2023 gastronomi dünyasına ne gibi yenilikler getirecek dersiniz? Yazarımız Ebru Erke sebze ve balık ağırlıklı menülerin artacağını, Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu artizanal çikolatanın patlama yapacağını söylüyor. Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Esin Sungur’a göreyse dışarıda yeme alışkanlıkları değişip temalı konseptler artarken restoranlar özel kulüp havasına bürünmeye başlayacak... İşte yeme-içme sektörünü bekleyen gelişmeler....
#GastronomiDünyanın pek çok farklı ülkesine gerçekleştirdiğim çay seyahatlerimin hepsinde yanımda bir demlik ve ince belli taşıdım. Durun, hemen ‘delirmiş’ demeyin. Dünyanın en iyi üreticilerinin veya çay satıcılarının Türk çayı hakkında ne düşüneceklerini çok merak ediyordum... Gelin, 15 Aralık Dünya Çay Günü vesilesiyle sizi favori çaylarım eşliğinde bir tura çıkarayım.
#Türk Çayı“Kışın geldiğini pek anlamadık” derken soğuklar iyiden iyiye bastırdı. Yılın bu döneminin belki de en güzel yanı leziz içecekleri. Boza, sahlep, sıcak çikolata, kış çayı... Yağmurun ve karın en güzel eşlikçisi olan bu lezzetler sağlığımızı korumamıza da yardımcı oluyor. Jürimize en iyilerini nerede bulabileceğimizi; halk sağlığı uzmanına da bunları tüketirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk. ‘Çay’ kitabının yazarı Ebru Erke’den üç tarif aldık.
#SahlepÇin’de ve diğer yakın ülkelerde sıklıkla kullanılan matcha tozu ülkemizde de popüler bir hal aldı. Yeşil çayın toza dönüştürülmüş olan hali matcha tozu, şekerle uyumundan dolayı tatlı yapımında da tercih edilir. İşte, matcha tozuyla ilgili diğer bilgiler
#Matcha TozuBahar aylarının gelmesi ile insanın içinden çok fazla makyaj yapmak gelmiyor. Sıcak havalarda genelde fondöten kullanmayı çok tercih etmiyoruz. Bu nedenle cildimiz kendiliğinden daha canlı ve daha parlak görünmeli. Sizlere vereceğimiz parlak bir cilde sahip olmak için ev yapımı serum tarifi ile bu sağlamak oldukça kolay…
#Cilt Parlaklığı İçin Cilt SerumuJaponlar tarafından keşfedilmiş ve beslenme kültürlerinin bir parçası haline gelmiş olan matcha tozu son yıllarda oldukça popüler. Üstelik bu tat, sadece çay olarak değil; tatlıdan tuzluya, içecekten atıştırmalığa kadar her tarife dahil olabiliyor. Matcha tozu ile yapabileceğiniz birbirinden leziz 4 tarifi sizin için derledik…
#Arçelik Mucize LezzetlerGünümüzde kullanımı çok yaygın olan matcha ve keçiboynuzunun her türlü besin grubuna yakışmasının yanında sağlığımıza da bir çok katkısı olduğunu biliyor muyuz? Menülerde başrol olmaya başlayan ve reyonları kasıp kavuran besin türlerini; alışveriş listemizde “olmazsa olmazların” arasına almadan önce iyice tanıyalım…
#KeçiboynuzuBu sabah hepimiz güne yeni umutlar ve yeni heyecanlarla başladık. Yeni yıldan hepimizin farklı beklentileri, yeni yıl için farklı planları var. Geçtiğimiz hafta ben de kendi planımı oluşturmaya, 2018’de çoğaltacaklarım ve azaltacaklarımın notlarını çıkarmaya çalıştım. Hepsini yapabilir miyim, bilmiyorum. Ama bazı değişiklikler için geçen yıldan daha fazla dikkatli olacağımdan da kuşku duymuyorum. 2018 hedeflerimi sizinle de paylaşmak istedim. Yeni yılda hepinize sağlık, huzur, rahatlık, keyfi ve neşesi bol “an”lar, “zaman”lar diliyor, küçüklerin gözlerinden, büyüklerin ellerinden öpüyorum. Yeni yılınız kutlu, mutlu, uğurlu olsun.
#YazarlarSon yazımdan sonra Nazende’ye iki kez daha gittim ve hazzın doruğuna bazen yaklaştım, bazen de çıktım. İç bakla ve arapsaçlı sarma eski İstanbul’da bulacağınız gerçek zeytinyağlı. Deniz ürünü isterseniz yerli kalamar ızgarayı kaçırmayın. İlginç ve seveceğinizi düşündüğüm bir hamurişi de var: ‘Çılgın pide’. Ama asıl Nazende farkı, et ve sakatatlarda ortaya çıkıyor. Oğlağın süt bağırsağından elde edilen sarma benim için 2023’ün en iyi 10 yemeğinden biri olmaya aday. Oğlak kelle de o düzeyde. Yanak, beyin ve dil. Bir de iç organlardan yahni... Bunlar artık hiçbir yerde bulunmayan, gastronomik geçinen lokantalarda karşımıza çıkmayan ve maalesef gençlerin bilmedikleri için yemedikleri çok özel yemekler... Birini bile bulmak zor. İyi pişirilmiş bulmak daha da zor. Hepsini bu düzeyde aynı mekânda bulup tatmak denizde hazine keşfetmek gibi...
#Vedat MİLOREvde kalmak biraz mecburiyet, biraz da meraktan bizi barista yani kahve ustası yaptı. Hangi çekirdekten hangi kahveyi nasıl yapacağımızı, demleme yöntemlerini ve önümüzdeki günlerin kahve trendlerini uzmanlara sorduk. Kahve dosyamızda her çeşit kahve için hazırlama ipuçları, yerel kahve meraklılarına yumurtalı Vietnam kahvesi tarifi ve ekipman almak isteyenlere bolca öneri var...
#GazetehaberleriSydney ve Los Angeles’tan yola çıkıp tüm dünyaya hızla yayılan sağlıklı; bitkisel bazlı, paleo, glütensiz, işlenmemiş, vegan, süt ürünü içermeyen yiyecek ve meyve sularının satıldığı kafelerin Avrupa’da en yaygın adresi şu an Londra. Neredeyse her ay bu konuda yeni bir yerin açıldığı şehirde defalarca denediğim, kitaplarını alıp evde mönülerini uygulamaya çalıştıklarımın içinden favorilerimi seçtim. Bana göre, kendinizle birlikte çocuklarınıza da düzgün beslenme alışkanlıklarını kazandırmak için en doğru mekanlar buraları. Biz 7 yaşındaki yeğenimle kapılarında uzun uzun sıra bekliyoruz, keyifle yiyoruz.
#İngiltere