Güncelleme Tarihi:
Ülserler, devam eden ağrı, iltihaplanma, kanama ve hatta mide kanseri dahil olmak üzere bireylerin gastrit diyetini oluşturan gıda maddelerinin faydalarını göz önünde bulundurması gerekir.
Gastrite Ne Sebep Olur?
Çeşitli yaşam tarzı seçimleri ve sağlık koşulları gastrite neden olabilir. Sigara içmek, aşırı miktarda alkol almak, bakteriyel enfeksiyonlar ve stres buna katkıda bulunanlar olarak bilinir. Gastrit semptomları akut olabilir ve hızlı ve şiddetli ya da kronik olabilir ve uzun sürebilir. Sorunu tedavi etmemek de mide ülserine yol açabilir.
Pylori yaygın bir mide enfeksiyonudur ve genellikle semptomlara neden olmaz. Pek çok insan sahip olduklarının farkında bile olmayabilir. Bununla birlikte, mide zarının iltihaplanmasına da neden olabilir ve bu da tekrarlayan hazımsızlığa yol açabilir. Bu genellikle daha büyük yaş gruplarında yaygındır ve genellikle uzun süreli kronik vakalara neden olur.
Hem aşırı alkol hem de kokain kullanımı, asitlik seviyelerindeki artıştan dolayı mide zarına zarar verebilir. 15 ile 40 yaşları arasında kronik olarak içki içen 69 erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, mide mukozası olan mide mukozasını iltihaplanmaya yatkın hale getirdiği bulundu. Ayrıca, bağımlılık süresi nedeniyle iltihaplanma daha kötü durumdaydı.
Bazen kötü bir yaralanma, kritik bir hastalık veya büyük bir ameliyat gibi stresli bir yaşam olayı gastriti tetikleyebilir. Araştırmalar, stresin midede asit üretiminin artmasına neden olabileceğini göstermiştir. Bu daha sonra gastrite neden olabilir. Stresle nasıl başa çıkılacağını öğrenmek; bu semptomların bazılarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Gastrite İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Gastrit, mide zarının iltihaplanmasının neden olduğu yaygın bir durumdur. Bir dizi hoş olmayan semptomlara yol açabilir. Bunlar hazımsızlık, midede yanma hissi, hasta olma ve yemekten sonra hazımsızlık hissi içerir. Gastrit semptomları akut olabilir ve hızlı ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir. Diğer yandan kronik olabilir ve uzun sürebilir.
Çoğu insan için gastrit, çok fazla alkol almak gibi çevresel faktörlerden kaynaklandığı için ilaç tedavisi sonrasında azalacaktır. Bunlara midedeki asidi nötralize eden antasitler ve asit üretimini azaltan proton pompa inhibitörleri (PPI'ler) dahildir. Bununla birlikte, diyetinizi uyarlayarak da hafifletilebilir.
Anti-İnflamatuar Gıdalar
Anti-inflamatuar gıdalar, midedeki asit miktarını azaltarak gastrit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olarak mide zarının iyileşmesini sağlar. Aşağıdaki anti-inflamatuar gıdaları diyetinize dahil etmek inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir;
Meyveler - Yaban mersini, çilek, ahududu,
Yeşil yapraklı sebzeler – Kale, ıspanak, lahana
Diğer sebzeler – Brokoli, dolmalık biber, mantar, rezene
Yağlı balık – Somon, sardalye, hamsi, uskumru, ringa balığı
Tuzsuz kuruyemişler – Badem, fındık, fıstık, ceviz, ceviz ve antep fıstığı
Çaylar – yeşil çay, Zencefil çayı, Meyan kökü çayı
Aloe Vera suyu
Sızma zeytinyağı
Baharatlar - zerdeçal, sarımsak, zencefil
Probiyotik Gıdalar
Probiyotik gıdaların, H. pylori gibi mide enfeksiyonlarına yol açabilen kötü bakterilerle de savaştığı bulunmuştur. Son araştırmalar bunun gastritin en yaygın nedeni olduğunu göstermiştir. Doğal probiyotik içeren besinler;
Doğal yoğurt
Ekşi mayalı ekmek
Kefir (fermente süt içeceği)
Miso (tat ve çorbalar için kullanılan fermente bir hamur)
Kimchi (garnitür olarak veya tatlandırıcı olarak kullanılan fermente sebzeler)
Lahana turşusu (garnitür olarak veya tatlandırıcı olarak kullanılan fermente lahana
Tempeh (fermente soya fasulyesinden yapılan bir et ikamesi)