Manisa kültürel yemekleri bakımında pek çok kişi ve kişiler tarafında sevilmektedir. Bu nedenle pek çok yerli ve yabancı ziyaretçiler Manisa da tadacakları yeni lezzetler hakkında sorular sormaktadır. Bu soruların başında Manisa Yemekleri - Manisa'da ne yenir ve neyi meşhur? Manisa mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Manisa YemekleriManisa, benim için Ege Bölgesi’nin öne çıkan mutfaklarından; her ilçesinde damaklarda iz bırakan ayrı bir lezzet var... Çalkama yundağı, bulgur ve yeşil soğanın başrolde olduğu nefis bir tat... Dölek aşıysa, özellikle Akhisar’da tarhana yapımı esnasında pişirilen sebzesi bol bir yemek... Hele bir de üzerinde yoğurt varsa...
#Manisa MutfağıManisa mutfağının sevilen yemeklerinden bakla dizmesi yapmanın tam zamanı. Baklalar şimdi su gibi taptaze. Hele bir de sakız bakla olursa zeytinyağlı bakla dizmesinin tadına doyum olmuyor. Sızma zeytinyağı, sarımsaklı süzme yoğurt ve kıyılmış dereotuyla birlikte baklanın lezzeti zirve yapıyor.
#Zeytinyağlı Bakla TarifiEge Bölgesi'nin güzide şehri Manisa, mutfağı en zengin illerimizden. Akla ilk gelen Manisa kebabı oluyor genelde ama aslında Manisa'nın çorbadan tatlıya birçok önemli yemeği bulunuyor. Sizin için bu yemeklerin tariflerini tek tek araştırdık ve hepsini bu içeriğimizde bir araya getirdik. İşte çok beğeneceğinize emin olduğumuz Manisa yemekleri...
#Manisa MutfağıEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1@hurriyetlezzetlihayat Instagram hesabımızda ‘Kokoreç mi midye tava mı’ diye sorduk. Takipçilerimizin yüzde 68’i kokoreci tercih etti. Bu kadar sevilen sokak lezzetimizin en iyisini yemek isteyenler için jürimize danıştık. Geleneksel tariflerden modern yorumlara ağız sulandıran önerileri sıraladık.
#KokoreçGörev yapacağı süre içinde İzmir’e yatırım yapan İtalyan şirket sayısını artıracağını belirten İtalya’nın İzmir Konsolosu Daniele Bianchi, 4 yıl boyunca İzmir ile İtalya arasında daha güçlü bağlar kurmak için çalışacağını söyledi. Bianchi, vizelerin azalmadığını aksine 2023'te son yıllara göre vize sayısında rekor kırıldığını ifade ederek, “Vizede en az ret İtalya’da” diye konuştu.
#1Verimli topraklara sahip ülkemizde en fazla yetiştirilen ürünlerden biri de zeytin ve zeytinyağıdır. Zeytinyağı üreten bölgelerimiz ise, bu işin hakkını tamamıyla vermektedirler. Çünkü zeytinyağı üretimi, aslında oldukça incelikli bir iştir. Toprak, rüzgâr ve yetişen meyve gibi etmenlerin her biri, zeytinyağına farklı bir aroma katar. Bu nedenle, aslında kaliteli zeytinyağı, bu meyveyi gerektiği şekilde, incelikle ve iyi yöntemler kullanarak işlemekten geçmektedir.
#ZeytinO, sağlık sektöründe masanın her iki tarafında da bulunmuş bir isim. Doktorluk da yapmış, yöneticilik de... Kariyeri boyunca sağlık sektöründe iyi günlere tanıklı ettiği gibi, kötü süreçlere de şahit olmuş. Dr. Ulvi Ünal, bu kadar stresli sektörde en büyük motivasyon kaynağının çalışmak olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Fazla çalışıyorum. Özeleştiri gibi olacak ama krizden ve kaostan da besleniyoruz. Bu beni belki daha üretken kılıyor.”
