Kış mevsiminde kasvetli ve yorgun ruh haline sahip olmak akıllara ‘acaba kış depresyonu mu yaşıyorum’ sorusunu da beraberinde getirir. Halbuki kışı da tıpkı yaz mevsiminin güneşli günlerinde olduğu gibi hem psikolojimize hem de bedenimize iyi gelecek uygulamalarla güler yüzlü karşılamak mümkün! Peki bu nasıl mı olacak? İşte kış depresyonu yaşamamak için yapılması gereken öneriler...
#Kış DepresyonuOkul öncesi dönem insan yaşamının temelini oluşturan, çocuğun birçok beceri ve davranışı kazandığı dönemdir. Bu dönemde çocuğa sunulan çevre, fırsatlar ve eğitim ileriki yıllarda yaşamını büyük ölçüde etkiler. Erken yaşlarda verilen çevre eğitimi, çocuğun çevreye karşı olumlu tutum geliştirmesini sağlar.
#Konuk YazarPandemi öncesine göre daha isteksiz ve daha az mı enerjiksiniz? Eskiye göre çok efor sarf etmeseniz de kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Tıpkı kış uykusuna yatan hayvanlar gibi kafanızı yastığa gömüp günlerce ya da aylarca uyumak istiyorsanız gerçekten de kış uykusunda olabilirsiniz. Nasıl mı?
#PsikolojiSalgın ile eve kapanmak, dolayısıyla hareketin azalması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi obeziteyi arttırdı. 3-4 ay boyunca obezite ameliyatları durmuş olmasına rağmen 2020’nin son 4-5 ayında 20 binden fazla kişi ameliyat masasına yattı, ki bu oran 2019’u solladı. Aşırı kilo, obezite koronavirüse yakalanma ihtimalini arttırırken, kısa zamanda çok kilo vermek isteyenler ya mucize hap ya da diyetler ile hayatlarını riske ediyor ya da ameliyat masasına yatıyor. Peki yok mu bu işin başka bir çözümü?
#YAZARMevsim değişikliği sonrası, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygınlaştığını vurgulan, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, alerjik, atopik ya da kronik rahatsızlığı bulunan hastaların özellikle dikkatli olması gerektiğini söyledi. Çelik, ”Enfeksiyon deyip geçmeyin, kronik hastalarda hayati önem taşıyor. Hastanın psikolojisi bile çok önemlidir” uyarısında bulundu.
#EnfeksiyonKulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, mevsim değişikliği sonrası, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygınlaştığını vurgulayarak, alerjik, atopik ya da kronik rahatsızlığı bulunan hastaların özellikle dikkatli olması gerektiğini söyledi. Çelik, ''Enfeksiyon deyip geçmeyin, kronik hastalarda hayati önem taşıyor. Hastanın psikolojisi bile çok önemlidir'' uyarısında bulundu.
#Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÇelikMide ağrıları çok sık rastlanılan sağlık problemlerinden biridir ve tedavi edilmediğinde çok ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getirir. Özellikle de bahar mevsimlerinde artış gösteren mide sorunları dayanılmaz sancılarla kişinin yaşam kalitesini düşürür. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, mevsim geçişlerinde artan mide ağrılarının sebeplerini ve kurtulma yöntemlerini anlatıyor.
#Mide AğrısıMevsim iyiden iyiye etkilerini göstermeye başladı.Otomobil sahipleri lastikleri, cam suyunu, antifrizi, silecekleri, aküyü, radyatörü, klimayı gözden geçirtirken, kış bakımı yaparken acaba kendileri için ne yapıyor? Aracına özen gösteren İnsan, kendisi için ne benzeri bakımı yapmalı...
#BursaMevsim değişimlerinin insan bedeninde görülen fizyolojik etkilerine ek olarak psikolojik etkileri de azımsanamayacak kadar fazla. Güneş ışığı her canlı üzerinde etkili oluyor. Fiziksel olarak güneş ile doğadaki her canlı canlanıyor ve vücut birçok açıdan güç topluyor. Psikolojik olarak ise hormonlarımız ışığa bağlı olarak değişiyor, değişen hormonlar da psikolojimizde farklı etkiler bırakıyor. Yaz aylarında daha az olumsuz psikolojik etkilerle karşılaşırken, sonbahar ve kış aylarında havanın kararması ve soğumasıyla daha fazla olumsuz psikolojik etkilerle karşılaşıyoruz.
#Mevsim GeçişiPediatrik cerrahinin, genel cerrahinin bir dalı veya erişkin cerrahisinin minyatürize edilmiş bir şekli olmadığını belirten Prof. Dr. Haluk Öztürk, “Çocukların yaşa bağlı olarak belirgin fiziksel ve psikolojik farklılıkları nedeniyle özel bir biçimde düşünülmesi gerekir” dedi.