Dünyanın her yerinde yeni yılın trendleri konuşuluyor, yazılıyor, çiziliyor. Gastronomi dünyası için de bu geçerli. Bana göre bu konuya iki açıdan bakmak gerek; global ve yerel. Zira ABD’de açıklanan trendlerin yarısından çoğunun bize uygun olmadığını düşünüyorum. Globaldeki öngörülerin ülkemizin yeme-içme sektörüne nasıl yansıyacağını yazdım, sektöre hâkim 3 uzmandan da görüş aldım.
#Ebru ErkeÇin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuGASTRONOMİ, artık bütün dünyada yükselen bir trend ve çok önemli bir katma değer kaynağı. Ben gastronomi kavramı için “mutfak ekonomisi” ifadesini kullanıyorum. Çünkü yerel, bölgesel ve ulusal yeme-içme kültürünün tüm boyutlarıyla ele alınması, değerlendirilmesi ve tanıtımının yapılması süreci, aynı zamanda ekonominin her alanında stratejik sonuçlar yaratıyor. Son tahlilde, kırsal kalkınmayla birlikte tarım ve gıda ekonomisinin gelişmesinde ciddi bir rol oynuyor. Tabii söz konusu sürecin olmazsa olmaz aşamaları var. Bunlardan birisi de hiç şüphesiz, yerel ve bölgesel ürünlerin coğrafi işaret ile tescillenmesi... Bugün sizlere bu konuda iki güzel örnek vermek istiyorum.
#1Bitkisel testi kebabı olur mu demeyin! Kapadokya’da yaptılar, üstelik çok lezzetliydi. İstanbul’a döner dönmez Kapadokya’dan aldığım yerel malzemelerle mutfağa koştum. Topaç sarımsağı ve Ayhan patlıcanıyla şahane bir mantı yaptım. Emir üzümüyle de pestile benzeyen ancak daha kalın bir atıştırmalık hazırladım.
#VeganSlow Food Foundation, yöresel değerleri korumak ve üretimlerini sürdürebillir kılmak adına küresel bir proje başlattı. Nuh’un Ambarı projesi için Türkiye’den seçilen ürünler arasında tarhana çeşitleri, boyoz ve hardaliye de var. İşte, bu lezzetlerden yola çıkarak hazırladığım vegan tarifler...
#Slow Food FoundationToplu yemek ve catering hizmetleri konusunda uzman Lezzet Fabrikası, Mutlu Cuma adıyla ilginç bir uygulama başlattı. Bu uygulamayla hem tarımsal üretim yapan kadın kooperatiflerine destek oluyor hem de toplu yemek hizmeti verdikleri kurumsal firmaların çalışanlarına çok özel menüler sunarak o ürünle ilgili farkındalık yaratıyorlar.
#YazarAnadolu tarihinde her dönem önemli bir merkez olmuş Bursa. Fetihler, göçler, savaşlar ve zaferlere tanıklık etmiş. Yeşil günleri geçmişte kalsa da her adımda tarihten bir iz çıkıyor bu şehirde karşımıza. Gelin size benim bildiğim Bursa’yı anlatayım. Sağlıklı ve yeniden gönlümüzce gezeceğimiz günler geldiğinde, yolunuz düşerse listenize almanız için hem lezzet durakları hem de görmeden dönmemenizi önereceğim yerleriyle ufak bir Bursa turuna hazır mısınız?
#YazarKobe Bryant ile Nike arasında 2003'ten beri devam eden sözleşme Nisan ayı ortasında sona erdi. Başta sahaya Kobe ayakkabılarıyla çıkan oyuncular olmak üzere herkes "Şimdi ne olacak?" diye soruyor. ABD basınına bakılırsa böyle bir durumun eşi benzeri bugüne kadar görülmedi.
#Kobe BryantSevgililer Günü kutlamalarının ayrılmaz parçası, şehvetli tatların bir numarası çikolatanın hammaddesi kakaonun peşinde bir tur atalım. Bu sırada size en sofistike çikolatayı üretmek için çabalayan şeflerin öyküleriyle sevdiceğinize çikolata ikram ederken anlatacağınız ilginç bilgiler hazırladım.
#SeyahatHer kültürün yeni yılı karşılama geleneği kendine özgü. Kimi ömrü uzasın diye noodle yiyor, kimi bol para getirsin diye mercimek. Önümüzdeki günlerin anlam ve önemine binaen Anadolu topraklarından dünyaya açılıp farklı yılbaşı sofralarına konuk oluyoruz.
#YılbaşıULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Metin Balcı, Türkiye'nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK'ın operatörlere teslimatının devam ettiğini belirterek, "Geldiğimiz aşamada toplamda yaklaşık bin 500 ULAK baz istasyonu operatörlerimize teslim edildi. Bu baz istasyonlarından 750'si hizmet verirken, diğerlerinin kurulum çalışmaları devam ediyor." dedi.
#Baz İstasyonuArnavut kaldırımlı yollara, kesme taş evlere, muhteşem güzellikteki beach’lere ve Türkiye’nin sörfe en uygun sahillerine ev sahipliği yapan Çeşme’nin otantik beldesi Alaçatı, yakın zamanda gerçekleşen Ot Festivali’nin ardından bu yıl ikinci kez düzenlenecek olan lezzet yüklü bir festivale daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor: Tasting Alaçatı… “Tat, Hisset, Keşfet” mottosuyla 26 Nisan Cuma günü başlayacak olan festival, üç gün boyunca ziyaretçilerini birbirinden keyifli ve lezzetli aktivitelerle ağırlayacak.
#AlaçatıULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Metin Balcı, Türkiye'nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK'ın Evrensel Hizmet Projesi kapsamında 834'ünün teslimatının yapıldığını belirterek, "Teslim ettiğimiz 834 baz istasyonundan 455'i, halkımıza hizmet veriyor, diğerlerinin ise kurulum çalışmaları devam ediyor." dedi.
#ULAK