GAÜN’de, “Milli Egemenlik Ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışı” Konferansı

Güncelleme Tarihi:

GAÜN’de, “Milli Egemenlik Ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışı” Konferansı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2015 14:31

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ (GAÜN) ÖMER ASIM AKSOY KONFERANS SALONU’NDA GERÇEKLEŞTİRİLEN, GAÜN ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE TOPLULUĞU’NUN DÜZENLEMİŞ OLDUĞU VE ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ MÜDÜRÜ YRD. DOÇ. DR. YUNUS EMRE TANSÜ’NÜN KONUŞMACI OLARAK KATILDIĞI “MİLLİ EGEMENLİK VE TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NİN AÇILIŞI” ADLI KONFERANS DÜZENLENDİ.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen, GAÜN Atatürkçü Düşünce Topluluğu’nun düzenlediği ve Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü’nün konuşmacı olarak katıldığı “Milli Egemenlik ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Açılışı” adlı konferans düzenlendi.
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk, egemenliği tek elden alıp halka vermiştir” diyen Yrd. Doç. Dr. Tansü, eskiden egemenliğin sadece padişaha aitken artık egemenlik kayıtsız ve şartsız milletin olduğunu söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Tansü, “Anadolu’nun dört bir yanında yüz binlerce Müslüman Türkü soykırıma uğratan Ermeniler, Ankara’da da aynı vahşeti devam ettirmişlerdir. İttihat ve Terakki Partisi iktidardan düşünce, Ankara’da bulunan kulüp binasını yakıp yıkmışlardır. Daha sonra bu kulüp binası Türkiye Büyük Millet Meclisine tahsis edilmiştir” dedi.
“TBMM’nin çatısı Ankaralıların evlerinde bulunan kiremitlerden, sıralar okullar ve evlerden, sobalar ve ışıldaklar ise Ankara’nın kahvehanelerinden tahsis edilmiştir” diyen, Yrd. Doç. Dr. Tansü, “Son Osmanlı Mebusan Meclisi’nin, Misak-ı Milli ‘Vatan bir bütündür parçalanamaz’ kararı ile İngilizler meclisi basıp kapatmış ve bu kararı alan milletvekilleri tutuklanarak Malta’ya sürgüne gönderilmiştir. İngiliz zulmünden kurtulanlar ise Ankara’da toplanmışlardır. Yapılan seçimle oluşturulan I. TBMM olağanüstü yetkiye sahip kurucu bir meclis olmuştur. İşgallere karşı bağımsızlık ve saltanata karşı milletin egemenliği mücadelesini aynı anda yapmış ve her ikisini de başarıyla tamamlamıştır” şeklinde konuştu
Konferansın sonunda, Gaziantep Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü’ya, Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Numan Durak Aksoy tarafından günün anısına hediye takdim edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!