Kış mevsiminde kasvetli ve yorgun ruh haline sahip olmak akıllara ‘acaba kış depresyonu mu yaşıyorum’ sorusunu da beraberinde getirir. Halbuki kışı da tıpkı yaz mevsiminin güneşli günlerinde olduğu gibi hem psikolojimize hem de bedenimize iyi gelecek uygulamalarla güler yüzlü karşılamak mümkün! Peki bu nasıl mı olacak? İşte kış depresyonu yaşamamak için yapılması gereken öneriler...
#Kış DepresyonuSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, "Son 1-2 ayda ülkemizin farklı bölgelerinde çok ciddi kuraklık var. Eskiden Konya Ovası’nda obrukların oluşumu diyorduk ama şimdi ülkemizin farklı bölgelerinde de obruklar oluşmaya başladı. Ciddi anlamda yer altı suyu kayıplarımız başladı" dedi. Demir, "Yaşanan kuraklık sonrasında düşen yağış, yüzey akışa geçerek sel felaketi oluşturma sonucunu beraberinde getiriyor. Önümüzdeki süreçte bu yağışların dalgalı şekilde devam edeceğini tahmin ediyoruz. Önümüzdeki günlerde çok ciddi sel tehlikeleri ile karşılaşabiliriz" diye konuştu.
#SEL12 burç söz konusu olduğunda dört farklı unsur vardır: ateş, toprak, hava ve su. Ancak, her bir öğeyi parçaladığınızda, geriye üç benzersiz kategori kalır. Bu burçların kendine özgü güçlü yanları, zayıf yanları ve çalışma biçimleri vardır. Peki, nedir bu kategoriler detayları ile derledik.
Özellikle akşam vakitlerinde televizyon izlerken, genelde tartışma programlarında, haberlerde veya internette gazete okurken karşımıza çıkan kelimeler her zaman merak konusu olmuştur. Hele ki dünyanın yörüngesi ile alakalı olan bir terim ise insanlarda daha fazla merak duygusu oluşturmaktadır. Peki, Elips nedir? Elips yörüngenin sonuçları nelerdir? İşte detaylar.
#Elips Nedir?Covid -19 pandemisinde yaşanan ölümler tüm dünyada korku yaratsa da, kardiyovasküler hastalıklar hala dünya çapında bir numaralı ölüm nedeni olarak yerini koruyor. Öyle ki küresel ölümlerin tümünün yaklaşık yüzde 30'unu kardiyovasküler hastalıklar oluşturuyor.
#Kalp HastalıklarıBizler dijital dünyanın hızlı değişimini yaşarken, “gelecek” kelimesi geçmişe nazaran belki de hem şirketler hem de bireyler olarak artık en çok kullandığımız kelime durumunda. Geleceğe hazırlanmak, geleceği yakalamak, geleceğe yön vermek gibi sözler etrafımızı sarmış durumda. Peki bizler geleceğe hazırlanmaya bu kadar çok odaklanmışken, bu hazırlanmanın sağlıklı olabilmesinin ‘şimdi’ye odaklanmaktan geçtiğinin ne kadar farkındayız? Bu yazımda şimdiden yola çıkarak geleceğe sağlıklı bir şekilde yol almamıza katkı sağlayacak “tasarım odaklı düşünce”den bahsedeceğim.
#Ecehan ErsözTÜRKİYE'nin en çok yağış alan bölgesi Karadeniz'de, yağış miktarının son 3 ayda büyük oranda azalmasıyla, barajlarda su seviyeleri düştü, dere yatakları kurumaya başladı. Yağış rejiminin bozulduğu ve kurak havanın hakim olduğu bölgede uzmanlar, kış kuraklığı konusunda uyarılarda bulundu. Kuraklık nedeniyle bölgedeki tarımsal üretimin olumsuz etkilenmesinden endişe ediliyor.
#HaberZamanı takvimle ölçüyoruz ama hangi takvimle? Çağlar boyu bir çok takvim kullandık ve hala zamanı ölçme konusunda emin değiliz. Yaşamımızdan yıllar eksiliyor veya fazla geliyor. Şu an, hangi yılda olduğumuz bile kesin değil. Gerçek takvim beynimizde ve onun yönettiği kalp atışlarının sayısında saklı; belki de gelecekte kalp atışı sayısına göre zamanı belirleyeceğiz...
Küresel ısınmanın yarattığı sorunlar, ekonomiye de yansımaya başladı. Başta tekstil ve hazır giyim olmak üzere pek çok sektörde tüketim alışkanlıklarının değişimi nedeniyle hesaplar altüst oldu. Sadece tekstil ve konfeksiyon sektöründe küresel ısınmadan dolayı yüzde 30’luk sermaye kaybı olduğu tahmin ediliyor.