metabolizma nedir haberleri sayfasında metabolizma nedir hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 352 metabolizma nedir haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İnsan metabolizması hakkında anlamadığımız çok şey var. Hem vücudumuzdaki hem de çevremizdeki ortamların metabolizmamızın çalışma şeklini değiştirebileceği düşünüyor. Oldukça karışık ve hala araştırılmaya devam eden metabolizma hakkında tüm detayları derledik.
#Metabolizma Nedir?Bahar aylarının gelmesiyle metabolizmada da kelebekler uçuşmaya başlar. Bedende oluşan değişiklikler ruhsal ve fizyolojik olarak etki yapar. Hafif yorgunluklar, kırgınlık hissi, sabah uyanmakta zorluk çekme, gün içinde keyifsiz ve mutsuz durumlar en çok gözlenen durumlardır. Bahar mevsiminin aslında yavaş yavaş hareketlenen ve kıştan uyanan metabolizmayı hareketlendirmenin tam da zamanı olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Şükran Yıldız, bahar yorgunluğuyla baş etmeyi sağlayacak önerileri anlattı.
#Bahar Yorgunluğuİnsan metabolizması hakkında anlamadığımız çok şey var. Hem vücudumuzdaki hem de çevremizdeki ortamların metabolizmamızın çalışma şeklini değiştirebileceği düşünüyor. Oldukça karışık ve hala araştırılmaya devam eden metabolizma hakkında tüm detayları derledik.
#Metabolizma Nedir?Bahar aylarının gelmesiyle metabolizmada da kelebekler uçuşmaya başlar. Bedende oluşan değişiklikler ruhsal ve fizyolojik olarak etki yapar. Hafif yorgunluklar, kırgınlık hissi, sabah uyanmakta zorluk çekme, gün içinde keyifsiz ve mutsuz durumlar en çok gözlenen durumlardır. Bahar mevsiminin aslında yavaş yavaş hareketlenen ve kıştan uyanan metabolizmayı hareketlendirmenin tam da zamanı olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Şükran Yıldız, bahar yorgunluğuyla baş etmeyi sağlayacak önerileri anlattı.
#Bahar YorgunluğuSık sık duyarsınız şu cümleleri: Benim metabolizmam yavaşmış. Hatta arızalıymış. Benim metabolizmam çok tembel, yediklerimi yakamıyor, yağa çevirip depoluyormuş. Metabolizma sadece “kilo meselesi”ni ayarlamaktan çok daha derin, karmaşık bir süreçtir. Ama yine de bilinmesi gereken bazı basit yanları vardır. Neler mi onlar? Buyurun...
#OSMAN MÜFTÜĞLU YAŞAMSık kullandığımız bazı yabancı sağlık sözcükleri var. Bunlardan biri de “metabolizma”. Metabolizma en sıradan cümlelerimizin, kahve ve çay sohbetlerimizin içine bile girdi. Mesela herkes ya metabolizmasından şikâyetçi ya da onunla övünüyor. Kilo alanlar “ne yapayım, metabolizmam iyi çalışmıyor!” derken, kilo sorunu olmayanlar “aslan gibi bir metabolizmam var, ne yesem yiyeyim bir gram kilo almıyorum” diyor. Peki, doğrusu ne? Gelin, 10 maddede şu metabolizma konusunu yeniden bir inceleyelim. Buyurun...
#Osman MüftüoğluBilinçsizce yapılan diyetler, bazal metobolizma hızını yavaşlatarak, kilo vermenizi engelliyor. Bu durumda da sürekli “diyet yapıyorum zayıflayamıyorum” cümlesini sık sık söyleyemeye başlıyoruz. Zayıflamak için başlanılan diyette ne kadar başarılı olacağınızı ve hangi diyeti tercih etmemiz gerektiğini metabolizma hızınız belirliyor.
Sofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkÇözümsüz görünen birçok hastalığın temelinde iyot eksikliğinin yattığını söyleyen ortomoleküler tıp danışmanı Dr. Hasan Hüsnü Eren’le ‘İyot Giren Eve Doktor Girmez’ isimli yeni kitabını ve bu konudaki doğru bildiğimiz yanlışları konuştuk.
#Gizem CoşkunardaSabah içtiğiniz bir fincan kahve sadece sizi güne uyandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sindirim sisteminizde bulunan milyarlarca dost mikroba da destek oluyor. Çünkü, giderek artan bir araştırma grubuna göre, kahvenin mikrobiyomunuzu yani bağırsak bakterilerinizi olumlu yönde etkileyerek genel sağlığınızı iyileştirebileceğine ve hatta daha uzun bir ömre yol açabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.
#Aç Karna KahveSevinç anlarında istemsizce zıplamamızın bir anlamı varmış, vücut biliyor demek ki kendisi için iyi olanı. Uzmanlar zıplamanın fiziksel ve zihinsel sağlığımız için çok faydalı bir hareket olduğunu, koşudan daha fazla kalori yaktırdığını söylüyor, eğlencesi de cabası. Fakat doktorlar kalp ya da göğüs hastalığı olanlara, gebelere ve epilepsi hastalarına bu aktiviteyi önermiyor.
#ZıplamaTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#Hazan Aköz IşıkTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#PremenopozVücudumuzda B12 vitamini seviyesi çok azaldığında yorgunluk, halsizlik, hafıza sorunları ya da nörolojik sorunlar meydana gelebilir ancak bu demek değil ki kendini her yorgun hisseden ya da hafızasını kuvvetlendirmek isteyen B12 vitamini almalı? Uzmanlar B12 seviyelerine baktırmadan takviye almamanızı öneriyor ve gereksi kulanımı konusunda uyarıyor
#B12