GeriSeyahat Bayram tatilini evde geçirmeyin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bayram tatilini evde geçirmeyin

Bayram tatilini evde geçirmeyin

Bu yıl Şeker Bayramı hem sıcak havalara hem de dört günlük tatile denk geliyor. Bu yüzden gezmeyi kendine hobi edinenler, yurtdışına gitmektense Türkiye’de tatil yapmayı tercih ediyor. Ama akıllara iki seçenek takılıyor; yeni yerler görmek mi, plajda güneşlenmek mi...

Tur şirketlerinde bununla ilgili pek çok seçenek mevcut. Önemli olan sizin beklentileriniz. İşte “Yazın yeterince denize girip güneşlendim” diyenlere 3-4 gecelik, fiyatları 900-1200 TL arasında değişen kültür turları ve “Ben kılımı kıpırdatmadan dört gün geçireceğim” diyenlere hem havanın, hem de deniz sıcaklığının ideal olduğu yerler...

Mardin
FARKLI DİNLERİN MERKEZİ

Son dönemin en popüler kültür turu merkezlerinden biri Mardin. Süryanice kökenli bir kelime olan ve kale anlamına gelen Merdo’dan ismini alan şehir, tarihi, mimarisi ve bünyesindeki farklı dinlerle ilgi çekiyor. Özellikle bu mevsimde hava sıcaklığı 25-30 derece arasında olduğundan şehirde rahatlıkla yürüyüş yapılabiliyor. Bölgeye pek çok tur şirketi gezi düzenliyor. Ama bireysel bir gezi yapacaksanız direkt Mardin’e ya da Diyarbakır’a uçakla seyahat edebilirsiniz. Diyarbakır üzerinden Mardin’e gitmenin avantajı Mezopotamya Ovası, Ulu Cami, Hasankeyf, Taşköprü’yü görebilecek olmanız. Mardin’e varmadan Midyat’a uğrayarak bölgenin en büyük manastırlarından, Süryanilerin ibadet yeri olan Mor Gabriel Manastırı’nı gezebilirsiniz.
Bayramın bir diğer gününü Mardin’in içini gezmeden önce mutlaka Dara’ya ayırın. Çevreyi bitirdikten sonra şehir gezinizde Mardin’in dar sokaklarında yürüyerek eski evleri mutlaka inceleyin.

GAP Bölgesi
TEK YERLE SINIRLI KALAMAYANLARA

Tek bir şehirle sınırlı kalmak istemeyenlerin tercihi GAP bölgesi turu oluyor. Bu turlarda Diyarbakır, Hasankeyf, Midyat, Mardin, Urfa, Harran ve Gaziantep’i görme şansını yakalıyorsunuz. Turlar genellikle Diyarbakır üzerinden başlıyor. Urfa’da Balıklı Göl ve yöresel pek çok ürünü bulabileceğiniz çarşılarıyla görülmeye değer. GAP bölgesinin son durağı Gaziantep oluyor. Burada Gaziantep Arkeoloji, Zeugma Mozaik Müzesi, sedefçiler, bakırcılar çarşıları görülmeli.

Karadeniz yaylaları
YÜRÜYÜŞ SEVERLERE

Yayla turları genellikle Trabzon merkezli gerçekleştiriliyor. Özellikle Trabzon’un doğusuna doğru Maçka-Coşandere bu konuda en çok tercih edilen bölgeler arasında. Konaklamayı burada yaparak çeşitli yerler görmek mümkün. Yakındaki Akarsı Köyü’ndeki Uçarsu Şelalesi, özellikle yürüyüş yapmak için ideal. Çevrede Lustra, Karastel, Paparza, Kusera, Dilaver, Taşköprü Yayları’nın görülmesi tavsiye ediliyor. Yaylalarla yetinmek istemeyenler bölgedeki Sümela Manastırı’nı, Sarıtaş Yaylası üzerinden geçebileceğiniz Santa Harabeleri’ni, Kuştul Manastırı’nı
da mutlaka görmeli.

DENİZ TATİLİ

Gökçeada
ÇAMUR BANYOSUYLA YENİLENİN

İmroz olarak da bilinen Gökçeada, Türkiye’nin en büyük adası. Gökçeada’ya Gelibolu üzerinden deniz yoluyla gidildiğinde Kuzulimanı’na ulaşılıyor. Burası ulaşımın yanı sıra kendini hemen suya atmak isteyenler için de plaj özelliğini taşıyor. 7 kilometrelik yoldan sonraysa şehir merkezine ulaşabiliyorsunuz. Adanın kuzeyinde merkeze 4 kilometre uzaklıktaki Kaleköy mevcut. Aşağı Kaleköy’ü gece yaşamını sevenler tercih ederken, eski Rum evlerini görmek isteyenler Yukarı Kaleköy’ü tercih ediyor. El değmemiş gibi görünen tertemiz bir suda yüzmek istiyorum diyorsanız da Kefaloz (Aydıncık) Koyu size çok uygun. Buranın hemen yanındaki Tuz Gölü’nde cilde yararlı olduğu düşünülen çamur banyosunu yapabilirsiniz. Akşamları Gökçeada’nın merkezindeki kordon boyunca her zevke uygun bar, kafe, disko ve çay bahçesinde vakit geçirebilirsiniz. Dönüşte mutlaka ada şarabı, ada kekiği ve zeytinyağı almayı unutmayın.

Kıbrıs
DÖRT MEVSİM GÜNEŞ

Akdeniz’in üçüncü büyük adası Kıbrıs, bol plajlı, hareketli ve eğlenceli bir tatil isteyenlerin tercihi oluyor. Dört mevsim güneşin kaybolmadığı Kıbrıs’ın birçok noktasında denize girmek mümkün. Kuzey Kıbrıs sahillerinde, güzellik ve aşk tanrıçası Afrodit’in doğduğu yer olarak geçen “Altın Kumsal”dan Caretta Caretta kaplumbağalarına evsahipliği yapan Alagadi’ye, eşsiz kumsalıyla büyüleyici bir atmosfer sunan Bafra’dan Girne’deki çıkarma koyuna kadar birçok farklı seçenek var. Kıbrıs’ta denize girip güneşlenmenin yanı sıra Kıbrıs’ın en ucu olan Zafer burnundaki köyde çay ve zeytinli, hellimli pilavuna (Kıbrıs poğaçası) çörek yeme imkanı ve Diner zeytinyağı
fabrikasını ziyaret etme, mevsiminde zeytinyağı üretimini ve otantik değirmenleri izleme fırsatı bulabilirsiniz.

Assos
TARİH VE DENİZ BİR ARADA

Ünlü filozof Aristo’nun bile kalbini çalıp orada evlenmesini sağlayan küçük ama güzel yer Assos, hem tarihi hem de temiz denizi bir arada sunuyor. Behramkale’den 3 kilometrelik bir yol giderek ulaşacağınız Assos Limanı çevresinde her bütçeye uygun otel ve pansiyonlar mevcut. İsteyen iskeleden, isteyen plajdan ya da taşlık alandan denize girebiliyor. Çevreyi gezmek isteyenler ise tepede yer alan ve tarihi sütunlardan oluşmuş Athena Mabedi’ne uğrayıp güneşin batışını izlemeli.

POPÜLER KÜLTÜR TURLARI

Kapadokya
DOĞA HARİKASI

60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerden oluşan yumuşak tabakaların milyonlarca yılda yağmur ve rüzgârla aşınmasıyla oluşan bölgenin ismi, Pers dilinde “Güzel atlar ülkesi” anlamına gelen Katpatuk kelimesinden geliyor. Doğa ve tarihin bütünleştiği bölgede coğrafi olaylar Peribacaları’nı oluştururken tarihi süreçte insanlar da bu peribacalarının içlerine ev, kilise oymuş, bunları fresklerle süsleyerek, binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini günümüze taşımış. Bölge günümüzde turizm açısından büyük bir öneme sahip. Avanos, Ürgüp, Göreme, Akvadi, El Nazar Kilisesi, Aynalı Kilise, Güvercinlik Vadisi, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara Vadisi, Selime Köyü, Çavuşin, Güllüdere Vadisi, Paşabağ- Zelve belli başlı görülmesi gereken yerlerden. Kayalara oyulmuş geleneksel Kapadokya evleri ve güvercinlikler yörenin özgünlüğünü daha net bir şekilde anlatıyor. Bu evler, 19. Yüzyıl’da yamaçlara ya kayalardan ya da kesme taştan inşa edilmiş. İslam resim sanatını göstermek açısından önemli olan güvercinliklerin bir kısmı manastır veya kilise olarak inşa edilmişler. Bölge şarapçılık ve üzüm yetiştiriciliği ile de ünlü.

 

False