36 saatte Valensiya
Paella denilen deniz ürünlü, tavuklu, sebzeli pilavın çıktığı Valensiya, son 10 yıldır sanatsever gezginlerin rotasına girmeye başladı. 2005’te Santiago Calatrava’nın ultra modern müze kompleksi ‘Sanat ve Bilim Şehri’nin açılması 2007’de America’s Cup bu süreci hızlandırdı. Mağribi esintili mahallelerde birbiri ardına yeni restoranlar, gece kulüpleri, restoranlar açılıyor. 350kilometre uzaklıktaki Madrid’e hızlı tren bağlantısı ivmeyi arttırdı. İspanya’nın üçüncü büyük şehrinde pilavın dışında keşfedecek pek çok lezzet ve mekân var.
16.00
CARMEN ALIŞVERİŞİ
Tepedeki Barrio del Carmen, kentin en eski yerleşimi ve entelektüel merkezi. Zarif kentliler, sakallı öğrenciler grafiti kaplı dar sokaklardan geçip tarihi merkezdeki kafelere, galerilere koşturuyor. Işıltılı Mercado Central (mercadocentralValensiya.es) son zamanlarda moda merkezi gibi. Prada, Aston Martin ve pek çok markaya ev sahibi oldu. Dikkat çeken butikler 15’inci yüzyıldan kalma gotik ipek borsası Lonja de la Seda’nın ardındaki sokakta. En iyileri Bugalú (Calle de la Lonja No: 6) ve Madame Bugalú y Su Caniche Asesino (madamebugalu.es) İspanyol, Fransız, İsviçreli tasarımcıların aksesuarlarını Paul Frank gibi markaların ürünlerini satıyor.
18.00
HAKİKİ VALENSİYALI
Valensiya, horchata adlı içeceğin çıktığı şehir. Yer bademinden yapılan içeceği 8-14’üncü yüzyıl arasında bölgede hakim olan Müslümanlar geliştirmiş. Carmen’deki Horchatería El Siglo’da tadabilirsiniz (Bir fincan cafe cortado eşliğinde 11 TL). Bir başka yerel lezzet pudra şekerine batırılmış parmak pasta farton (1,5 TL; Plaza de Santa Catalina No: 11)
21.00
MODERN TAPAS
Kentin bir zamanlar pek fazla olmayan restoran seçenekleri yaratıcı gençlerin çıkışıyla canlandı. Carosel, çok moda, buna karşın çok sade. Şef Jordi Morera küçük dokunuşlarla yerel tatları güzelleştiriyor. Örneğin enginar ve bademli sübye yahnisi. Sabit fiyatlı mönüler her hafta değişiyor, ücret 66 TL. (restaurante-carosel.blogspot.com)
23.00
CARMEN'DE ALEM
Carmen semtinin nabzı gece Plaza del Tossal’da atıyor. Halk turist tuzağı barlardan kaçıp taş çağı temalı Bar los Picapiedra’ya gidiyor. Bohemleri, öğrencileri buluşturan mekânda cam sürahiler elma şarabıyla (21 TL) dolup boşalıyor (bar-lospicapiedra.com), İspanyol alternatif rock grupları sahneye çıkıyor.
10.00
GELECEĞİN ŞEHRİ
Valenbisi, yani turist bisikletleri üç yıl önce hizmete girdi. Şehrin giriş kapılarından Torres de Serranos civarından haftalığı 10 Euro’ya bisiklet kiralayın (valenbisi.es). Köprülerin altından geçip palmiyelerle süslü Jardín del Turia’ya gidin. Bilim ve Sanat Şehri’nin kıvrımlı binası balina iskeletine ya da yarısı su altındaki dev bir göze benziyor (cac.es). Biraz daha güneye ilerlediğinizde L’Oceanogràfico’ya varacaksınız. Dev akvaryumun altındaki tünellerde yürürken üstünüzden iri köpek- balıkları geçecek (75 TL). Sanat ve Bilim Şehri’nin tüm bölümlerine üç günlük giriş kartı 100 TL.
12.00
ALTERNATİF LİMAN
1920’lerde kurulan Rusaffa semti, yüzyılın ikinci yarısında Müslüman mahallesine dönüştü. Pazarında, kahvesinde, caddesinde Ortadoğu, Uzakdoğu etkisi devam ediyor. Turistikleşen Carmen’den kaçan sanatçı ve öğrenciler bir süredir bu semti mekân tuttu. Kitapçı, bar, yayınevi, gösteri merkezi, sanat galerisi karışımı Slaughterhouse Books (slaughterhouse.es) bir zamanlar kasaptı; et asılan çengeller hâlâ yerli yerinde. Gnomo (elblogdegnomo.blogspot.com), eski kola şişelerinden tavan lambaları, sürahi şeklindeki zeytinyağı ve sirke kaplarıyla bir tasarım butiği.
