Türkiye’nin çok satan, bol ödüllü yazarlarından Buket Uzuner’in iklim değişikliği sorunlarını ele aldığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin merakla beklenen sonuncu kitabı ‘Ateş’ yıl başında yayınlandı. Onunla yazar, çevre bilimci, feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu kimliklerinin kökenlerine yolculuk yaptık. Uzuner’i hayatta büyüleyen ilk şey lisedeki biyoloji kitabında gördüğü bir DNA çift sarmal modeli oluyor. “Hayatın sırrının hücrenin içindeki bu molekülde yattığını anlayınca büyülenmiş, DNA’ya âdeta âşık olmuştum. Sonrasında bilim aşkım edebiyatla taçlandı” diyor...
#Buket UzunerTürkiye’nin çok satan, bol ödüllü yazarlarından Buket Uzuner’in iklim değişikliği sorunlarını ele aldığı ‘Tabiat Dörtlemesi’nin merakla beklenen sonuncu kitabı ‘Ateş’ yıl başında yayınlandı. Onunla yazar, çevre bilimci, feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu kimliklerinin kökenlerine yolculuk yaptık. Uzuner’i hayatta büyüleyen ilk şey lisedeki biyoloji kitabında gördüğü bir DNA çift sarmal modeli oluyor. “Hayatın sırrının hücrenin içindeki bu molekülde yattığını anlayınca büyülenmiş, DNA’ya âdeta âşık olmuştum. Sonrasında bilim aşkım edebiyatla taçlandı” diyor...
#Buket UzunerYemek kültürü uzmanı ve yazarı Sahrap Soysal, nam-ı diğer ‘Sahrap Abla’ ile buluştuk… Babasının memuriyeti sebebiyle çocukluğunu birçok şehirde geçiren Soysal, 6 yaşından itibaren ‘yöresel lezzetler’ tadımı yapabilme imkanı bulmuş. ODTÜ Kimya mezunu… 20 sene profesyonel hayattan sonra bir ‘espri’ üzerine yemek programcılığına başlamış. Bugünden geriye bakınca, “Kimyayı yemekçi olmak için okumuşum, gözlerimi kapayana kadar bu işi yapmak istiyorum” diyor.
#Sahrap SoysalRemziye Hisar merak edilen isimlerden biri oldu. Özel günlerde doodle hazırlayan Google, 13 Aralık’ta Remziye Hisar’a özel doodle’ı yayınladı. Remziye Hisar'ın görselinin yer aldığı tasarım ana sayfaya taşındı. Bu gelişmenin ardından Remziye Hisar’ın buluşları, akademik çalışmaları merak edilmeye başlandı. Peki, Remziye Hisar kimdir? İşte merak edilenler
#Remziye Hisarİki Nobel ödülü aldı, iki kimyasal element keşfetti, radyoaktivite kavramını icat etti, radyoloji bilimini kurdu... Kendini bilime adayan Marie Curie’nin hikayesini anlatan “Radioactive” (Radyoaktif), seyirciyle buluştu. Filmin başrol oyuncusu Rosamund Pike ile görüntülü olarak konuştum. Pike, pandemi sebebiyle bilimin hayatımızın merkezine yerleştiği günlerde “bir şeyleri keşfetmenin dünya için büyük fayda sağlama potansiyeli” olduğunu vurguladı ve “Artık bilime karşı ekstra bir özen ve anlayış var” dedi.
#Marie Curieİki Nobel ödülü aldı, iki kimyasal element keşfetti, radyoaktivite kavramını icat etti, radyoloji bilimini kurdu... Kendini bilime adayan Marie Curie’nin hikayesini anlatan “Radioactive” (Radyoaktif), seyirciyle buluştu. Filmin başrol oyuncusu Rosamund Pike ile görüntülü olarak konuştum. Pike, pandemi sebebiyle bilimin hayatımızın merkezine yerleştiği günlerde “bir şeyleri keşfetmenin dünya için büyük fayda sağlama potansiyeli” olduğunu vurguladı ve “Artık bilime karşı ekstra bir özen ve anlayış var” dedi.
#Barbaros TapanHer gün binlerce patent başvurusunun yapıldığı ABD Patent Ofisi’nde sıradan bir gündü... Bir yemek kabı ve uyarı lambası için yapılan başvurular diğerlerinden farklı görünmüyordu. Belgeler işleme konurken patent memuru bir tuhaflık fark etti. Buluşu yapan kişinin isminin yazması gereken yerde DABUS AI yazıyordu. Gizem sonradan çözüldü. İlk kez bir yapay zekâ tarafından patent başvurusu yapılıyordu!
#Yazar1980’lerde, Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nda tiyatro yapan ekip 20 yıl sonra yeniden bir araya geldi. Artniyet’in ilk işi; absürt tiyatro akımının ilk ürünü olan ‘Kel Şarkıcı’. Kerem Kurdoğlu yönetimindeki başarılı yorum, absürt akımının esasen iletişim kurmanın imkânsızlaştığı bu yüzyıla ait olduğunun ispatı gibi.
#TiyatroAraştırmacı Yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı özellikle 1919-1938 arasında Türkiye’nin her yerinden dünyada birçok ilkleri başarmış kadınları tanıttığı Zamansız Kadınlar projesi, bu hafta kitap olarak da okuyucularıyla buluştu. 30 yıllık titiz bir çalışmanın sonucu olarak bir araya gelen isimlerin, zor koşullarda mücadele verdiklerine dikkat çeken Kalıpçı, bu Zamansız Kadınlar’ı tanıtmanın geçmişe vefa borcu, geleceğe görev olduğunun altını çizdi. Kalıpçı, Bursa’ya hizmet eden Zamansız Kadınlar’ı da anlattı.
#BursaDünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün. Pek çok alanda önemli işlere imza atan kadınlar, bilim dünyasında da çok önemli işlere imza attılar. İşte bilim dünyasında ses getiren çalışmalara imza atan kadınlar...
#BilimGeçmişten bugüne süregelen cinsiyet eşitsizliğine rağmen tarih boyunca kadınlar bilim alanında çok sayıda başarıya imza attı. Matematikteki yeteneğiyle dikkatleri üzerine çeken Ada Lovelace, "dünyanın ilk bilgisayar programcısı" olarak biliniyor. Radyoaktivite alanında yaptığı çalışmalarla çığır açan Madam Curie, "Nobel Ödülü alan ilk kadın" olarak tarihteki yerini aldı. HIV'in AIDS hastalığına yol açtığını keşfeden Fransız bilim kadını Barre-Sinoussi, çalışmalarıyla bilim tarihinde önemli izler bıraktı. Ancak Birleşmiş Milletler verileri dünya genelinde araştırmacıların "yüzde 30'undan azının" kadın olduğunu ortaya koyuyor. BM, 2015'te kadın ve kız çocuklarının bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarındaki çalışmalara katılımını teşvik etmek amacıyla 11 Şubat tarihini "Uluslararası Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Günü" ilan etti.
#Bilim Dünyasında KadınlarErken çocukluk döneminde çocuklar merak duygularının tetikleyici etkisiyle, her yeri ve her şeyi karıştıran, kurcalayan davranışlarda bulunmaya başlıyorlar. Bundan rahatsız olup çocuğuna kızan ebeveyn olmak yerine merak ettiği nesneleri tanıtarak uyaran zenginliği olan ortam yaratan anne baba olmak gerekiyor.
#ÇocukÜniversite tercihi sırasında bana, fizikle ne yapacağımı sordular. İş bulamayacağımı söylediler. Aslında geleceği yaratan bizleriz. Hiçbir geleceği olmadığı düşünülen alanlarda biri geliyor ve büyük bir değişim yaratabiliyor. Kendimizi, kendimizden daha iyi anlayan kimse yok. Ne aileniz ne de rehberlik öğretmeniniz. Yalnız kalarak kendinize sorun: “Ben ileride ne yapmak istiyorum?”, “Hayata geliş amacım ne?”, “Bu dünyaya ne katabilirim?” Bu soruları en az iki kez sorun. Sonra tercihinizi yapın.
#FizikStand up'ları ve TV programlarıyla uzun süre gündemde olan Metin Uca, sekiz yıl aradan sonra ülkenin ruh halini de yansıtan ilginç öykülerle tarihten bugüne eğlenceli bir selam yolluyor. Uca'nın kendine özgü sivri diliyle beslediği hikâyeleri, Destek Yayınları etiketiyle, 'Alışmadık Gözde Lens Durmaz' isimli kitabında toplandı. Uca'nın kitabından tadımlık bir öykü yayımlıyoruz.
#Madam CurieÇocuklugunda iki büyük sevdası vardı. Piyanosu ve Constantia Gladowska’sı.. Piyanosuyla dünyayı selamladığında henüz 12’sindeydi. İlk bestesini Gladkowska için yaptığında ise 16 yaşına yeni basmıştı. Ah işte o savaşlar yok mu.. Savaş onu 20 yaşında yurdundan etti.
#ArakanÇocuklugunda iki büyük sevdası vardı. Piyanosu ve Constantia Gladowska’sı.. Piyanosuyla dünyayı selamladığında henüz 12’sindeydi. İlk bestesini Gladkowska için yaptığında ise 16 yaşına yeni basmıştı. Ah işte o savaşlar yok mu... Savaş onu 20 yaşında yurdundan etti.
#YazarlarCanan Dağdeviren Türkiye’nin bilim dünyasındaki genç yeteneklerinden. Dünyanın en iyi üniversitelerinden ikisinde birden aynı anda proje yürütme ayrıcalığına sahip. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Koch Laboratuvarı’nda çalışmalarını sürdürüyor. Harvard Üniversitesi’nde ise genç akademi üyeliği var. Farklı disiplinleri buluşturan icatlarıyla daha 30 yaşına gelmeden medikal teknoloji alanında dünyada önemli bir isim olarak gösterilmeye başlandı. Kanser ve kalp hastalarının hayatını kolaylaştıracak buluşlarının esin kaynağı aile fertlerinin geçirdiği hastalıklar. Çocukluk kahramanı Pierre Curie’nin keşfi piezo elektrik tasarladığı aletlerin belkemiği. Amerikalılar ona ‘bilimin Mevlana’sı’ ismini takmış. Her gün uzun saatlerini geçirdiği Koch Laboratuvarı’nda buluştuk.
#Canan DağdevirenSilikon Vadisi’nde en üst düzeye yükselen kadın yöneticilerden biri olan Intel Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz, Türk gençlerinin üretken hale gelmesi durumunda ülkenin sıçrama yapabileceğini belirtti. İldeniçz, “Robotik derslerini 12 yaşındaki çocukların müfredatına koymalıyız. Geleceğin dünyası için gençlerimize robot yapmayı, yazılım yazmayı öğretmeliyiz” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...