Maydanoz, salatalarımızın ve yemeklerimizin vazgeçilmezlerinden. Her mevsim bulunan maydanoz aynı zamanda yüksek C vitamini içeriğine sahip. Peki ya maydanoz suyu nelere iyi gelir, nasıl yapılır? İşte maydanoz suyunun faydaları...
#Maydanoz Suyu FaydalarıMevsimine göre ister ızgarada yapın, ister tavada... Ya da konserve olarak tüketin...Sardalya çok lezzetli bir balıktır. Bizde son yıllarda kendine yer bulsa da genellikle küçük balık kategorisinde olduğu için göz ardı edilir. Oysa başka ülkelerde uğruna festivaller düzenleniyor. Bu arada bizim sardalyanın şanı yurtdışında yürüyor.
#SardalyaBugüne kadar onu sadece market raflarından aldıysanız “Evet bir çeşit makarna” deyip, kestirip atabilirsiniz. Ama o mütevazı kuskusun evde ve elde yapılmışını bir kez denediyseniz bu kadar basit olmayacağını da bilirsiniz. Bu hafta evde kuskus yapımını anlatıp onu çok pratik bir tarifte kullandım.
#KuskusYenidünya kebabı, erik tavası, incir kavurması, elma kebabı... Meyve tatlılarla özdeşleştirilse de yemek kültürümüzün geçmişten bugüne gelen geleneksel tariflerinde kebaplarda, tencere yemeklerinde ve kavurmalarda sıklıkla kullanıldıklarını görürüz. Birlikte hem bu yemeklerimizi tanıyalım hem de şef Doğa Çitçi’nin tarifleriyle pişirelim.
#KebapÇeşit çeşit yemeklerin sıralandığı, tüm ailenin etrafında toplandığı sofralar bayramların en mutlu anları... Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü... Sevdiklerinize neler pişireceksiniz? Yazarımız Sahrap Soysal et yemeklerinin yanına bulgurun yakıştığını anlatıyor, beslenme uzmanı Berrin Yiğit hamurişi yerine bol bol salata yememizi öneriyor.
#Sahrap SoysalYemeklerini severek yediğimiz tanınmış şeflerin profesyonel mutfak kariyerinden önceki ilk kılavuzları anneleri. Pek çok çocuk gibi yemek pişirmeyi onlardan izleyip öğrenirken akıllarında kalan tatları kimi zaman restoran menülerine de taşıdılar. Şeflerimize annelerinin elinden tatmaya doyamadıkları tariflerin hikâyesini ve püf noktalarını sorduk.
#ÇerkestavuğuTaşta dövülen, kimi bölgede kişnişle, kimi bölgede acı biberle farklılaşan geleneksel çiğköftemiz, son yıllarda yenilikçi tekniklerle pazarlanıyor. Lavaşa ve dürüme sarılanı, kilo hesabıyla satan ekonomik, hızlı zincirleri, vegan-vejetaryenlere hitap eden etsiziyle başlayan yolculuk, Uzakdoğu mutfağına göz kırpan çiğköfte suşilerle sürüyor. Gelin, hem bize özgü orijinal özelliklerine hem de yaşadığı yeniliklere bakalım.
#ÇiğköfteSağlığımız açısından çok önemli bir yere sahip olan kolajen proteini, bizi hastalıklara karşı koruyor, cildi gençleştiriyor ve kemiklerimizi güçlendiriyor. Vücudumuzun doğal olarak ürettiği ancak yaşlanmayla birlikte üretimi azalan kolajen, günümüzde gıda takviyesi olarak da alınabiliyor. Yapılan klinik çalışmalar da kolajen hidrolizatının ağız yoluyla tüketilmesinin sağlık açısından olumlu etkileri olduğunu destekliyor.
#Et SuyuC vitamini deposu maydanozun faydaları saymakla bitmez. Hem yemeklere lezzet katan hem de vitamin deposu olan maydanoz kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde yerini alıyor. İçerdiği yüksek besin değeri, içerisinde bulunan A vitamini, B vitaminleri, folikasit ve K vitamini bakımından oldukça zengin olan maydanozun aynı zamanda içerisinde potasyum, kalsiyum, çinko, fosfor, demir, ve magnezyum mevcut.
#MaydanozSmoothie, çeşitli meyve ve sebzelerle yapılabilen, doyurucu ve besleyici kıvamlı soğuk bir içecektir. Smoothie’ler ev ortamında kuvvetli bir blender ya da mikser yardımıyla hazırlanır. Peki smoothie’lerin faydaları nelerdir? Smoothie nasıl hazırlanır?
#SmoothieGünün her saatinde keyifle tüketilen hamur işlerinden biri olan börek tariflerine alternatif bir tarif derledik: Lavaş dürüm börek…Tavuk, kaşar ve cheddar peyniriyle harmanlanan iç harç lavaş ekmeğiyle buluşuyor, tadına doyum olmuyor. Peki, lavaş dürüm börek nasıl yapılır? Dürüm börek tarifi
#Lavaş Dürüm BörekMagnezyum deposu olan kinoa, son yıllarda ülkemizde de büyük bir revaç görmeye başladı. Gerek yemek siteleri gerekse Instagram’da kinoalı tariflere sık sık rastlıyoruz. Peki lifli yapısı ile uzun süreli tokluk hissi yaratan ve zayıflamaya yardımcı olan kinoa nasıl pişirilir? Kinoa salatası nasıl yapılır?
#Kinoa Nasıl PişirilirMühim bir yanılgımız var, o da şu: Çoğumuz Ramazan ayını sadece oruçla özdeşleştiriyoruz. Oysa bu ay sadece bir diyet yani oruç değil, aynı zamanda da bir niyet, yani ruhsal dünyayı zenginleştirme çalışmaları yapma ayıdır. Ve işin bu yanı en az oruç tutmak kadar faydalıdır. Şu veya bu nedenle oruç tutamasanız da bu ayın manevi güzelliklerinden faydalanmanız da mümkündür. Bana sorarsanız sürecin maneviyat ve inançla ilişkili tarafı en az oruç tutmak kadar mühim sayılır. Nedeni şu...
#Osman MüftüoğluBeş yıl önce gıda duyarlılığı olduğunu fark etti. Bu konuda bilgilenmeye çalışırken Türk mutfağına ait kaynakların ne kadar yetersiz olduğunu gördü ve 170 tariflik bir yemek kitabı hazırladı. Glutensiz un kullanımıyla ilgili ilginç bir de tespiti var: “Yemeklerde kullanmıyorum çünkü konunun uzmanı olan doktorlar, glutensiz unların çoğunda bir miktar gluten bulunabildiğini, bu nedenle bazı kişilerde hazımsızlık yaptığını söyledi”
Hürriyet’in bayram sohbetlerinin ikinci konuğu, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal. Hürriyet Ankara Temsilcisi Enis Berberoğlu ve CHP Muhabiri Okan Konuralp’in sorularını yanıtlayan Baykal, hayatı öğrenmesi için babasının kendisine simit sattırıp, mira tutturduğunu anlattı. Baykal’a sorular ve yanıtlar şöyle:
"Çek bir Adana kebap" demek artık kolay değil. Çünkü Türkiye’nin neresinde olursa olsun, tescilsiz Adana kebabı yapmak ve satmak artık yasak. Kebapçılar ve lokantacılar, Adana kebap satacaklarsa Adana Ticaret Odası’na başvurmak zorundalar. Önce belirlenen kriterlerde kebabı yapmayı taahhüt edecek, sözleşme imzalayacak ve odanın vereceği sertifikaya sahip olacaklar.