Manzum ne anlama geldiği ve manzum hikaye okul döneminin başlamasıyla birlikte öğrenciler tarafından araştırılan konular arasında yer alıyor. Kendi içerisinde ölçü, kafiye ve uyaklar gibi kuralları olan manzum hikayelerin özelliklerin, tarihini manzum hikaye ile ilgili tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.
#Manzum NedirMuvasala kelimesi vusul sözcüğünden türetilmiştir. Vusul, bir yere ulaşmak, erişim sağlamak anlamına gelir. Bu kelime mecazen uzun zamandır görüşülmeyen bir kişiyle bir araya gelmek, kavuşmak ve hasret gidermek manasında da kullanılır. Bulmacalarda sık sık karşımıza çıkan muvasala kelimesinin birden fazla cevabını sizler için derledik.
Dil tutukluğu, dünya genelinde en sık rastlanan konuşma bozukluklarından biridir. Dişlerdeki şekil bozuklukları ve yarım damak rahatsızlığı, dil tutukluğunun başlıca nedenleridir. Bunun dışında zihinsel rahatsızlıklar ve yaşanan travmatik olaylar da konuşma bozukluğunun nedenleri arasında yer alır. Bulmacalarda dil tutukluğunun 4 cevabını detayları ile sizler için derledik.
Retina, kornea ve iristen oluşan görme organına göz denir. Bu kelime mecazen bölüm ve hazne anlamında kullanılır. 10. yüzyılda literatüre giren göz sözcüğü birçok deyimde de yer alır. Örneğin: Gözü gibi bakmak, gözünden sakınmak, göz göre göre. Göz kelimesinin bulmaca cevabını harf sayısına göre derledik.
Tekrarlama, bir kelimeyi ya da cümleyi birçok kez söylemek ve yazmak anlamına gelir. Sadece kelimeler değil olaylar ve eylemler de tekrarlanabilir. Bu sözcüğün içinde yer aldığı birçok deyim günlük hayatta sıklıkla kullanılır. Örneğin: Tekrara düşmek. Tekrarlama sözcüğünün bulmaca cevaplarını anlamları ile birlikte derledik.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan nihayet kelimesinin sözlük anlamı sondur. Kelimenin fiil hali ''nihayete ermek'' ve ''nihayet bulmak'' şeklinde yazılır. Nihayet, kinaye ve serzeniş cümlelerinde ise ''en sonunda'' anlamına gelir. Örnek cümleler: 1- '' Beyefendi, nihayet teşrif edebildi.'' 2- ''Çalışmalarımızı iki ay içinde nihayete erdirmeliyiz.'' Nihayet kelimesinin eş anlamlısı nedir? Nihayet kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDK1.yüzyılda literatüre giren sene kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Her sene 365 gün 6 saatten oluşur. Bir senenin için 12 ay ve 52 hafta vardır. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok tamlama ve kalıp ifade günlük hayatta sıklıkla kullanılır. Örnekler: 1- Senelik İzin 2- Senesine Varmadan 3- Senelerce. Sene kelimesinin eş anlamlısı nedir? Sene kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDK2023 YKS sınavı AYT oturumunda çıkan Sefaretname türü sorusu adaylar tarafından merak konusu oldu. En çok zorlanılan sorulardan olduğu söylenen Sefaretname nedir, ne demek araştırmaları hız kazandı. Sefaretname edebiyat türü olmakla birlikte, Osmanlı Dönemi'ne dayanmaktadır. Peki, Sefaretname nedir, ne demek, örnekleri nelerdir? AYT sınavında çıkan Sefaretname türü Edebiyat sorusunun yanıtı!
#SefaretnameEdebiyatımızın önemli isimlerinden İskender Pala, yeni romanı ‘Surnâme’de ‘bir Osmanlı macerası’ hikâye ediyor. Devlet içindeki iktidar oyunlarından masum aşk sarmallarına uzanan kurgu, bir saray düğünü çevresinde gelişiyor. Hem düğünün ve devletin ihtişamı hem de iktidar çekişmelerinin acımasızlığını ve kurnazlığını aynı akış içinde gösteren Pala ile yeni romanını konuştuk. Sohbete, bir tarih yolculuğu da eşlik etti.
#İskender PalaTaş, yeryüzünde, doğal yollarla oluşan, içinde yüksek oranda oksit bulunan katı ve sert cisim anlamında kullanılır. Takı yapımında kullanılan değerli taşlara, ''doğal taşlar'' denir. Elmas, akik, pırlanta, zümrüt ve ametis, kolye, küpe ve yüzük yapımında kullanılır. Halk arasında, evlilik yüzüğüne kısaca ''tek taş'' denir. Taş kelimesinin eş sesli anlamlarını sizler için derledik.
