez daha düşünmenize neden olacak o araştırmanın detayları...
#Tuz TüketimiAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili?
#KanserAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili? Öte yandan bu operasyonlar sadece meme ve rahim kanseri için mi geçerli yoksa mide, pankreas, tiroit, kalın bağırsak gibi diğer kanser türlerinde benzer müdahalelere yer var mı? İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler ile konuştuk.
#Rahim AldırmaDünyada en yaygın görülen enfeksiyonlardan 'Helikobakter pylori' (sindirim sistemine yerleşen bir bakteri) mide kanserine neden oluyor. Uzmanlar, bakterinin mide mukozasını tahrip ettiği kişilerde kansere yakalanma riskinin, enfekte olmayan kişilere göre 90 kat daha fazla olduğuna dikkati çekerek, bakterinin bir kişinin midesinde ne kadar uzun kalırsa, ilerleyen yaşlarda kanser ortaya çıkma riskinin o derece artacağını vurguluyor. İşte, Helikobakteri hakkında bilinmesi gerekenler...
#Helikobakteri Nedir?SESSİZ bir şekilde uzun yıllar belirti vermeden ilerleyen mide kanseri, Türkiye’de en sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Sağlık Bakanlığı’nın mide kanseriyle ilgili hazırladığı verilere değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata, klinik protokol verilerine göre Türkiye’de mide kanserinin erkeklerde en sık görülen beşinci, kadınlarda ise altıncı kanser türü olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu. Pata, batı tipi beslenmenin mide kanserinin artışına yol açabildiğine de dikkat çekti.
#Prof. Dr. Cengiz PataGastrit, ülser ve mide kanseri hastalarının neredeyse tamamında Helikobakter pilori adlı mikroba rastlanır. Helikobakter pilori enfeksiyonu, dünyanın en yaygın enfeksiyon hastalıklarından birisi olarak dikkat çekiyor. İşte, helikobakteri hakkında bilgi...
#Helikobakteri Nedir?Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kanserin görülme sıklığı sigara, sağlıksız beslenme, düzensiz yaşam gibi sebeplerle her geçen gün artıyor. Birçok doku ve organda ortaya çıkabilen kanser hastalığı, bazı belirtilerin önemsenmemesi nedeniyle sessizce ilerleyebiliyor. Kanser, vücudun koruyucu örtüsü olan cilt üzerinde de bazen olağandışı sinyaller verebiliyor.
#CiltKonu başlığı açısından vatandaşlar tarafından en çok merak edilenler arasında, 'Endoskopi nedir' ve 'Endoskopi nasıl yapılır' soruları yer almaktadır. Sağlık konusunda önemli bir yer teşkil eden bu işlem için, yazı içeriğinden ne olduğuna dair bilgi alabilirsiniz. İşte endoskopi nedir ve nasıl yapılır sorularının cevabı...
#SeodıshaberSindirim sistemi, alınan besinlerin sindirim kanalı boyunca ilerlemesini, sindirim salgıları ile parçalanmasını ve emilmesini sağlar. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde devamlılığı için dengeli ve lifli beslenmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Sindirim sitemimizi, özellikle de mide-bağırsak sağlığımızı korumak için sağlıklı beslenme çok önemli. Karnabahar mide asitlerini dengeler. Karnabahar yemeği ‘mide dostu’ yemeklerin başında geliyor” açıklamasında bulundu.
#Karnabahar Nasıl TüketilirTarım ürünlerini bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerinden korumak için kullanılan pestisitler hepimizin gündeminde. Bu kimyasalların yanlış kullanılması sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Doğaya ve biyolojik çeşitliliğe zarar veriyor mu? Sebze ve meyveleri karbonatlı ve sirkeli suyla yıkamak çare mi? Pestisitler ne zaman zararlı hale geliyor, kullanılmasa olmaz mı? Tüm bu soruları uzmanlara sorduk.
#Pestisit2024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral CharlesYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserOBEZİTE, insan vücudunda yağ hücrelerinde depolanan doğal enerji rezervlerinin ciddî risk oluşturacak düzeyde artması ve sonuçta ölüm riskinin yükselmesi ile karakterize olan bir hastalık. İzmir Tınaztepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, obezite tedavisinde cerrahinin yerini anlattı…
#1Gıda takviyeleri son yıllarda çok popüler. Çeşit çeşit gıda takviyeleri kullananlar, eşe dosta "Ben çok fayda gördüm, sen de dene..." diyenler derken kafalar çok karışık. En kritik gıda takviyelerinden biri de demir takviyesi. "Demir takviyesi almalı mıyım?" diye düşünüyorsanız bu detayları mutlaka bilmelisiniz...
#DemirSevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser vakaları giderek artıyor. Kanserin başlıca görülme nedenleri arasında genetik özellikler ve çevresel faktörler yatıyor. Kansere neden olabilecek çevresel faktörleri azaltmak ise bizim elimizde.
#SağlıkZ kuşağı şu sıralar ‘hızlı yaşlanma’ ile gündemde… TikTok kullanıcısı olan fenomen Jordan Howlett’in geçtiğimiz günlerde ortaya attığı “Günümüzde Y kuşağı yaşlarından daha genç görünürken, Z kuşağı çok daha yaşlı görünüyor” teorisi sosyal medyada popüler oldu. ABD'li araştırmacılar da bu düşünceyi destekledi. Peki Z kuşağı neden yaşından büyük görünüyor?
#Sağlık