Macahel Arıcılık Cesur Demiral’dan yeni sezon balların hazır olduğunu haber veren mesajı alınca hemen siparişimi verdim. Benim gibi sağım biter bitmez sezonluk balını alan çok. Balın meraklısı sadece bizde değil, dünyada da hayli fazla. Farklı ballar tatmak ve hasat izlemek için binlerce kilometre yol gidenler var. O zaman bu hafta biz de arıların izinde dünyayı dolaşalım.
#HürriyetYazın Ege ve Akdeniz sahilleri tıklım tıklım doluyor ama hem ılıman iklimi hem eşsiz doğasıyla Karadeniz sahillerini tercih edenler de hiç az değil. Şu anda Karadeniz’in tam sezonu. Yemyeşil yaylalar da, denize girilen plajlar da en güzel zamanını yaşıyor. Yolu Karadeniz kıyılarına düşenler için Karadenizli sanatçılar, işadamları, turizmciler, siyasetçiler, akademisyenler, yayıncılar ve gezginlerden oluşturduğumuz jüri, Karadeniz’in görülmesi gereken en güzel 10 kasabasını seçti.
Doğa yine hareketlendi. Sıcak bölgelere doğru yola çıkan canlıların oluşturduğu karnavala çiçekler ve insanlar da eşlik ediyor. Sanmayın ki hazan yani hüzün mevsimindeyiz! Göçün ve hasadın en hareketli vakitlerinde nokta atışı güzellik isteyenler buyurun, takılın peşlerine.
#Yücel SönmezEGE Üniversitesi akademisyenlerinin arı zehiri üzerine yaptıkları bilimsel çalışmalarla ilgili bilgi verildi. Propolis, arı zehiri, arı sütü gibi arı ürünlerinin sağlıkta kullanılmasına ‘apiterapi’ deniyor. Apiterapiyle tedavi dünyada hızla yayılıyor.Türkiye, 8.1 milyon kovanla dünyanın üçüncü büyük arıcılık ülkesi. Bu kovanlardan bal dışında katma değeri çok yüksek sağlık ürünleri üreterek hem üretici kalkınır, hem de döviz girişi sağlanabilir. O nedenle Egeli akademisyenlerin Türkiye’nin her köşesinden arı zehiri örnekleri toplayarak kimyasal özelliklerini belirleme ve sağlıkta kullanılabilecek standartlara getirme çalışmaları çok önemli.
#1Bu kez de bal çekimleri için Anadolu’yu arşınlıyorum. İlk durağım Macahel’de, saf Kafkas ırkı ana arıların üretimini görüp bal sağımına katılacağım. 12 yıl önce yine arıcılık için gittiğim Macahel, hiç bozulmamış doğasıyla nadide balların anavatanı olmaya devam ediyor.
#Ebru ErkeMutfağından balın yok olması, bir aşçının hiç istemeyeceği bir şey. Ben bu ürünü o kadar çok tabakta kullanıyorum ki... Fındığı; bal, tuz, biberiye, kimyon tohumu, füme toz biber ve yağla harmanlayıp fırınladığımda çıtır bir atıştırmalık oluyor. İyi bir Dijon hardalını bal ve soğanla karıştırdığımdaysa şahane bir burger sosu elde edebiliyorum.
#YAZARMaalesef tüm dünya üzerinde arı nüfusu azalıyor. Dünyada 50 milyon balarısı kolonisi var. Bulundukları bölgenin iklimine ve bitki örtüsüne göre çeşitli bal arı ırkları mevcut. Türkiye dünyadaki 28 arı ırkından 5’ine sahip ancak bu arıları korumak gerekiyor. Karadeniz’de arıların ıslahı için kraliçe arıları suni dölleme yöntemi dahi uygulanıyor...
#Sürdürülebilir EkonomiDOĞU Karadeniz’in bilgi ve üretimle değerini daha da arttıran bir isim; Nihat Gökyiğit... Artvin’in gerçek üstü güzellikteki doğasını, özellikle de Macahel vadisini koruyor; arıcılık ve bal üzerindeki projeleriyle onlara öncülük yapıyor; doğa turizmi ve organik tarım üzerine yeni projeleriyle yeni sahalar açıyor; vakfı aracılıyla gerektiğinde sosyal sorumluluk projelerine her türlü desteği yapıyor.
#YazarlarArtvin Borçka’daki Macahel, 18 köyden oluşan büyük bir bölge. Sınırlar çizilirken bu köylerin altısı Türkiye’de kalmış, diğerleri o zamanki sınır komşumuz Sovyet Rusya’da... Macahel'in en güzel zamanları karların eriyip de doğanın yeniden uyandığı, onlarca tür çiçeğin dağları rengarenk donattığı bahar ve yaz ayları... Hakkında ne okunursa okunsun, anlamak için mutlaka görmek, koklamak, tatmak, yaşamak gereken coğrafyalardan Macahel...
#MacahelArtvin’in Borçka ilçesinde, Gürcistan sınırına bitişik yüksek dağların arasında gizli bir cennet Maçahel. Yolu öylesine sarp ki kış aylarında erişmek zor. Baharda dünyaya kapılarını açıyor. Avrupa’nın sayılı yaşlı ormanlarından birine, nadir bitki ve hayvan çeşitliliğine sahip.
TEKFEN Holding’in kurucu ortaklarından, Tema Vakfı’nın Onursal Başkanlarından Nihat Gökyiğit, memleketi Artvin’in sınırları içinde bulunan Macahel (Camili) havzasının doğal varlığı ve zenginliği açısından Türkiye’de korunması gereken 4 bölgeden biri olduğunu öğrenince 1995 yılında Tema Vakfı’nı harekete geçirdi.
Sizi bilmem ama ben her gezi için bir bahane bulurum. Bazen saçma sapan, bazen de inandırıcı olur. Zaten yola çıkmayı aklıma koymuşumdur. Hatta bazen bahaneyi yolda bulurum. Kimi zaman bilinmedik bir coğrafyayı keşfetmeye niyetlenirim. Bu bahaneyle başladıklarım, zorlu yolculuklardır. Uzun yürüyüşler, dik yokuşlar, ormanlar, nehirler, çadırlar, kuş sesleri, karanlık geceler vardır içinde.
Borçka ilçesindeki Maçahel Vadisi son yıllarda giderek daha çok tanınıyor. Yavaş yavaş turizme açılsa da hálá doğasını, sosyal dokusunu koruyor. Ahşap evlerinden, taş köprülerine, şelalelerden yaylalarına kadar her köşesi birer gizli cennet. Arısı, ayısı, balı meşhur. Dört mevsimi aynı günde yaşayabileceğiniz iklimi, sürprizlerle dolu coğrafyasıyla doğaseverlere yeşile doyacakları bir tatil vadediyor.
TEMA Vakfı'nın balcılık projesinin yürütüldüğü Macahel için burada iki cümle edip geçmeyi bu köye ve o yöreye hakaret sayarım. Macahel ressamların, şairlerin uzun uzun ve bütün ayrıntılarıyla dile getirmesi gereken bir yer. Artvin'de Gürcistan sınırının hemen yanında bir köy olduğunu belirtelim. Aslında burası altı köyü barındıran bir vadi.