Mardin’de unutulmaya yüz tutan Süryani çöreğini Hindistan’dan getirdikleri 32 çeşit baharatla yeniden yapmaya başlayan ve 2017’de düzenlenen Tarım Ürünleri Oscarları Yarışması'nda 1’inci olan Balcı ailesi siparişlere yetişemiyor. Aile, açtığı iş yerinde günde 80-100 tepsi Süryani çöreği üretiyor.
#Süryani ÇöreğiTürkiye’nin dört bir yanından bayram lezzetlerini araştırırken birkaç nokta dikkatimi çekti. Bu lezzetlerin bazıları unutulma noktasına gelmişti, bazılarıysa eskiden sadece bayramlarda yapılırken artık tüm yıl bulunduğu için ‘özel’ olma sıfatı lafta kalmıştı. Cevizli ev baklavasından kalburabastıya, yuvalamadan içliköfteye bayramın yemek geleneklerine birlikte bakalım...
#BayramBu hafta sizleri Mardin ve Tarsus efsanesi şahmeranın hikayesine götürüyoruz. Mardin’de neredeyse her evde şahmeran resmi bulunur. Mardin’de şahmeran ustası olarak tanınan Abdülkadir Özcan ise “Bir el atsalar, tanıtım yapsalar, kurslar açsalar iyi olacak” diyor.
#Uğur ÇelikkolÜlkemizin her bölgesinin mutfağında birbirinden nefis yemekler bulunuyor. Bu baş döndüren lezzetlerin hepsi yola çıkmak için ayrı birer neden… Biz de uzmanlarımıza ‘Hafta sonunda hem keşfedip hem de harika lezzetlerle tanışabileceğimiz adresler nereler?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaÇevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, hazine taşınmazları üzerinde yapılacak tarımsal faaliyetlerin artırılması ve yerli üretimi desteklemek amacıyla tıbbi, aromatik bitki ve süs bitkisi yetiştirilmek üzere geçen yıl ve bu yılın ilk 6 ayında 39 ilde toplam 12.9 milyon metrekare hazine arazisi kiralandı.
#Gazetehaberleri“Salçayı, bulguru dışarıdan almaz, kendimiz yapardık” diyen nesil yok artık; yeme-içme alışkanlıklarımız değişti. Ama geleneksel mutfağımızı da yeni nesillere aktarmak gerek. ‘Hikâyeleriyle Türk Mutfağı’ adlı kitap da bunu yapıyor; içinde 15 şehirden 60 yaş üstü kişiler yemek kültürlerini anlatıyor.
#GazetehaberleriMahlep, Türkiye'de gıda endüstrisinin kullanımında yer alan önemli ürünler arasında yer alıyor. Mahlep Arapça bir kelime olup 'tatlı kokulu' veya 'parfüm kralı' anlamına gelmektedir. Kirazın yabani türü olan mahlebin beyaz ve siyah olmak üzere iki türü mevcuttur. Siyah mahlep Acanthaceae familyasına ait olup 30–65 cm yüksekliğinde bir bitkidir. Sudan’da önemli bir tıbbi bitki olarak yetiştirilmektedir.
#MahlepKapalıçarşı yalnız İstanbul’dan değil ülkenin ve dünyanın her köşesinden insan manzaralarının kadrajınıza girdiği sürpriz dolu bir mekân. Çarşı sadece alışveriş düşkünlerinin değil gurmelerin de keyif alacağı bir yer. Buradaki lezzet mekânları gerçekten efsane… Esnafın söylediği şu: “Kapalıçarşı’da kötü yemek olmaz, yapan da barınamaz.” Buyurun birlikte gezelim…
#KapalıçarşıRecep Ali Yüce teknik öğretmen. Aynı zamanda halk dansları hocası. Yetiştirdiği ekipler defalarca Avrupa ve dünya birinciliği kazandı. 30 yıldır ekipleriyle dünyayı dolaşıyor. İstanbul Etiler’de Güven Kıraç’la birlikte bir motosiklet kursu işletiyor, ayrıca sürüş tekniği dersleri veriyor. Yüce, Batı ülkelerini yeterince gezdikten sonra, Doğu’ya yönelmiş. Favori kentlerinin çoğu Avrupa’da olmasına rağmen artık eski kıtayı ilginç bulmadığını söylüyor. “Ama Doğu beni hep şaşırtıyor” diyor. Yüce, son yılların en büyük şaşkınlığını İran’da yaşamış. Beş arkadaşıyla birlikte yaptığı yolculuğun bu ülkeyle ilgili tüm önyargılarını sildiğini söylüyor.
<B>ARTUN ÜNSAL</B>'ın <B>Nimet Geldi Ekine-Türkiye'nin Ekmeklerinin Öyküsü </B>araştırması, önce buğdayın, sonra ekmeğin Mısır'da başlayan öyküsünü, çeşitli uluslardaki tarihini, Türkiye'de çeşitli dönemlerdeki yerini, bize has ekmek lezzetinde veriyor.