Güncelleme Tarihi:
Yazın aydınlık ve ılık günleri geride kalırken, fiziksel ve sosyal şartlar insanların depresif hissetmesine zemin hazırlıyor. Daha az dışarı çıkma, daha az hareketle beraber hem kişi daha yorgun hissediyor hem de metabolizması kilo almaya daha elverişli bir hale geliyor. Peki, sonbahar günlerinde daha enerjik olmak için ne yapmalı? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’ysa beslenmenizde yapmamız gereken değişiklikleri anlatıyor, Liv Hospital klinik psikoloğu Beril Yardımcı’ysa sonbahara heyecan katmanın yollarını…
Çok yorgunluk hissettiğinizde başucu içeceğiniz tarçınlı süt olsun. Sütün içindeki süt şekeri, protein ve yağ vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi size verirken, tarçın da kan şekeri dengelemenizi yaparak tatlı ihtiyacınızı azaltır.
En fazla iki kahve
Günde en fazla 2 fincan kahveyi de yorgunlukla mücadele etmek için kullanabilirsiniz. Kahvenin içindeki kafein vücutta sempatik sinir sistemini uyararak kişiyi daha enerjik yapar.
Mandalinaya dadanın
Önceliği yaklaşan kış nedeniyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye vermek gerekiyor. Bağışıklık sisteminin en yakın iki dostu, C vitamini ve Beta-Glukan’dır. Bunlardan yana en zengin yiyeceklerse yeşil yapraklı sebzeler, kivi, portakal, mandalina, greyfurt, limon, yulaf kepeği ve yulaf ezmesi.
Eti öğlen yiyin
Kırmızı et, balık, tavuk eti, yumurta gibi ürünlerden özellikle öğlen yemeğinde tüketmek hem öğleden sonra hissedeceğiniz halsizliğin daha az olmasını sağlar hem de akşam yemeğinde daha az acıkırsınız. O nedenle etten zengin beslenmeyi öğlen yemeğinde sebzeden zengin beslenmeyi akşam yemeğinde yapın.
Güzel bir karışım
Yeşil çay, biberiye, kekiği karıştırıp bitki çayı olarak demleyin ve bir limon ekleyerek günde 2-3 fincan içmeyi alışkanlık haline getirin.
Biraz terleyin
Soğuk hava terlememek için özür değil. Sadece kiloyu korumak ve sağlıklı kalmak için değil, günlük hayatın stresinden uzaklaşmak için de spora vakit ayırın. İyi bir egzersizin etkisi saatlerce sürer. Gün içinde daha fazla enerjiniz olur, metabolizmanız hızlanır, iyi hissettiren hormonlar salgılanır. Düzenli egzersiz kış uykusuna çekilmeye meyilli bedene yaşadığını hissettirir.
Bir faaliyet bulun
Bir şeyi yaşamayı beklemek insanı motive eder. Sonbahar ve kış, havaların ısınmasını beklemek için çok uzun. Size heyecan verecek bir geziler kışınıza renk katacaktır. Kayak, kızak, kar yürüyüşü, buz pateni gibi faaliyetleri heyecanla bekleyebilirsiniz.
Uyku kardeşim, ver elini
İnsanlar soğuk havalarda doğal olarak daha uzun uyur. Bu fizyolojik bir ihtiyaç ve buna saygı göstermek gerekir.
Sonbahara sövmeyin
Mevsimlerin değişimi doğal bir akıştır. Bu değişimi yargılamak yerine izlemek ve ayrıntıları görmek insanın daha olumlu bir ruh hali içinde kalmasını sağlar. sonbahar, kış, kendine özgü deneyimleri beraberinde getirir. Değişen doğasından, artan tiyatro sayısına, sebzelerinden televizyondaki programlara keyif aldığınız şeyleri fark edin. Kot giymek ve salep içmek ağustosta pek yapmadığımız şeyler.
İki haftaya dikkat
Sıralanan belirtilerden üç ya da daha fazla sizin için iki haftayı aşkın bir süredir geçerliyse profesyonel destek almaktan çekinmeyin: İsteksizlik-mutsuzluk, değersizlik–suçluluk hisleri, uyku bozukluğu–aşırı uyku hali, enerji azalması–yorgunluk, iştah değişikliği, sinirlilik, endişe-kaygı, konsantrasyon bozuklukları.