Paylaş
Magnezyum vücudumuzda bulunan önemli minerallerdendir. Oldukça fazla hayati etkinlikte gerekli olan bir yapı taşıdır. Kalp-damar organizasyonu, hücreye kalsiyum girişinde, enerji oluşturulmasında, hormon ve protein sentezinde ve metabolik olaylarda etkin rol alır. Yetişkinlerde yaklaşık 25 gram Magnezyum minerali bulunur. Ve vücuttaki Magnezyum mineralinin 3’de 2’si kemiklerdedir.
Kronik yorgunluk ve halsizlik en sık gördüğümüz magnezyum eksikliği belirtisidir. Anksiyete ve depresyon magnezyum eksikliğine bağlı oluşabilir. Diğer yaygın belirtileri arasında uyku bozukluğu, migren tipi baş ağrısı, kas krampları, iştah azalması, bulantı, kusma gibi sayılabilir. Nadir görülen magnezyum eksikliği belirtileri arasında aritmi, hipertansiyon, hiperaktivite vardır.
Magnezyum eksikliği günümüzde giderek artmaktadır. Çünkü sanayileşme ile insanların değişen beslenme alışkanlığı magnezyum eksikliği nedenlerinden biridir. İşlenmiş hazır gıdalar yiyeceklerdeki mineral ve vitamin oranını azaltır. Bunun dışında hamilelik, ağır spor yapma alışkanlığı gibi metabolik ihtiyacın arttığı durumlarda günlük alınması gereken magnezyum miktarı artar. Bunun karşılanmaması durumunda eksiklik ortaya çıkar.
Magnezyum içeren besinleri her gün düzenli tüketmeliyiz. Günlük almamız gereken magnezyum miktarı 300-400mg/gün arasında değişir. Magnezyum ihtiyacı erkeklerde, gebelik durumunda, ağır spor yaparken artar. En çok magnezyum içeren besinler;
Magnezyum eksikliği tedavisinde ilaç tedavisine ek olarak mutlaka beslenme alışkanlığı sorgulanıp sağlıklı beslenme düzeni hastaya kazandırılmalıdır. Günlük alınması gereken miktar dengeli beslenme ile sağlanabilir. Fakat magnezyum eksikliği belirtileri mevcut ve yapılan testlerle magnezyum eksikliği tespit edildi ise magnezyum takviyesi gerekir. Piyasada pek çok preperat vardır. Fakat bunlar içinde dikkat edilmesi gereken emilimi yüksek bir ilaç kullanmak gerekir.
Paylaş