Bodrum’da spot ışıklarının altında hep Yalıkavak var ama en arkalardan bir belde hızlı bir gastronomi ve eğlence atağında: Bitez... Siz hiç bakmayın ‘emekli cenneti’ diye burun kıvrıldığına; adını yakında çok daha fazla duyacaksınız. Bu yaz açılan yeni mekânlardan başlayıp klasiklere doğru bir sıralama yapalım...
#Savaş ÖzbeyPaella denilen deniz ürünlü, tavuklu, sebzeli pilavın çıktığı Valensiya, son 10 yıldır sanatsever gezginlerin rotasına girmeye başladı. 2005’te Santiago Calatrava’nın ultra modern müze kompleksi ‘Sanat ve Bilim Şehri’nin açılması 2007’de America’s Cup bu süreci hızlandırdı. Mağribi esintili mahallelerde birbiri ardına yeni restoranlar, gece kulüpleri, restoranlar açılıyor. 350kilometre uzaklıktaki Madrid’e hızlı tren bağlantısı ivmeyi arttırdı. İspanya’nın üçüncü büyük şehrinde pilavın dışında keşfedecek pek çok lezzet ve mekân var.
#SeyahatBir hayat tarzı olarak vejetaryenliği benimseyip et yemeyenlerin sayısı arttıkça vejetaryen restoranların sayısı da artıyor. Ayrıca mönüsünde vejetaryenleri mutlu edecek seçenekler bulunduran mekanların sayısı da katlanıyor. Bu tür mekanların çoğunda organik malzeme kullanılıyor, eğitimli personel çalışıyor. Bu hafta jürimize vejetaryenlerin yemek yiyebileceği 10 adresi sorduk. İlginç bir tesadüfle, hemen hepsi içkisiz olan bu mekanların çoğu Beyoğlu’nda...
Uzun süredir beni takip edenlerin aklına gelmiştir ‘Neden bu adam hep İspanya veya Japonya gibi ülkelerin deniz ürünleri lokantalarını ve oralarda yediklerini ballandıra ballandıra anlatıyor’ diye. ‘Bizi beğenmiyor mu’ sorusunu soranlar da vardır. Cevabı belli aslında; biz denizleri tükettik gibi. İstisnalar hariç bu işi onlar kadar da iyi bilmiyoruz. Şimdi o istisnaların birinden bahsedeceğim...
#Deniz ÜrünleriYemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkGeçen hafta bir yılı geride bırakırken tattığım ve beğendiğim lezzetler arasında Türkiye’den öne çıkanları paylaşmıştım. Bu hafta da yurtdışı seyahatlerimde deneyimlediğim ve unutamadığım tatları paylaşmak istiyorum. Tıpkı geçen haftaki gibi sıralamam 1’den 10’a değil, hepsi eşit…
#GastronomiYeni yıla girmemize çok az bir zaman kaldı. Yılbaşı gecesinde eşinizi dostunuzu kendi evinizde ağırlamak istiyor ama mutfakla da pek uğraşacak vaktinizin olmayacağını düşünüyorsanız Hürriyet Lezzetli Hayat ekibinin verdiği listeye bakın. Emin ellerden çıkan yemekleri bu adreslerden eve sipariş verebilirsiniz.
#Gizem DİNÇBAŞAvustralya’nın ünlü televizyon simalarından Maeve O’Meara ile düzenlediğimiz Türkiye gastronomi turlarının bendeki yeri çok başka. Dört yıl boyunca 15 Avustralyalı gurmeyi Türkiye’nin değişik bölgelerine götürerek hem yemek kültürümüzü öğretme hem de ülkemizi tanıtma fırsatı buldum. Nereleri gezdirip neler tattırdığımı merak ettiyseniz bu hafta İstanbul’un iki yakasını birlikte turlayalım…
#Avustralya