Halk hikayeleri destan ve masal gibi hikayeler içermektedir. Fıkra ve efsaneler de halk hikayeleri arasında yer almaktadır. Türk halkının geçmişten günümüze kadar okuduğu hikayelerden biri halk hikayeleridir. Kültürün tanıtılması ve zamanın insanlarını konu edinen hikayeler arasına girmektedir. Halk hikayeleri pek çok farklı konu içermektedir. Tarih, anlatma, benzetme gibi konular içermektedir. Kıssa ve masal gibi hikayeler bu hikaye türünün en belirgin örnekleridir. Halk hikayeleri bölümleri ve içerikleri nelerdir, kaynakları hakkında merak edilenleri derledik.
Toplumu etkileyen herhangi bir olayı bir şairin gerçek destanlara benzeterek söylemesi sonucu oluşan destan türüne yapma destan denmektedir. Yapma destan türünde yazar bellidir. Bu destan çeşidi yakın zamanı içermektedir. Yapma destan diğer destan türlerine göre daha az olağanüstü durumlara yer vermektedir. Yazıcıoğlu Ali'nin Selçuk namesi yapma destan örnekleri arasındadır. Yapma destan aşamaları, özellikleri ve yazarlarına dair detayları derledik.
Edebiyatta birbirinden farklı çeşitler bulunmaktadır. Özellikle de murabba en çok dikkat çeken edebi sözcüklerden bir tanesidir. Murabba nedir? Özellikleri nelerdir? Murabba nazım şekli örnekleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#SözlükMethiye, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Methiye nedir öğrenebilir ve nasıl yazıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Methiye nedir? Nasıl yazılır? Methiye nazım biçimi örnekleri hakkında detayları derledik.
#SözlükDüşünce, olay, duygu ve hayaller dil aracılığıyla estetik bir şekilde anlatılmasına edebiyat denmektedir. Edebiyatçılar ise bu edebi yazıları yazan kişilerdir. Şiir ürünleri de edebiyat alanının en önemli edebi yazı parçaları arasında yerini almaktadır. Şiir Türk Edebiyatında kendi arasında kategorilere yani çeşitlere ayrılmaktadır. Dramatik şiir de işte edebi yazın türü olan şiirin bir çeşididir. Şiir dilin ses estetiği ve ritmik özellikleri kullanılarak yazılan okuyucuda estetik duygular uyandıran bir yazı türüdür. Bu bakımdan yazıda sizlerin de bilgilenmesi amacıyla detaylı olacak şekilde dramatik şiir nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, özellikleri, temsilcileri ve örneklerini sizler için derledik.
#Dramatik ŞiirYağmur hem mazmun eserlerde hem de öykü, roman, masal gibi olay yazılarında sembol olarak kullanılır. Lirik şiirlerde yağmur, sonbahar mevsimi ile birlikte hüzün, özlem, ayrılık acısı gibi duyguları yansıtır. Köy romanlarında ise yağmur, bolluğun ve bereketin bir sembolü olarak yer alır. Edebiyat tarihimizde en çok okunan şiirlerden biri olan Yağmur şiirini detaylı olarak derledik.
Güvercin, eski çağlardan bu yana hem manzum eserlerde hem de düz yazılarda kullanılan imgelerden biridir. Bazı eserlerde güvercin barışı ve adaleti simgeler. Bazı şiirlerde ise özgürlüğün, kimseye bağlı ve bağımlı olmamanın sembolü olarak kullanılır. Sebil ve Güvercinler şiirinin türü, içeriği, biçimsel özellikleri hakkında detayları derledik.
19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başından itibaren Türk edebiyatında birçok yeni akım ortaya çıkmıştır. Divan edebiyatının etkisini tamamen yitirmesiyle şairler de yeni edebi akımlara yönelmiştir. Merdiven şiiri de bu akımlardan birinin ürünüdür. Saf (öz) şiir anlayışına göre yazılan merdiven şiiri kime aittir? Türü ve konusu nedir tüm detayları ile derledik.
Kemalettin Kamu, ülkemizde çok önemli bir yere sahip olan "Gurbet şairi" olarak da bilinir. Toplumcu ve gerçekçi bir şair olarak da kırsal bölgelerde yaşayan insanları şiirlerine de konu ediniyor. Şiirin konusu ise, doğa ve köy hayatı gibi daha çok pastoral temalardır. Bingöl Çobanları şiiri kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır sizler için derledik.
