Güncelleme Tarihi:
Hipervolemi en sık ödem ve beraberinde nefes darlığıyla kişide olumsuz yaşam koşullarına neden olur. Nefes darlığının sebebi ise çoğu zaman akciğerde sıvı birikimidir. Dikkat edilmesi gereken bir hastalık olan hipervolemi teşhisi ve tedavisi için belirtileri dikkate almak hayati önem taşır. Peki, hipervolemi nedir, belirtileri nelerdir? İşte, hipervolemi nedenleri ve tedavisi…
Hipervolemi, vücuttaki sıvının olması gerekenden fazla birikmesi durumudur. Hipovolemi kanda bulunan sıvının az olması hipervolemi ise kanda bulunan sıvının fazla olmasıdır. Vücudun fazla ödem biriktirmesi nedeniyle akciğerlerde sorunlara yol açan hipervolemi, nefes darlığını da beraberinde getirebilir.
Hipervoleminin belirtileri ve semptomları nelerdir?
Hipervolemi belirtileri şunları içerir:
Hipervolemi neden olur?
Çoğu zaman, hipervolemiye neden olan böbreklerinizle ilgili problemlerdir. Bunun nedeni, böbreklerin normalde vücudunuzdaki tuz ve sıvı miktarını dengelemesidir. Tuz tuttuklarında, vücudun toplam sodyum içeriğini artırırlar, bu da sıvı içeriğinizi artırır.
Hipervoleminin en yaygın nedenleri şunlardır:
Hipervolemi nasıl teşhis edilir?
Hipervolemi yaşadığınızı düşünüyorsanız, doktorunuzu ziyaret edin. Bu durumu yaşayıp yaşamadığınızı belirleyebilirler.
İlk olarak, doktorunuz bir fizik muayene yapacaktır. Hipervoleminin temel tanısal belirtileri kilo alımı ve şişmeyi içerir. Ziyaretinizden önce oturma, yatma veya ayakta durmanıza bağlı olarak vücudunuzun bir veya daha fazla kısmı şişmiş görünebilir.
Doktorunuz ayrıca sodyum seviyenizi kontrol etmek için bir kan testi yapacaktır . Hipervoleminiz varsa vücudunuzun toplam sodyum seviyeleri artacak olsa da, kandaki sodyum seviyeleriniz yüksek, normal veya düşük olabilir.
İdrarınızda bir sodyum testi yapmak, böbreklerinizin hipervolemiye mi neden olduğunu veya başka bir neden olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.
Böbrek yetmezliği için, idrar sodyum içeriği tipik olarak litre başına 20 mili eşdeğerden (mEq/L) fazladır, kalp yetmezliği, siroz ve nefrotik sendrom vakalarında ise 10 mEq/L'den az olacaktır.
Hipervolemi hangi hastalıklara neden olur?
Tedavi edilmeyen hipervolemi, bazıları yaşamı tehdit eden çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Bunlar şunları içerir:
Hipervolemi nasıl tedavi edilir?
Hipervolemi tedavisi, durumun nedenine bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterir.
Genel olarak, hipervolemisi olan tüm insanlara, fazla sıvıyı gideren ilaçlar olan bir tur diüretik verilir.
Aşırı durumlarda, doktor diyaliz (böbreklerden sıvı alınması) ve parasentez (göbek yoluyla sıvı alınması) önerecektir.
Doktorunuz ayrıca diyet sodyum alımınızı kısıtlamanızı isteyecektir.