Gut hastalığına iyi gelen yiyecekler, arasında kabak, salatalık, kiraz ve çilek gibi içeriğinde bol su barındıranlar önceliklidir. Eklemlerde şişlik, ağrı, hassasiyet ve şiddetli ağrılara neden olan iltihaplanmadır. Karakteristik olarak ayak başparmağında beliren ağrı işaretidir. Gut hastalığına iyi gelen yiyecekler nelerdir? Gut hastalığına iyi gelen sebzeler, meyveler ve bitkiler hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#GutMaya başta ekmek olmak üzere birçok hamur işinin en temel unsuru. Hamurun kabarmasını sağlayan maya bir canlı organizma. Hal böyle olunca birçok kişinin aklına mayanın vegan beslenmede yeri olup olmadığı sorusu geliyor. Bu konuyu sizin için araştırdık.
#Maya Vegan MıdırGüneş ışığının sağlık üzerine olumlu etkileri ilk kez 1970’lerde tüberküloz ile savaş sırasında güneşe çıkan hastalarda hastalığın daha kolay yenildiğinin görülmesi üzerine fark edilmiştir. O günlerde tüberküloz mikrobunun güneş ışınları ile direkt öldüğü düşünülürken; daha sonra bu durumun güneş ışığı sayesinde ciltte üretilen D vitaminin bağışıklık sitemi üzerine etkisi sayesinde gerçekleştiği saptanmıştır. Günümüzde birçok araştırmacı D vitaminini “Güneş Işığı Vitamini” olarak da adlandırmaktadır.
#D VitaminiSöz konusu yiyecekler olduğunda taviz vermek, uzaklaşmak ve yasaklı listesine koymak her zaman zor olur. Ancak bazı durumlarda vücudunuz çok sevdiğiniz besinlere karşı bir savunma mekanizması geliştirebilir. Bu bazen her gün tükettiğiniz süt veya ekmek bile olabilir. Besin alerjisi olarak adlandırılan bu durumu Dahiliye Uzmanı Dr. Sedat Işık anlattı. Besin alerjisi neden olur? Belirtileri nelerdir? Besin alerjisi nasıl anlaşılır?
#Alerji Yapan BesinlerGittikçe yaygınlaşan ve birbirinin devamı olan bu iki sorun bu nedenle de zaten “kadın kadına sohbetlerin” değişmez konularından biridir. “Kemikler ne zaman, ne olduğunda osteopenik ya da osteoporoz damgası yiyor, nedir bu iki teşhisin arasındaki fark?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız, buyurun...
#Osman MüftüoğluYaz çoktan bitti, sonbahar bile gitti gidiyor. Ve “ben gidiyorum!” diyen sonbaharla birlikte mühim bir sağlık mucizesi de yerini yavaş yavaş yenilerine bırakıyor. Bizi bırakıp giden o harika “damak ve damar dostu” lezzetin adı siyah-mor çekirdekli üzüm. Evet, bugün konumuz üzüm. Bu sabaha çekirdekli siyah/mor üzümün sağlık marifetleri ile başlıyoruz. Buyurun...
#Osman MüftüoğluBağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, vücudun hastalıklara karşı direnç kazanması için hayatın her aşamasında probiyotik denilen “dost” bakterilerin alınması gerektiğini kaydeden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, özellikle sezaryenle doğan ve anne sütü almayan bebeklerin, probiyotiklerden yoksun kalarak alerjik hastalıklara karşı savunmasız şekilde hayata başladıklarını belirtti. Prof.Dr. Yağcı, çok fazla antibiyotik kullanımı, stres ve kötü beslenmenin vücuttaki dost bakterileri yok ettiğini söyledi.
#Bağışıklık SistemiEzber bozan bir bilgi ama gerçek…Patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeBir gün önceden artan pilavlarınız, patates ya da makarnanız aslında oldukça sağlıklı desek çoğunuz ‘Hadi canım olur mu öyle şey?” dersiniz. Ezberleri bozan bir bilgi ama gerçek… Yememek için kendimize engel olmaya çalıştığımız patlamış mısır, özellikle bir önceki günden artan pilav, makarna, çok şekerli diye düşündüğümüz üzüm… İşte sandığımızdan daha sağlıklı olan listede adını görünce şaşıracağımız o yiyeceklerin listesi…
#Sağlıklı BeslenmeSağlıklı bir yaşamın sırrı mutlu bağırsaklarda gizli. Çünkü bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beyni! Bağırsak iyiliğimiz için sağlıklı bakterileri arttıracak ve çeşitliliği destekleyecek 6 adımlık bir yol haritası hazırladım. Yerken damağınızı hoş tutacak ve sindiriminize iyi gelecek üç de tarif ekledim.
#BağırsakKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkYüz yıl ve daha fazla yaşayan çok az insan var. Haliyle asırlık insanların uzun yaşam sırları çok merak ediliyor ve haberlere konu oluyor. Kimine göre işin sırrı sürekli çalışmak, kimine göre hobileri, kimine göre içinde hiçbir şey tutmamak, kimine göre her daim pozitif kalmak... İşte ilerlemiş yaşına rağmen sağlıklı bir şekilde hayatını sürdüren asırlık insanların kendi anlatımları ile hikayeleri...
#SağlıkKadınlarda B12 değerinin testlerde 200 pg/ml ile 800 pg/ml arasında olması normal kabul edilir. Eğer yapılan vitamin testlerinde B12 200 mg/ml'nin altında olursa B12 eksikliği olduğu tespit edilir. Bu durumda beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ya da takviye vitaminlerin kullanılması gerekir. Kadınlarda yüksek ve düşük B12 değerleri ile ilgili ayrıntıları derledik.
#KadınGastrit, mide zarının tahriş, iltihaplanma veya aşınması sonucu ortaya çıkan bir sindirim rahatsızlığıdır. Bu, midedeki aşırı asidin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Gastroenterologlar tarafından önerilen uzun süreli tedavi stratejilerinin bir parçası olarak gastrit diyet önerileri önemlidir. Peki, gastrite iyi gelen yiyecekler nelerdir detayları ile derledik.
#Gastrit