İğneada: Caz Maz, 2025’in ilk edisyonunda ilhamını Orhan Veli’nin 'Açsam Rüzgara' şiirinden alıyor. Katılımcıları, Longoz Ormanları’nın içinde baharı karşılamaya, doğanın uyanışıyla yenilenmeye davet eden etkinlik, bu yıl daha geniş bir program sunmaya hazırlanıyor. 11 - 13 Nisan tarihlerinde, İğneada Longosphere'de gerçekleşecek festival, canlı müzik ve DJ setlerinden söyleşilere, atölyelerden nefes ve ses terapilerine kadar zengin bir içerikle doğayla bütünleşen bir hafta sonu deneyimi sunuyor. Macera parkı, ATV ve UTV turları gibi diğer doğa aktiviteleri de festivalin programını zenginleştiriyor.
#İgneada: Caz MazGaleri Zilberman’da açtığı ‘Füg’ başlıklı sergisi çarpıcı eserleri ve mekân kullanımıyla dikkat çeken Başak Bugay, “Kişilerarası ve toplumsal şiddetin izdüşümlerini takip ettim ve şiddete verilen karşılığı füg (kaçış) olarak yorumladım” diyor.
#Başak BugayHüsamettin Koçan’la Aslıhan Lodi’nin gerçekleştirdiği nehir söyleşi, “Bir Dağda Mucize Yaratan Ressam: Hüsamettin Koçan” adıyla Doğan Kitap’tan çıktı. Büyük bir güven ve sevgi ortamında geçen çocukluğun ardından İstanbul, Güzel Sanatlar, örgütlenme, evlilik, üretim derken doğduğu topraklarda, Bayburt’un Bayraktar Köyü’nde kurduğu Baksı Müzesi’yle köklerine sahip çıkan bir adamın öyküsü bu. Muazzam bir insan ve tabiat sevgisi akıyor kitabın sayfalarından.
#Melis ALPHANBu yıl 27.si düzenlenen National Geographic Gezgin Fotoğrafları Yarışması'nın kazananları belli oldu. Birincilik ödülüne, Meksika'dan katılan Anuar Patjane Floriuk çektiği kambur balinalrla birlikte yüzen dalgıçlar fotoğrafıyla layık görüldü.
#Gezgin15 yaşından beri çalışıyor. ‘Kara Melek’ten ‘Zerda’ya, ‘Karagül’e canlandırdığı karakterlerle televizyon izleyicisinin hafızasında ayrı bir yer edindi. Bir süre önce Çeşme’de kendine yeni bir hayat kurdu. Ama sadece orada yaşamıyor; durmadan çalışıp üretmeye devam ediyor. Ece Uslu’yla buluşuyor; hayatını, projelerini, aşkı, oyunculuğu konuşuyoruz: “Ağlamak sana çok yakışıyor diyorlar, sinirim bozuluyor. Çünkü gülmek de bana çok yakışıyor.”
#Ece UsluBir ‘öğrenci şehri’ olarak bilinen Eskişehir son yıllarda açılan yeni müzelerle artık bir kültür-sanat kenti olarak da anılıyor. Şehrin ‘en yenisi’ Odunpazarı Modern Müze’nin (OMM) de bu eğilime katkısı büyük. Beşinci yaşını kutlayan OMM’un kurucusu işinsanı, mimar Erol Tabanca ile buluştuk. Hem onu Forbes’un ‘En zenginler’ listesine taşıyan derslerle dolu hayat hikâyesini dinledik hem de dedesinin mahallesi olan Odunpazarı gibi geleneksel bir mahalleye neden bir modern müze açtığını konuştuk...
#Odunpazarı Modern MüzeMilliyet Gazetesi ve YAPI Dergisi iş birliği ile yayınlanan Milliyet Mimarlık Dergisi, 48. sayısı ile birlikte 4. yıldönümünü kutluyor! Dergi, toplumu kent ve mimarlık kavramları hakkında bilinçlendirmek; kentler, yapılar ve mekanlar ile onların asıl sahipleri olan kullanıcılar arasında farkındalık düzlemi yaratılmasına yardımcı olmak hedefiyle umut, gurur ve özveri içerisinde yayın hayatına devam ediyor.