Bir şeyi gerçekleştirmek ya da sona erdirmek için gerekli nitelikleri elinde bulunduran kişilere hazır denir. Hazır kelimesi sadece insanlar için değil çeşitli durumlar ve nesneler için de kullanılır. Örneğin: ''Makine kullanıma hazır.'' Tetikte kelimesi ise mecazen, gerçekleşmeye ramak kalmış ve hazır manasına gelir. Bulmacada hazır ve tetikte kelimelerine yazılabilecek tüm cevapları harf sayısına göre, anlamları ile birlikte derledik.
Bir kişinin ya da toplumun tasvip ve takdir edilmeyen davranışlarını eleştirmeye yergi denir. Yergi, aynı zamanda bir nazım biçimidir. Aşık edebiyatında birini yermek için kaleme alınan eserlere taşlama denir. Bu yazın türünün divan edebiyatındaki karşılığı ise hicivdir. Bulmacada yergi sorusunun yanıtları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Arapçada fehmetmek, bir şeyi tüm yönleriyle anlamak, idrak etmek, özümsemek ve kavramak anlamlarına gelir. Bu kelimeden türetilen istifham ise, bir şeyin iç yüzünü anlamak için karşı tarafa soru yöneltmek demektir. İstifham, aynı zamanda, hem Tekke hem de divan şairleri tarafından kullanılan bir söz sanatıdır. Edebiyatta istifham sanatı özelliklerini örnek beyitlerle birlikte derledik.
#İstifhamKlasik Türk Edebiyatı, hem dönemine hem de özelliklerine göre üçe ayrılır. 1- Halk - Aşık Edebiyatı 2- Tekke Edebiyatı 3- Divan Edebiyatı. Halk ve Tekke edebiyatının temsilcileri, manzum eserlerinde hece ölçüsü kullanmıştır. Hece sayısına göre kurulan ölçülere hece ölçüsü denir. Divan şairleri ise şiirlerini aruz ölçüsüyle kaleme almıştır. Aruz ölçüsü nedir, nasıl bulunur ve nerelerde kullanılır tüm detayları ile derledik.
#Aruz ÖlçüsüAliterasyon hem manzum hem de mensur eserlerde kullanılan bir söz sanatıdır. Latincede "alliteration" şeklinde yazılan sözcük, harf anlamına gelen ''litera'' sözcüğünden türetilmiştir. Bu söz sanatında genellikle sessiz harflerle başlayan heceler, farklı kelimelerle tekrarlanır. Örneğin ''dün gece büyük bir hadise hasıl oldu'' cümlesinde ''ha'' sesleri tekrarlanarak aliterasyon yapılmıştır. Aliterasyon nedir? Nasıl bulunur tüm detayları ile derledik.
#AliterasyonZaman kayması, dil bilgisinde çok fazla çıkan konulardan biri olmaktadır. Bir eylemin cümle içerisinde hangi zamanda yapıldığını belirtmek için bazı ekler kullanılmaktadır. Peki, zaman kayması nedir? Fillerde kip kayması örnek cümleleri ile konu anlatımı hakkındaki detayları sizler için ayrıntıları ile derledik.
Sözlük anlamı lir eşliğinde okunan şarkı anlamına gelen lirik kelimesi dilimize Yunancadan geçmiştir. 7. yüzyıldan itibaren bu kelime hem manzum hem de mensur (düz yazı) eserler için kullanılmaya başlanmıştır. Düşünce ve gözlemlerden çok duyguların ön plana çıktığı anlatım biçimine lirik denir. Lirik anlatım nedir ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Sözlü edebiyat geleneğinde en çok tercih edilen anlatım teknikleri arasında epik anlatım yer alır. Epik kelimesinin sözlük anlamı ise destansı demektir. Bu tür anlatımlarda sıkça gerçeküstü ögelerden yararlanılır. Bu anlatım biçiminde en fazla kullanılan söz sanatları ise, benzetme ve mübalağadır. Epik anlatım nedir ve maddeler halinde özellikleri nelerdir sizler için derledik.
14. yüzyılda literatüre giren epope kelimesi, dilimize Yunancadan geçmiştir. Bu kelimenin sözlük anlamı destandır. Savaş, kahramanlık, göç gibi toplumsal konuların destansı bir şekilde anlatıldığı eserlere epope denir. Sözlü edebiyatın bir parçası olan epopeler doğal ve yapay destan olarak ikiye ayrılır. Epope ne demek, ne anlama gelir? Sizin için Epope kelimesinin TDK sözlük anlamını örnek kelimeler ve cümlelerle derledik.