Osmanlı Devleti'nin yıkılması sonrasında henüz Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce bazı denemeler olmuştur. Kanun-i Esasi'nin ilan edilmesi, Osmanlı Devleti'nin çöküşünü önlemek adına yahut Batı'nın baskısı sebebiyle çeşitli reformlar gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Beklenen sonucu vermeyen bu girişimler kaçınılmaz sonu engelleyememiştir. İşte, meşrutiyet dönemi nedir, ne zaman başladı, meşrutiyet döneminin özellikleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Meşrutiyet Dönemi Nedir?Bütün dünyanın saygı ile bahsettiği zorlu bir Kurtuluş Savaşı neticesinde bugünkü Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılması birden gerçekleşmiş bir olay değildi. Yüzyıllar boyunca duraklama, gerileme ve neticede çöküş devri yaşanmıştır. Onlarca yıl sürmüş bir çöküş dönemi İmparatorluğun da kaçınılmaz sonunu hazırlamıştır. İşte, Kurtuluş Savaşı hazırlık dönemi gelişmeleri ve kronolojisi hakkında ayrıntılı bilgileri sizler için derledik.
#Kurtuluş Savaşı Hazırlık Dönemi Gelişmeleri?Anayasa yapmakla toplumlar demokratik bir atılım yapmıyorlar. Bir yerde anayasa yol göstermekle birlikte mevcut düzeyi aksettirmekle, eğer toplumun demokratik kuralları ve alışkanlıkları onun önüne geçememişse kâğıt üzerindeki anayasa değişiklikleriyle çok bir yere gidilemez.
#YAZARKanuni Esasi Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahiptir. Kanuni esasi nedir ve kim tarafından ne zaman ilan edildi, Kanuni esasi maddeleri ve özellikleri nelerdir sorularının cevaplarını bulabilirsiniz.
#Kanuni Esasi NedirKurtuluş Savaşı döneminde ülkemizin parçalanmasını isteyen yabancı ülkeler, Sevr antlaşması üzerinden bunu gerçekleştirmek istedi. Şimdi Sevr Anlaşması konusunda bilgi alalım ve maddelerini öğrenelim. İşte 8. sınıf sosyal bilgiler Sevr Antlaşması konu anlatımı.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Sevr Antlaşması Konu Anlatımı8. Sınıf sosyal bilgiler konuları içinde Osmanlı Devleti'nin yıkılış süreci, I. Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve yapılan inkılaplar gibi konular yer almaktadır. Bu sebeple 8. Sınıf konuları öğrencilerimizin milli benliklerini tam olarak idrak edebilmeleri vatanın ne zorluklarla kurtarıldığını görmeleri ve tarihlerinden ders alarak geleceklerine yön vermeleri için oldukça önemli konular içinde yer alır. 8. Sınıf Sosyal Bilgiler konuları içerisinde yer alan Misakı Milli konuları ile ilgili detayları derledik.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Misakımilli Konu AnlatımıBugün Sivas Kongresi’nin 100’üncü yıldönümü. Sivas Kongresi’nin düzenlendiği tarihlerde Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul dahil olmak üzere çok sayıda yerleşim bölgesi düşman birliklerinin işgali altındaydı. Amasya Genelgesi’ni açıklayan Mustafa Kemal Atatürk bir süre sonra Sivas Kongresi’nin toplanması çağrısını yaptı. Sivas Kongresi’nde, Kurtuluş Savaşı’nın çerçevesini belirleyen geleceğe yönelik kararların temeli atıldı ve önemli kararlar alındı. Sivas Kongresi’nin önemini 100’üncü yıldönümünde tarihçiler anlattı.
#GazetehaberleriLatife Hanım ve Halide Edib biyografilerinin yazarı İpek Çalışlar, bu kez Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden gidip, hayatını kaleme aldı. Çalışlar, “Mustafa Kemal Atatürk: Mücadelesi ve Özel Hayatı’nda onun bilinmeyen çocukluğuna, iç dünyasına uzanıyor, vatan için verdiği mücadeleyi ele alıyor. Bu kitapta doğduğu evden, zengin mi fakir mi olduğuna, aşklarından Kürt meselesine bakışına pek çok iddiaya da cevap bulacaksınız.
#Mustafa Kemal AtatürkTürk Tarih Kurumu, "Misak-ı Milli'nin Kabul Edilişinin 98. Yıl Dönümünde Kahraman Şehitlerimizin Anısına" başlığıyla kısa film hazırladı. Kısa filmde, milli sözleşmenin haritaları ile o döneme ışık tutan görseller ve efektlere yer verildi.
#Türk Tarih KurumuGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ (GAÜN) ÖMER ASIM AKSOY KONFERANS SALONU’NDA GERÇEKLEŞTİRİLEN, GAÜN ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE TOPLULUĞU’NUN DÜZENLEMİŞ OLDUĞU VE ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ MÜDÜRÜ YRD. DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ’NÜN KONUŞMACI OLARAK KATILDIĞI “MİLLİ EGEMENLİK VE TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NİN AÇILIŞI” ADLI KONFERANS DÜZENLENDİ.
ORHAN Çekiç’in ‘1938-Son Yıl’ kitabını okurken birden düşündüm: Türk’ün, sultanların hâkimiyetinde ‘idraksiz köylü’ sıfatına layık görülüp, savaştan savaşa koşuştururken helak olma hikâyesinden; sırtında ateşten gömlekle girdiği o paylaşım savaşından sağ salim çıkmak için verdiği o destansı Milli Kurtuluş Savaşı romanını yazdırma mücadelesinin en şanlı duraklarındandır Meclis’in açılması.