Metabolik sendrom, diyabet, yüksek tansiyon (hipertansiyon) ve obezitenin bir kombinasyonu için kullanılan tıbbi terimdir. Felç ve kalp hastalığı gibi önemli sonuçlara neden olabilen metabolik sendrom yaş ve kilo ile doğrudan bağlantılıdır. Peki, metabolik sendrom nedir? İşte metabolik sendrom belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler...
#Metabolik SendromMetabolik sendrom, modern çağın yeni hastalığı olarak adlandırılıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, şişmanlıkla beraber gelen bu hastalığı anlattı. Metabolik sendrom nedir? Metabolik sendrom nasıl kontrol altına alınır?
#Genel SağlıkBilim insanlarının geçtiğimiz günlerde tanımladığı 'CKM sendromu', obezite, diyabet ve şeker hastalığı gibi metabolik risk faktörleri arasındaki karmaşık ilişkileri daha iyi anlamamızı sağladı. Amerikan Kardiyoloji Derneği’nin yürüttüğü çalışmada, metabolik risklerle kardiyovasküler hastalıklar ve böbrek rahatsızlıklarının arasındaki bağlantılar CKM sendromu olarak adlandırıldı. Makalede bu sendromun tüm organları etkilediğinin de altı çizildi. Peki CKM sendromu tam olarak nedir? Nasıl oluyor da tüm organları etkiliyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı ne düzeyde?
#SağlıkAronya meyvesi, sağlığa olumlu etkileri ve yararları nedeniyle ‘’süper meyve’’ olarak da adlandırılıyor. Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesinin insan sağlığına pek çok faydası var. Ülkemizde de üretilmeye başlanan bu besin içeriği nedeniyle kanser hücrelerini yok ettiği ve vücudu baştan aşağıya yenilediği iddia ediliyor. Peki, aronya meyvesi gerçekten bu kadar faydalı mı? Aronya meyvesi hangi hastalıklara iyi geliyor? Aronya meyvesi nasıl tüketilmelidir? Diyetisyen Gülçin Işık, şifa deposu besin aronya meyvesiyle ilgili aklımıza takılanları anlatıyor.
#AronyaÇörek otu, yüzyıllardır dünya çapında farklı uygarlıklarda çeşitli hayvan ve insan rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Şimdiye kadar, çok sayıda çalışma, çörek otu tohumunun ve ana aktif bileşeni olan timokinonun, nörolojik ve zihinsel hastalıklar da dahil pek çok soruna tedavi niteliğinde olduğunu göstermiştir. Peki, çörek otu nasıl kullanılır, neye iyi gelir? İşte çörek otunun faydaları ve kullanımı...
#Çörek OtuYanlış beslenme düzeni, hareketsizlik, fazla kilo ve genetik yatkınlık çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Metabolik sendrom hastalığı da bu sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Peki metabolik sendrom hastalığı nedir, neden olur? Metabolik sendrom hastalığı belirtileri ve tedavisi
#Metabolik Sendrom HastalığıUzun zamandır hastalıklarla mücadele eden Seren Serengil son durumunu canlı yayında açıkladı. Yapılan kontrollerin ardından değerlerinin iyi gitmediğini belirten Serengil, 'Ameliyat olmazsam 1 yıl içinde resmen yok olacağım.' dedi.
#Seren SerengilHAREKETLİ hayat her zaman için avantaj yaratır. Fiziksel hareket beden sağlığını en çok etkileyen unsurlardan biridir. Ayrıca fiziksel hareketin insanları mental olarak güçlendirdiği, daha sağlam bir zihin ve düşünce yapısına kavuşturduğu da bir gerçektir. Dr. Sami Tütüncüoğlu, “Telefon, tablet, bilgisayar ve TV hareketsiz yaşamı, tetikledi” dedi ve bakın neler anlattı:
#1Vücutta sıvı birikmesi olarak da adlandırılan hipervolemi, vücudunuzda çok fazla su bulunması durumudur. Vücudun normalde içinde belirli miktarda sıvı bulunurken, çok fazla sıvı sağlığınıza zarar verebilir. Peki, hipervolemi nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir? İşte hipervolemi tedavisi ve merak edilenler…
#HipervolemiAronya meyvesi, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkisi dolayısıyla son günlerde sıkça tercih edilen meyve türleri arasında yer alıyor. Aronya meyvesinin 'süper meyve' adıyla bilinmesinin temel nedeni ise insan sağlığına olumlu etkileri olarak yorumlanıyor. Peki, aronya meyvesi nedir ve sağlığa faydaları nelerdir? İşte, kanser hücrelerini dahi yok ettiği söylenen aronya meyvesi hakkında detaylı bilgiler
#Aronya Meyvesiİnsan vücudunun gereksinim duyduğu pek çok vitamin bulunur. Bu vitaminler oldukça önemli bir takviye şeklinde çeşitli besinler yardımı ile alınabilir. Sağlık açısından bakıldığında gerekli görülebilen vitaminleri tam olarak almadığınız zaman çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Bunun için çok daha dikkatli olmak gerekir. İnositolun ne demek olduğunu, bu maddenin ne işe yaradığını ve inositol maddesinin hangi besinlerde bulunmakta olduğunu detayları ile derledik.