14.00
AİLENİZİN TAPAS BARI
Ruffala’daki küçük tapas (meze) restoranı Maipi öğleden sonra siesta tatilini köy evi stili kitch bir dekorda limonlu ızgara morina, ince hamura morcilla sosisiyle sarılmış taze enginar tatmak isteyen işadamlarıyla dolup taşıyor. İki kişi yaklaşık 120 TL (Maestro José Serrano No: 1).
17.00
CAM ALTINDAKİ YIKINTILAR
Kent tarihini öğreneceğiniz en doğru adreslerden biri L’Almoina (Valensiya.es/almoina). Beş yıl önce Carmen’de, MÖ 138’de Romalıların Valensiya’yı kurdukları yerde hizmete girdi. Ziyaretçiler, yıkıntıların üzerindeki cam zeminde yürürken aşağıdaki çarpıcı mimari kalıntıları seyredebiliyor: Roma banyoları, Vizigot mezarları, ortaçağda Emevilerin vebalıları kapattıkları koğuşlar... Hafta içinde giriş 6 TL, tatil günleri ücretsiz.
21.00
MAĞRİBİ KURSLARI
Balansiya, Emeviler çağındaki yerel lezzetleri eski tariflerden sunan bir restoran (balansiya.com). Dekoru Endülüs Arap stili, standart ücretli mönüsünde tabule salatası, tajin, kuskusun yanı sıra asafa (tarçın, ceviz, tavuklu makarna), varaka inab (bademli, naneli sosla ıslatılmış yulaf ezmesiyle sarılmış yaprak dolması), zarapandalusi (meyve, çiçek, acı ve baharatlardan yapılan bir içecek) gibi az bilinen Mağribi lezzetleri yer alıyor (60-90 TL)
24.00
MÜZENİN ALTINDA PARTİ
Kulüpler ancak saat 01.00’de canlanıyor. Yemek sonrası bir şeyler içmek için Café Negrito’ya uğrayın (Plaza Negrito No: 1). Sonra MYA’da Valensiya usulü dekadansa tanık olun. Principe Filipe Bilim Müzesi’ne bağlanan manzaralı yolun altındaki gece kulübü bu sıralar çok popüler (umbracleterraza.com). Müzedeki Studio 54 ise imparatorluk çağı İspanyası’nı Jersey sahilleriyle buluşturuyor. Giriş ve ilk içki 45 TL.
11.00
KELEPİR AVI
Her pazar kentin antikacıları, eskicileri Plaza de Luis Casanova’da dev bir bitpazarı kuruyor. Valensiya futbol takımının 55 bin kişilik stadyumunun hemen arkasındaki pazarda pek çok küçük sürpriz kelepir avcılarını bekliyor.
13.00
PAELLA EN LA PLAYA
Sahil boyunca sıralanan restoranların spesiyalitesi paella. En ünlüsü La Pepica (lapepica.com). Birkaç restoran ileride çok daha iyi bir seçenek var: L’Estimat (restaurantelestimat.com). Pazar öğleden sonralarında restoran kilisedeki ayinden çıkan Valensiya’lılarla doluyor. Tüm masalarda paella valensiyana (tavuk ya da tavşanlı) görülüyor. İki kişi yaklaşık 200 TL.
14.00
CABANYAL'DA YÜRÜYÜŞ
Bir zamanların balıkçı mahallesi Cabanyal’de büyük bir kentsel dönüşüm projesi sürdürülüyor. Geçen yüzyılın başından kalma binalar birer birer yıkılırken ciddi bir tartışma başlamış. Hedef, bir zamanlar serserilerin, fahişelerin cirit attığı semti yeniden ayağa kaldırmak. Geçmişin izleri tamamen kaybolmadan artnouveau tarzı ferah sayfiye evlerini, sahildeki seramik duvar resimlerini görün. Keşke bu doku hiç bozulmasa...
NASIL GİDİLİR?
Aralık başında İstanbul’dan gidiş-dönüş Valensiya biletleri Alitalia’da bir aktarmalı 458 TL, THY’de direkt uçuşlarda 964 TL’den başlıyor.