#Milliyet Mimarlık DergisiYeni nesil çalışanlar için önemsenme duygusunun, ücret beklentisi kadar belirleyici olduğuna değinen Multinet Up CEO’su Ali Emre Sever, “Artık işverenler, ödüllendirmeleri de anlık olarak gerçekleştiriyor. Mesela, çalışan iyi bir satış gerçekleştirdi ya da iyi bir ivme yakaladı diyelim. İşverenler ödüllendirmeyi anında yapıyor, çalışanın da ödül için bir sene beklemesi gerekmiyor. Multinet Up olarak bu değişimi göz önünde bulunduruyor, her jenerasyondan çalışanı memnun eden uygulamalarımızla kurumlara geniş bir hizmet yelpazesi sunuyoruz” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikMonotonlaşan evliliklerine renk katmak için Ege’nin sakin bir yöresine tatile giden şehirli bir çift, buradaki mekânı işleten karı-koca arasındaki ilişkinin tutkusundan etkilenirken biraz da üstten bir bakışla onları taklit etmeye başlar... Ümit Ünal’ın yazıp yönettiği ‘Evcilik’ bu yıl Antalya Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu (Nejat İşler) ve En İyi Senaryo ödüllerini kazanmıştı.
#Sinemaİlk, geçtiğimiz yıl oyuncu eşi Nazan Kesal ile birlikte kurdukları Urla Dam’da gördüm kendisini. Zaten izlediğim filmleri ve dizilerinden beğenerek takip ettiğim bir sanatçıydı. Etrafı sevenleri tarafından çevrilmiş; her birine aynı özen, dikkat ve nezaketle ilgileniyordu oyuncu-yazar-yönetmen Ercan Kesal. Seveni çok olan usta oyuncunun kendi anlatımı ile karakterin içine girmek yerine onu içine alıyor ve bu yaklaşımıyla farkını ortaya koyuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de duruşu, karakteri ve her tavrı buram buram sanat kokan Ercan Kesal ile bir araya geldik.
#SPONSORLU İÇERİKİlk, geçtiğimiz yıl oyuncu eşi Nazan Kesal ile birlikte kurdukları Urla Dam’da gördüm kendisini. Zaten izlediğim filmleri ve dizilerinden beğenerek takip ettiğim bir sanatçıydı. Etrafı sevenleri tarafından çevrilmiş; her birine aynı özen, dikkat ve nezaketle ilgileniyordu oyuncu-yazar-yönetmen Ercan Kesal. Seveni çok olan usta oyuncunun kendi anlatımı ile karakterin içine girmek yerine onu içine alıyor ve bu yaklaşımıyla farkını ortaya koyuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de duruşu, karakteri ve her tavrı buram buram sanat kokan Ercan Kesal ile bir araya geldik.
#12002 yılından günümüze faaliyetine devam etmekte olan Barbare Bağları ve Barbaros Bağ Evi, İstanbul’a yaklaşık 2 saat mesafede Tekirdağ’da bulunan huzurlu bir yer. Can Topsakal’ın kuruculuğunda hayata geçen Barbare Bağları, organik, biyodinamik ve sürdürülebilir tarım anlayışıyla hareket ediyor. Bağların kalbinde yer alan Barbare Studio ise Celine Topsakal kuruculuğunda 2024 yılı içinde ilk misafir sanatçı/küratör projesini başlattı. Bu projenin T. Melis Golar küratörlüğünde açılan ve Leyla Bayrı’nın sergi koordinatörü olduğu ilk sergisi “Yer Duygusu” 14 Eylül’de Barbare Bağları’nda izleyicilerle buluştu.
#Barbare StudioBazen bizi sevdiğimiz besinlere götüren şey aslında ‘midemiz’ değil, ‘duygularımız’dır. Özellikle de kaygılı, sinirli ve huzursuz hissettiğimizde duygusal açlığımızdan dolayı kendimizi birden mutfakta buzdolabının başında ya da televizyon karşısında çikolata yerken buluruz. Peki acaba bizi bu duruma getiren nedir? İşte bu haftaki yazımızda hepimizin zaman zaman yaşadığı duygusal açlık konusunda yapılacaklara değindik.
