Hoşumuza giden bir kitabı bitirip kapağını kapadığımızda kendimizi daha iyi hissediyoruz veya bir sergide karşımıza çıkan eserler karşısında büyülendiğimizde... İşte bu anlar aynı zamanda terapi işlevi görüyor. Son yıllarda adından sıkça söz edilen ‘bibliyoterapi’ ve ‘sanat terapi’yi uzmanlara sorduk: Bu yöntemler bir nebze de olsa sıkıntılarımızı hafifletebilir mi?
#Bibliyoterapi15 yıldır Türkiye’de yaşayan Fransız masal anlatıcısı Judith Malika Liberman, ‘Masal Terapi’den sonra ikinci kitabı ‘Masallarla Yola Çık’la okuyucuyu yine hayali bir yolculuğa çıkarıyor. Kişisel gelişim alıştırmalarının olduğu 40 masallı bu yolda bol bol da oyun var. Biz de oyunbazlık yapıp Liberman’dan Türkiye için rasgele bir masal açmasını istedik ve ardından sohbete hayalleriyle devam ettik.
#Kitap Sanat12 yıldır Türkiye’ye gelen ve burada kalan Judith Malika Liberman büyüklere masallar anlatıyor. Zihinleri temizliyor, daha güzel bir dünyanın yolunu gösteriyor. Şimdi kitabı çıktı; adı Masal Terapi. Liberman’la o güzel dünyaya girişin şifrelerini konuştuk.
#Masal TerapiTiyatro ve sinemanın sevilen isimlerinden Onur Buldu 22 Kasım’da vizyona girecek ‘Paranoya’ adlı filmiyle izleyiciyi bambaşka bir karakterle tanıştırıyor. Bir gazetecinin paranoyası nedeniyle başına açtığı komik ve tuhaf işleri konu alan film vizyona girmeden önce onunla buluştuk. Kariyerinden, ailesinden ve ‘Güldür Güldür’den bahsettik.
#Onur Buldu- Konya Yetiştirme Yurdu’ndan Strazburg Müzik Akademisi, Rhin Operası ve Nice Devlet Operası’na giden inanılmaz bir hikâye bu. Merve Başoğlu’nun peri masalı, 12 yaşında başlıyor. Bir gün müzik dersinde öğretmeni sınıfa bir flütle geliyor ve Merve’nin hayatı değişiyor.
#Konya Yetiştirme Yurduİnsan olmak ve âşık olduğu prense kavuşmak için yaptığı anlaşma sonucu sesini kaybeden denizkızı Ariel... Hans Christian Andersen’in ünlü masalını bu kez canlı aksiyon uyarlaması olarak izliyoruz. Müzikal formatındaki filmin en önemli özelliğiyse ana karakter Ariel’in Afro-Amerikan olması...
#Uğur VardanÇarşamba günü Oğlak burcunda, Merkür etkili bir dolunay meydana gelecek. Hayatımıza çekidüzen vermek için güzel bir dönemdeyiz. Bu hafta, ilk günler sosyalleşmek, yeni ortaklıklar başlatmak için idealken hafta sonuysa sezgilerimiz çok kuvvetli; iç sesimize güvenebiliriz, hatta rüyalarımız bize yol gösterebilir.
#Dinçer GünerEdremit’te Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencisi 11 yaşındaki otizmli Masal, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü kapsamında “Bir Masaldır Yaşamak” isimli bir resim sergisi açtı. Konuşarak iletişim kurmakta güçlük çeken Masal, kendini farklı tekniklerle yaptığı birbirinden güzel resimlerle ifade ediyor. Masal’ın en büyük yardımcısı ise onun yeteneğini erken yaşta fark eden resim öğretmeni annesi.
#Özel Eğitim Uygulama OkuluDoğa yürüyüşleri genelde bahar ve yaz aylarında tercih edilir. Halbuki kışın karla kaplı yollarda yürümenin keyfi bir başka güzel. Hazır yurdun büyük bir bölümü beyaza teslim olmaya başlamışken uzmanlarımıza karda yürüyüş yapılacak en güzel rotaları sorduk. 6 şehirden kolay ve orta zorluk derecesinde 10 rotayı önerdiler.
#SeyahatMasal Terapisti, eğitmen Gülsün İcik Yılmaz, masalların en eski öğrenme metodu olduğunu anlatırken, “Masal işte!” deyip geçmeden önce çocuklara farklı yaşam becerileri kazandırmak adına bir tohum ektiğimizin farkında olmamız gerektiğine dikkat çekti. Çocukların, ruhsal, zihinsel ve fiziksel bütünlüğünü sağlamasına yardımcı olan masalların, zehirli etkisinin de olabileceğinin altını çizen Gülsün İcik Yılmaz, ebeveynleri yaşanabilecek travmalara karşı bilinçli olma konusunda uyardı.
#BursaPodcast’ler, sesli kitaplar, kalabalık sohbet odaları... Sosyal medyada ses platformları büyük bir hızla yükselişe geçti. Gözleri serbest bırakan bu uygulamalar, araba kullanırken, spor yaparken, evi süpürürken de sosyalleşmeye, öğrenmeye, eğlenmeye olanak tanıyor.
#YazarTığ işi örgü ve amigurumi ile kendi terapi yolunu bulmuş. Eğitime, eğitmenlere duyduğu saygıyla kendi atölyesini hayata geçirmenin hayalleri kurmuş. Zeynep Kaya, bu hayalini geçen yıl radikal bir kararla İstanbul’dan gelip yerleştiği Bodrum’da hayata geçirmiş. ZkayAtölyesi’ni kuran Kaya, “Burası, üretken kadınlarımızın el emeklerini sergileyip kazanca dönüştürmelerini sağlayacak bir merkez olacak” diyor.
#İzmirPandemi döneminde çocuk ve ergenler önce yetişkinlerin yaşadığına benzer bir şok yaşadı. Sağlığı korumak adına getirilen tedbirlerin çeşitli ruhsal etkileri oldu. Çok uzaklarda yaşanan ve de ‘bize etki etmez’ diye düşünülen bu sağlık problemini enselerinde, yakınlarında hissettiler. Bu hissediş tahmin edileceği üzere sosyal ve görsel medya aracılığıyla öğrendikleri kısıtlamalarla oldu. Okullar kapandı. İlk dönemlerde tatil gibi algılandı. Kısa zamanda klasik bir tatil olmadığını çoğu hissetti. Ekşimsi-acımsı bir tatlıydı bu tatil.
#Koronavirüs