Türk mutfağının en özel lezzetlerinden olan baklavayı yaz mevsimine uyarlayan ünlü bir tatlıcı, soğuk baklava üretti. Vatandaşların yoğun talep gösterdiği soğuk baklava, yapıldıktan sonra saatler içerisinde tükeniyor.
#Meşhur Sıtkı UstaAntep fıstıklısı, cevizlisi, şerbetine süt katılanı ya da kaymakla servis edileni... Okurlarımız kıyasıya geçen bir anket oylamasında ekmek kadayıfına karşı tel kadayıfı tercih etmişti. Jürimiz de çok sevilen bu geleneksel tatlımızın en iyisini bulabileceğimiz adresleri seçti...
#TatlıŞiirinden yaşamına, dünya görüşünden aşklarına belki de yüzyılın efsanesi Nâzım Hikmet’in Balaban’a resim, Orhan Kemal’e hikâye yazmayı öğrettiği, ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’ ve ‘Kuvayi Milliye Destanı’nı yazdığı yer; Bursa Hapishanesi. Güney Özkılınç, ‘Nâzım’ın Bursa Yılları’nda bu serüveni tanıkları, belgeleriyle, tabii şiirler eşliğinde, şahane bir kurguyla akıcı ve renkli bir biçimde anlatıyor. Mahpus Nâzım’ı okuyunca şair Nâzım’ı daha da çok seveceksiniz. 15 Ocak’ta (yarın) 120. yaşını kutlayacağımız Usta’ya güzel bir armağan.
#Güney ÖzkılınçKaracadağ Volkanik Dağı, Diyarbakır'a 40 km uzaklıkta… 11 milyon yıl önce püskürttüğü lavlar Dicle kenarına kadar geldi ve bu şehrin kuruluşunda etken olan meşhur Bazalt taşını oluşturdu. O günden bugüne dek Diyarbakır’da çok şey değişti. Bakalım günümüz Diyarbakır’ın da neler yapabiliriz?
#DiyarbakırTürk Dil Kurumu “Doğrudan doğruya ateşte veya kap içinde susuz olarak pişirilmiş et” diye tanımlıyor ama şüphesiz bir Adanalı için kebap, bundan çok daha öte bir anlam ifade ediyor. Hele de usta eller tarafından hazırlanmışsa... 96 yıllık bir kebap markası olan Kebapçı Mesut, artık Adanalı işinsanı Mehmet Ali Bilici’nin Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’yla ortak açtığı Adana Divan Oteli’nde de hizmet veriyor.
#KebapCadde-i Kebir ahalisi için bir kaç alternatif dışında ocakbaşı bulmak zordur. Beyoğlu Ocakbaşı, Zübeyir Ocakbaşı derken en son Adana İl Sınırı açılmıştı. Onun da tam ateşi sönüyor derken kebap serüvenine yeni bir isim dahil oldu: Selman Altunkaya. Beyoğlu'nun yeni kebap ustalarından. Alttan geliyor, genç ve hırslı. Rocky Balboa gibi. Acılı ezmeden savaş boyalarını sürdü, başarının rehavetine kapılıp da şımarmazsa Beyoğlu’nda ‘kebabın patronu’ olmaya oynuyor.
#KebapMutfağına dair tereddütlerimin olduğu Diyarbakır beni mahcubiyetten yerin dibine soktu. Asırlardır kültür mozaiğinin içiçe geçerek büyüleyici bir doku yarattığı bu şehirde yemekler de bu kültürel yolculukta gelişmiş, çeşitlenmiş ve pek lezzetlenmiş!
#DiyarbakırGeçmişte, Suriçi’nin bazalt taşından yapılmış, yüksek tavanlı tarihi evlerinde soba, şömine kullanılmazmış. Ocaktan mangala çekilen kömür yeterliymiş. Birkaç hafta önce şehre günübirlik yolum düştü. Şairlere adanan üç tarihi yapıyı, Ahmet Arif, Cahit Sıtkı Tarancı ve Esma Ocak evini gezdim. Geçen gelişlerimde ne çok ayrıntıyı kaçırdığımı fark ettim.
Mutfağına dair tereddütlerimin olduğu Diyarbakır beni mahcubiyetten yerin dibine soktu. Asırlardır kültür mozaiğinin içiçe geçerek büyüleyici bir doku yarattığı bu şehirde yemekler de bu kültürel yolculukta gelişmiş, çeşitlenmiş ve pek lezzetlenmiş!
Nilhan Aras (45), 14 yıldır lezzetlerin peşinde Anadolu’yu geziyor. Yerel mutfaklarla ilgili kitaplar yazıyor. Yemek kültürü dergisi Metro Gastro’nun ve Metro Kültür Yayınları’nın yönetmeni. Son kitabı “Bayram Çöreği”nde Diyarbakır mutfağını anlatıyor. Aras, şehrin beş geleneksel lezzetini ve bunları bulabileceğiniz mekanları anlattı.
Aydın’dan Edirne’ye uzanan sahil şeridinde bu yıl yine en fazla Mavi Bayrak, İzmir’de dalgalanıyor. Eğlence mekanlarıyla Bodrum’a meydan okuyan Çeşme’de yeni tesisler açılmasına karşın geceler geçen yıla oranla biraz daha sönük geçiyor. Çeşme, Ayvalık ve Bozcaada’nın lezzet mekanlarına bu yıl yenileri eklendi.