#YEMESanat tarihine adı geçmiş ve başarılı -hatta zaman zaman “deha”- olarak tanımlanan sanatçıların çoğunlukla erkek sanatçılardan oluştuğu bilinir. Ne var ki bu durum, özellikle 20. yüzyılda yapılan araştırmaların da etkisiyle geçerliliğini kaybetti. Amerikalı sanat tarihçisi Linda Nochlin, 1971 yılında kaleme aldığı “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?” başlıklı makalesinde bu durumu aslında ironik bir başlıkla ele alarak bu konuya dikkat çekmişti. Sanat tarihinde büyük kadın sanatçıların yer almamasının temel nedeninin, sosyal yaşam dinamikleri gibi sanat tarihinin de eril bir bakış açısıyla ele alınarak yazıldığını belirtiyordu bu makalesinde. Bu sosyal yaşam dinamikleri farklı yüzyıllarda ve farklı kültürlerde değişiklik geçirmiştir. Yine de hala özellikle yaşadığımız coğrafyaya bakıldığında durumun pek de iç açıcı olmadığını açıkça söyleyebiliriz.
#DikişFigüratif resmin önde gelen isimlerinden Altan Çelem, Brieflyart’ta açılan yeni sergisi ‘Yayın Akışı’nda pandemi dönemindeki hayatlarımıza vurgu yapıyor. Sergideki resimlerin büyük çoğunluğunda bir kanepe üzerine yerleşmiş insanlar, kanepe önünde üzerleri yiyecek dolu bir sehpa ve bir televizyon yer alıyor. Bir televizyon terimi olan ‘yayın akışı’nı ironiyle aslında akmayan bir zamanın metaforu olarak kullanan sanatçıyla yeni sergisini konuştuk.
#Altan ÇelemMimar ve sanatçı Melek Zeynep Bulut'un performatif, deneysel bir mekan kurgusu olan ödüllü eseri 'Açık Yapıt ' Cumhuriyetin 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında özel davetle Atatürk Kültür Merkezi'nde sergilenmeye başlanmıştı. Eserin yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Bulut, "Taksim'in çok güçlü bir duygusu var. Türkiye'de ilk günden beri çok beklenen bir sergiydi. Biz Londra'da işi duyurduğumuz andan itibaren insanlar 'Açık Yapıt Türkiye'ye ne zaman gelecek' diye soruyorlardı. Dolayısıyla ilk gün bir izdihamla karşılaştık. Açılışı yaptık ve dışarıya çıktığımızda dev bir insan kitlesi vardı. Bizim için çok büyük bir mutluluk şu anda da ziyaretçilerimiz gelmeye devam ediyor. Ben de buradayım, insanları ağırlamaya özen gösteriyorum" dedi. 'Açık Yapıt' Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde 19 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.
#Melek Zeynep BulutBir sıkıntımız olduğunda en yakın arkadaşımıza anlatır rahatlarız. Başımız sıkışınca ona gideriz, yardıma ihtiyacımız olduğunda ilk o gelir aklımıza. Üzülürüz arkadaşlarımıza sığınırız. Mutluluğumuzu da mutsuzluğumuzu da en samimi arkadaşımızla paylaşırız. Sırf varlığı bile mutluluk sebebidir arkadaşların...Peki bu arkadaşlıkların uzun süre devam etmesinin sırrı ne? Her tür zorluğa rağmen dostluklarını koruyabilen, arkadaşlıkları bir ömür boyu sürenlerle konuştuk...
#Arkadaşlıkİstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, restore edilerek yeniden hizmete açılan Beyoğlu Sineması'nın açılışına katıldı. Açılışta konuşan İmamoğlu, "Yeşilçam’ın hayatımıza soktuğu, kimine göre de çok inandırıcı olmayan, bana göre çok inandırıcı olan altın kuralına yürekten inanıyorum. O da biliyorsunuz ki 'İyiler hep kazanır', Yeşilçam’ın kuralıdır bu. Dolayısıyla biz kazanmaya devam edeceğiz." dedi.
#BeyoğluArkadaşlıklar, dostluklar önceden çok daha önemliydi, bir ömür boyu sürerdi. Günümüzde her şey gibi arkadaşlıklar da hızlı başlayıp hızlı bitiyor. Peki uzun süren arkadaşlıkların sırrı ne? Sadakat mi, özveri mi, dürüstlük mü, birbirini olduğu gibi kabul etmek mi, her ihtiyacında yanında olmak mı? Her tür zorluğa rağmen dostluklarını koruyabilen, arkadaşlıkları bir ömür boyu sürenlerle konuştuk...
#Arkadaşlık