Paylaş
Siz de yazın saçlarınızın yıpranmasından, sonbahardaysa dökülmesinden şikâyet edenlerden misiniz? Korkmayın, yalnız değilsiniz. Bu aslında mevsimlerin saçlarımız üzerindeki doğal bir etkisi. Çünkü sağlıklı insanda saç sürekli bir döngü içinde. Saçların belli büyüme dönemleri var.
Her saç kökünden çıktığı andan itibaren büyüme başlıyor. Ancak birkaç yıl sonra bu evre duruyor ve dinlenme evresi başlıyor. Saçlar iki-üç ay süren dinlenme evresinin ardından dökülmeye başlıyor. Ancak bu rutin döngü mevsimlerden etkileniyor. Dermatoloji uzmanı Prof. Dr. Ayten Ferahbaş Kesikoğlu bu döngüyü şöyle özetliyor: “Yaz aylarında özellikle deniz suyu ve havuz kloru etkisiyle saçlarımız kuruma eğilimine giriyor. Güneşle birlikte saçlı derinin UV ışınlarına maruz kalması ve sıcak havayla kan damarlarının genişlemesi saça giden kan akımını arttırarak saç büyümesini de uyarıyor. Ancak fazla güneş ışığına maruz kalındığında, vücut melatonin üretmeyi azaltıyor. Melatonin, beynin uyanıklık ve uyku döngülerini düzenlemeye yardımcı olan bir hormon. Saç köklerinin de melatonin için reseptörleri var. Melatonin miktarının azalması saçın büyüme evresinden dinlenme evresine geçişini hızlandırıyor. Sonra da zaten dökülme evresi başlıyor. Bu nedenle sonbaharda saç dökülmesi artıyor.” Yani sonbaharda güneş ışınlarının azalması, havaların soğuması ve melatonin seviyesinin azalmasıyla dinlenme evresine giren ve kuruyan saçlarımız dökülmeye başlıyor. Ama bunu engellemek elimizde...
“Melatoninin azalması saçın büyüme evresinden dinlenme evresine geçişini hızlandırıyor. ”
Şampuan seçimi önemli
Prof. Kesikoğlu saça nem veren, uzamasını uyaran besleyici vitamin ve mineraller içeren, saç köklerindeki kan akımını arttıran serum, köpük veya spreyler kullanmamızın faydalı olacağını söylüyor. Saç tipine göre şampuan ve serum seçiminin önemini de vurgulayan doktor “Kuru ve cansız saçlar için özellikle B ve E vitaminlerinden zengin, nemlendirici özelliği olan şampuan ve serumlar seçilmeli. Yağlı ve kepekli saçlar içinse selenyum sülfit, çinko pritiyon içeren şampuan ve serumlar tercih edilmeli” diyor.
Saçları beslemek için argan yağı ya da zeytinyağlı özel formüllerden yararlanabileceğimizi de belirten uzman, şampuan ya da serumların saç dökülme tedavilerinde çoğu zaman tek başına yeterli olmadığının da altını çiziyor. Prof. Kesikoğlu “Bir dermatoloji uzmanı tarafından muayene yapılarak saç dökülmesine neden olabilecek diğer hastalıklar veya faktörler belirlenmeli. Tanı koyulduktan sonra nedene yönelik iyileştirici tedavilere ilaveten saç mezoterapisi, trombosit açısından zengin plazma tedavisi ve saç köklerini destekleyen takviye vitaminlerin kullanılması saçların hızlı bir şekilde yeniden canlı, parlak ve gür olmasına yardımcı olacaktır” diye de ekliyor.
Fazla ısıdan ve kimyasallardan kaçınalım
m Saçların kurumasını önlemek için aşırı sıcak su kullanmamalı. Haftada üç-dört kez yıkama sonrası saça nem veren bakım yağı ve maskeler uygulanmalı. Uyku düzenine dikkat edilerek melatonin salgısı normale döndürülmeli. Her gün yıkamak saçı besleyen ve uzamasını sağlayan doğal maddeleri uzaklaştırıp kurutabileceği için tercih edilmemeli.
m Kalıcı saç boyası, saç gövdesini zayıflatan amonyak içerir. Isıyla şekillendirme, saçların doğal proteinlerini tüketerek saçları kurumaya ve kırılmaya meyilli hale getirir. Özellikle sonbahar gibi dökülmenin yoğun olduğu mevsimlerde, yoğun renk değişimi ve şekillendirme işlemlerinden kaçınmak gerekir.
Dökülmeyi azaltan doğal serum
Fitoterapi uzmanı ve HerbaFarm kurucusu eczacı Meltem Kurtsan, sonbaharda saç dökülmelerinin önüne doğal yollarla geçmenin mümkün olduğunu söylüyor. Ecz. Kurtsan canlı ve güçlü saçlar için saç derisi bölgesinde kan dolaşımını hızlandıran, saç dökülmesini azaltan ve sebum üretimini düzenleyen doğal bir saç serumu formülü paylaşıyor:
( 10 damla biberiye uçucu yağı
( 10 damla tatlı portakal uçucu yağı
( 5 damla sedir uçucu yağı
( 5 damla tıbbi lavanta uçucu yağı
( 5 damla ylang ylang uçucu yağı
( 5 damla ıtır uçucu yağı
( 100 ml (yaklaşık yarım bardak) kırkkilit otu yağı
Avcunuza bir miktar serum alıp iki elinizle saçlarınıza ve saç
derinize masaj yapın. 15 dakika yağın nüfuz etmesi için bekleyin. Ardından saçlarınızı bitkisel bir şampuanla yıkayın.
Paylaş