#1Bazı şehirleri çoğunlukla sadece ucundan görürüz. Varacağımız başka şehirler için hep geçilen yerlerdir bu şehirler. Manisa, Balıkesir ve Gebze hatta İzmit ilk aklıma gelenler. Bir de Afyon var. 2005’te değişen adıyla Afyonkarahisar. Afyon’a son iki yıldır 3 kez gittim. Geçmek için değil bizzat gezmek, kalmak içindi bu seyahatler. İtiraf edeyim 3’ünde de çok şaşırdım. Afyon’un içinde, derinliklerinden o kadar çok görülecek, denenecek şey var ki. Mutfağı, lezzetleri, mermeri, çarşısı, müzesi... Gez gez, ye ye bitmiyor Afyon.
#Afyonkarahisar.Ekmek aşkımız 17-18’inci yüzyıl Avrupalı gezginlerinin yazdıklarıyla ve Evliya Çelebi’nin kaydettiği 46 çeşidiyle dillere destan ama bir noktada gelenekselle bağımız kopmuş… Bu hafta Dünya Ekmek Günü vesilesiyle unutulmayıp günümüze taşınabilmiş o nadide ekmeklerimizin birkaçını hatırlayalım istiyorum. Tabii evinin şefleri için de pratik ekmek tariflerim var…
#EkmekBir yılı daha geride bırakırken geçen yılın en heyecan verici gurme rotalarını ve başarılı gastronomi etkinliklerini sizlerle paylaşmak isterim. Aromatik otlarla 4 günde hazırlanan sos, ayvalı lahmacun, vişneli küflü peynir, lüfer tuzlama ve ardından yola çıkılacak daha nice yemek var.
#GASTRONOMİİtalya gibi gastronomisi konusunda tutucu, yüksek çıtalı bir ülkede, en önemli yeme-içme oluşumlarından birinde yer edinebilmiş bir isim Elvan Uysal Bottoni… Türkiye’de üretilen zeytinyağlarıyla alakalı şahane yorumlar yapan Elvan, şimdi kendi yağını da üretiyor. İşin en güzel kısmıysa ülkemizdeki üretim kalitesini herkes için yükseltmek istemesi.
#ZeytinyağıCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yozgatlı Dernekler Federasyonu’nu tarafından düzenlenen Yozgat Tanıtım Günlerinde konuştu. Oktay, ”Biz yüz yıllık hayalleri gerçekleştirip asırlık projelere imza atarken birileri hala terörden, terör destekçilerinden medet umuyor. Kahraman ordumuza alçakça iftira atanları savunup, terörle, teröristle iş tutuyor. 6+1’lik masayı duyuyorsunuz Kandil’in sözcülüğünü yapan bir provokatörü barış güvercini ilan ettiler” dedi.
#Fuat OktayTürkiye coğrafyasının zenginliğini keşfetmenin en güzel yollarından biridir rayları takip etmek. Trenler, çok sayıda şehirle beraber bölgenin sadece doğal güzelliklerini değil, zengin lezzetlerini ve insanlarını da tanıma fırsatı verir. Sonbaharsa rengârenk masalsı manzaraların görülebileceği en güzel zaman. Pandemi nedeniyle uzun bir süredir hasret kaldığımız popüler Doğu Ekspresi ya da daha farklı denenmemiş bir yol isterseniz Van Gölü Ekspresi vagonları bizi çağırıyor...
#HürriyetGazeteci-yazar Celal Özcan’ın Türk yemek kültürü üzerine kaleme aldığı yeni kitabı ‘Hep Kebap Olmaz’, Almanca ‘Es muss nicht immer Kebap sein” Türkçe ve Almanca olarak Almanya’nın saygın yayınevlerinden dtv Verlag’dan çıktı. Kendisiyle yeni kitabı üzerine konuştuk: “Niye kebap olmaz?”
#Turkey HenOğlum doğduğundan beri her fırsatta bazen anne-oğul, bazen de çekirdek aile seyahat ediyoruz. Seyahatler çocuğun yeni şeylere ilgi duymasına, insanları anlayıp farklılıkları görerek saygı duymasına, daha sabırlı, uyumlu ve anlayışlı olmasına yardım ediyor. Çocuğumun Türkiye’yi ve insanını anlaması, sahip olduğu değerleri fark etmesi için mutlaka yapmasını istediğin seyahatler var. İşte o rotalar ve nedenleri…
#Çocukla Gidilecek Yerler