#İnositol Nedir?Omega 3 yönünden zengin diyetlerin sağlığa yararlı olduğu ve hastalıkları önleyebileceği iyi bilinmektedir. Giderek daha bilgili ve sağlıklı yiyeceklere ilgi duyan tüketiciler, artık diyetlerine dahil etmek için aktif olarak omega 3'leri arıyorlar. Bununla birlikte, omega-3'ler tam olarak nedir, ne tür yiyecekler içindedir ve gerçekten ne kadara ihtiyacımız vardır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Omega 3 Nedir Ve Ne İşe Yarar?Günümüzde en yaygın hastalıklar arasında olan Hirsutizm özellikle kadınlar tarafından oldukça merak ediliyor. Bu konuda doğru tedavi yöntemleri de araştırılıyor. Hirsutizm nedir? Aşırı tüylenme belirtileri ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
#Hirsutizm Nedir?Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsü ile ilgili son bilgileri paylaştı. Bakan Koca'nın yaptığı açıklamanın ardından komorbidite hastalığı gündeme gelerek vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Peki, Komorbidite nedir ne demek? Komorbidite hastalığı nedir? İşte, komorbidite hastalığı ile ilgili ayrıntılı bilgiler...
#Komorbid NedirDiyabet (şeker hastalığı) ve obezite (şişmanlık) insan sağlığını ve dolayısıyla toplumları olumsuz etkileyen sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’de 2000 yılında yaklaşık 3 milyon olan diyabetli sayısının 2030 yılında 6,5 milyona ulaşacağını tahmin etmiş, ancak 2030 yılı için tahmin edilen bu rakam 2014 yılında aşılmış ve ülkemizdeki diyabetli sayısı 7 milyonun üstüne çıkmıştır. Yapılan çalışmalar ülkemizdeki her üç yetişkinden ikisinin kilolu veya obez olduğunu ortaya koymuştur.
#Şeker HastalığıVücutta aşırı miktarda yağ birikmesi olarak tanımlanan obezite, sadece fazla kiloya sahip olmak anlamına gelmiyor. Sağlığı pek çok yönden olumsuz etkileyen obezite hakkında Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Yalım Uçtum önemli bilgiler verdi.
#Obezite NedirBirçok insan sabah uyandığında bile kendini yorgun hissettiğinden, dikkatini toplayamamaktan ve sürekli vücudunda gelişen şikayetlerden yakınır. Bu durumu ortaya çıkaran bir sürü neden olabilir ancak çoğu zaman en temel sebeplerden biri olan B12 vitamini eksikliği atlanır.İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#B12 EksikliğiGenellikle 30 yaş üstü kadınlarda görülen polikistik over rahatsızlığı, tedavi edilmediği takdirde hipertansiyon, pıhtılaşma bozuklukları, obezite gibi hastalıklara kapı aralayabiliyor. Kadınlarda ergenlik adet kanamalarının başlaması ile başlayan polikistik over sendromu, kadınlar tarafından internette en fazla araştırılan konulardan biri olmaya devam ediyor. Peki, sivilce, yağlı cilt, tüylenmede artış ile kendisini gösteren polikistik over nedir? Polikistik over nasıl anlaşılır? İşte, merak edilenler.
#Polikistik Over28 Şubat ‘Dünya Nadir Hastalıklar Günü’ydü. Birçok kişinin ismini ilk kez duyduğu bu hastalıklara doğru tanı konulması da tedavi süreci de oldukça zor. İlaç geliştirme çalışmaları yetersiz, tedavi seçenekleri az. Bunların yanında bir de eğitime ulaşamamak, toplumdan ve iş hayatından dışlanmak hayatlarını daha da zorlaştırıyor. Bu hafta nadir hastalara ses verip, sıkıntılarını dinledik.
#GazetehaberleriTarçın çok lezzetli bir baharattır. Binlerce yıldır tıbbi özellikleri ile ödüllendirilmiştir. Modern bilim artık insanların uzun zamandır bildiklerini doğrulamıştır. Diyetisyen Emre Uzun, bilimsel araştırmalarla desteklenen tarçının sağlık için 10 yararını açıklıyor.
#Genel SağlıkUnlu mamullerden, hazır yiyeceklere, patates kızartmasından gofret ve çikolataya kadar çok geniş bir yelpazede kullanılan trans yağlar, birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, trans yağların, koroner kalp hastalığı ve inme riskini artırmasının yanında, tip 2 diyabet, insülin direnci, metabolik sendrom, obezite ve kanser gibi birçok hastalığa neden olduğunu söylüyor. Peki, trans yağ nedir?
#Trans Yağ