Güncelleme Tarihi:
Bitkiler, insanlık tarihinde uzun zamandan beri geleneksel ilaçların temeli olarak kullanılmış ve aynı zamanda modern tıbbın kaynakları olarak da işlev görmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, sınırlı kaynaklara sahip ülkelerdeki toplulukların dörtte üçünden fazlası, temel sağlık ihtiyaçları için tıbbi bitkilere güvenmektedir. Bu bitkilerden biri de çörek otu olmuştur. Çörek otunun güçlü antioksidan özelliği, minimum yan etki ile besin takviyesi olarak potansiyel rolü açısından son zamanlarda artan bir ilgi görmüştür. Peki, çörek otu neye iyi gelir, nasıl kullanılır? İşte, çörek otunun faydaları hakkında bilgiler...
Çörek otu nedir?
Çörek otu , Güney Avrupa, Orta Doğu ve Güneybatı Asya'da yetişen çörek otu bitkisinin tohumlarının ortak adıdır . Çörek otu, çörek otu, rezene çiçeği, kara kimyon ve Roma kişnişi olarak da bilinir.
Çiğ veya hafif kavrulmuş olarak tüketilebilen hem yağı hem de tohumları çörek otunun yetiştirildiği bölgelerde uzun zamandan beri şifalı bir bitki olarak kullanılmaktadır. Çörek otu tıbbi faydaları, esas olarak, antioksidan , anti-inflamatuar ve vücudu hücre hasarından ve kronik hastalıklardan koruyan diğer terapötik özellikler gösteren timokinon adı verilen ana aktif bileşiğinden kaynaklanmaktadır. Çörek otu yağı topikal olarak da uygulanabilir. Küçük ölçekli çalışmalar egzama , sedef hastalığı ve akne için olumlu etkiler göstermiştir .
Çörek otu yağı tüketildiğinde birçok sağlık yararına sahip olduğu gösterilmiştir ve aşağıdaki durumlarda yardımcı olabilir:
Çörek otu faydaları nelerdir?
Çok çeşitli temel vitaminler ve mineraller sunmanın yanı sıra, çörek otu, birçok potansiyel sağlık yararı göstermiştir:
NOT: Şimdiye kadar, araştırmalar sadece hayvanlar üzerinde yapıldı, bu nedenle insanlarda bu potansiyel faydayı doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
Çörek otu nasıl kullanılır?
Çayı, yağı, kahvesi gibi birçok çeşidi olan çörek otunun beslenmede de rahatlıkla tüketilebileceğini belirten Diyetisyen Fatma Yiğitoğlu, çörek otunun nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı.