Mardin çöreği olarak da bilinen kiliçe tarifi, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. MArdin'in yöresel hamur işi tariflerinden olan kiliçe, tarçın, yenibahar ve mahlep gibi keskin aromaları bir araya getiriyor. Peki, kiiliçe nasıl yapılır? İşte, yöresel kiliçe tarifi ve malzemeleri...
#KiliçeBayramlar, düğünler, nişanlar, hatta bebeklerin diş çıkarması gibi mutlu ve özel günler ayrıca doğumdan ölüme uzanan hayatın geçiş dönemlerinde hep sembolik yiyeceklerle donatılır sofralarımız. Seyahatlerimde bir kentin kültürünü tanımak için ritüel yemeklerini araştırır, denemeye çalışırım çünkü o sofralar, bölge ve halkı hakkında çok şey söyler. Yola çıkacak olanlarla notlarımı paylaşacağım bu hafta. Rotanızı belirlediyseniz yemeklerini de okuyup siz de peşine düşebilin diye...
#SeyahatBir kalenin yamacına kurulmuş, yüzünü Mezopotamya’nın bereketli topraklarına dönmüş, hoşgörü kenti, taşın başkenti Mardin. Coğrafyası, tarihi, mimarisi ve mutfağıyla her göreni kendine hayran bırakıyor. Bu kez değerli sanatçı Lolita Asil’in sergisi için yolumu düşürdüğüm kente seyahat planı yapacaksanız 19 Ekim’e kadar sürecek sergiyi kaçırmayın.
#Hürriyet“Gündüzü seyranlık gecesi gerdanlık” derler Mardin için… Taşın başkenti derler… Hoşgörü kenti derler… Dahası da var ama ne yazsam bir şeyler eksik kalacak. Çünkü Mardin kısacık cümlelere, sloganlara indirgenebilecek bir kent değil. Mardin zenginliğinin keşfetmekle bitmeyeceği derin mi derin bir kültür mirası. Benim önerilerimi başlangıç olarak alın ve Mardin’i her şeyiyle keşfetmek isterseniz, bu rotadaki noktaları 3-4 katıyla çarpmanız gerektiğini, görülecek yer listesinin uzayıp gittiğini unutmayın…
#Mardin Gezi RehberiMardin, sadece ara sokaklarında, hiç beklemediğiniz anlarda karşınıza çıkan inanılmaz etkileyici taş binaları, binlerce yıllık tarihi, candan insanlarıyla değil, her köşesinden görebildiği Mezopotamya Ovası’ndan ciğerlerinize dolan havasıyla da büyüleyici. O havada başka bir koku, hadi daha ileri gideyim, başka bir enerji var.
Türkiye’nin dört bir yanından bayram lezzetlerini araştırırken birkaç nokta dikkatimi çekti. Bu lezzetlerin bazıları unutulma noktasına gelmişti, bazılarıysa eskiden sadece bayramlarda yapılırken artık tüm yıl bulunduğu için ‘özel’ olma sıfatı lafta kalmıştı. Cevizli ev baklavasından kalburabastıya, yuvalamadan içliköfteye bayramın yemek geleneklerine birlikte bakalım...
#BayramTBMM’nin yeni yasama yılının açılış resepsiyonunda konuklara özel ikram mönüsü sunuldu. Gastronomi Nobel’ini kazanan Mardin’li şef Ebru Baybara Demir’in hazırladığı mönüdeki 22 çeşit ikramın tasarlanması 3 hafta, yapılması ise tam 3 gün sürdü...
#TBMMHer gün binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Kapalıçarşı’da 2020’de başlayan; tarihinin en kapsamlı restorasyonu tamamlanmak üzere. Ünlü çarşı önceki hafta vizyona giren Hollywood filmi ‘Üç Bin Yıllık Bekleyiş’in de seti olunca devasa bir labirenti andıran sokaklarına daldık. Yalnız alışveriş meraklılarını değil, lezzet tutkunlarını da mutlu edecek adresleri ziyaret ettik.
#HürriyetMardin’de unutulmaya yüz tutan Süryani çöreğini Hindistan’dan getirdikleri 32 çeşit baharatla yeniden yapmaya başlayan ve 2017’de düzenlenen Tarım Ürünleri Oscarları Yarışması'nda 1’inci olan Balcı ailesi siparişlere yetişemiyor. Aile, açtığı iş yerinde günde 80-100 tepsi Süryani çöreği üretiyor.
#Süryani ÇöreğiBir masal diyarını anımsatan Mardin geçmişi, tarihi eserleri, dar sokakları ve birbirinden lezzetli yemekleriyle insanın aklını başından alıyor. Kendine has mimarisi ve farklı dinlerin bir arada yüzyıllardır kardeşçe yaşaması, bir yanda ezan okunurken diğer yanda çanların çalması gibi güzellikler kendine çekiyor. Uzun zamandır gitmeyi kafaya koyduğum bir yerdi Mardin. Sonunda arkadaşlarla ani bir planla geçtiğimiz hafta sonu Mardin’e gitmeye karar verdik ve kendimizi bu mistik şehirde bulduk. Mardin’de geçirdiğimiz üç gün boyunca gerek Süryani yemekleri, gerek et ağırlıklı Mardin yemekleri olsun tattığımız çoğu şeyi çok beğendik. İşte size Mardin lezzet durakları…
#MardinMardin'in Nusaybin ilçesinde terör örgütüne yönelik operasyonda şehit olan bomba imha uzmanı Erkan Başpehlivan’ın şehit olmasından 2 gün önce memleketi Amasya’daki ablasından istediği, ‘Amasya çöreği’ paketlerinin, şehit düştüğü gün Nusaybin'e ulaştığı ortaya çıktı.
#ŞehitMardin'in Nusaybin ilçesinde terör örgütüne yönelik operasyonda şehit olan bomba imha uzmanı Erkan Başpehlivan’ın şehit olmasından 2 gün önce memleketi Amasya’daki ablasından istediği, ‘Amasya çöreği’ paketlerinin, şehit düştüğü gün Nusaybin'e ulaştığı ortaya çıktı.
#Şehit