Baharat, hurma, tereyağı, sıfır şeker... Kargoyla Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor
Mardin'e sığınan Suriyeli Fadıl El Azzavi, 12 çeşit baharat, hurma ve tereyağıyla ürettiği "Süryani çöreği"ni satarak geçimini sağlıyor.
Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 28 yaşındaki Suriyeli Fadıl El Azzavi'nin, Mardin'de tereyağı, hurma ve 12 çeşit baharat kullanarak yaptığı "Süryani çöreği" geçim kaynağı oldu.
Suriye'de babasının işlettiği pastanede pasta yapmayı öğrenen El Azzavi, Mardin'de açtığı 4 metrekarelik yerde yaptığı, ülkesine ve Türkiye'ye özgü çörekleri satışa sundu.
Aynı zamanda İngilizce bilen El Azzavi, sosyal medya hesaplarında İngilizce yaptığı paylaşımlarla şehrin tanıtımına katkı sunuyor, gelen turistlere de kadim şehir hakkında bilgi veriyor.
Mardin'de Süryani çöreğinin çok meşhur olduğunu gördüğünü anlatan El Azzavi, bu çöreğe Suriye'de yapılan çöreklerde kullandıkları tereyağı, hurma ve 12 çeşit baharatı ekleyerek farklı bir lezzet elde ettiğini aktardı.
Mardin'in otantik ve güzel bir şehir olduğunu, buraya yabancı turistleri çekmek için şehrin tanıtımına da katkı sunmaya çalıştığına dikkati çeken El Azzavi, "Sosyal medyada şehrin tanıtımını İngilizce yapıyorum. Yabancıların burası hakkında pek fazla bilgileri yok. Ayrıca buraya gelen turistlere kent hakkında bilgi veriyorum" ifadelerini kullandı.
"Türkiye'yi çok sevdim. Burada halimizi görüp, bizim için ağlayanlar var. Başka ülkelerde mültecilere böyle davranıldığını görmedim. Özellikle Cumhurbaşkanı'nı çok seviyorum. Bizlere çok yardımcı oldu. Sadece bize değil bütün mazlumlara destek oluyor. Ben daha buraya gelmeden önce onu seviyordum. Filistin için yaptıklarını gördük."
El Azzavi, toplumda iyi ve kötülerin olduğunu, birinin hatasının o topluma mal edilmemesi gerektiğini belirterek, "Bir Suriyeli hata yaptı diye bütün Suriyeliler kötü değil. Bir Türk arkadaşım bana üzerinde Türk bayrağı olan yüzük hediye etti. Türkiye’yi çok sevdiğim için parmağımdaki Türk bayraklı yüzüğü hiç çıkarmıyorum" diye konuştu.
Diyarbakır'dan kenti gezmeye gelen Ayfer Güzel de ilk defa yediği Süryani çöreğinin mükemmel bir lezzet olduğuna işaret ederek, "Nefis, harika, şahane bir tat. Buraya gelen herkes bu lezzeti tatmalı." değerlendirmesinde bulundu. Çanakkale'den gelen Sibel Akdoğan da hem şehri hem de El Azzavi'nin yaptığı yöresel lezzetleri çok beğendiğini kaydetti.