Paylaş
Yücel Çağlar’ın öncülüğünde Macahel’e odaklanan 24 kişilik uzman ekibin içinde Nihat Gökyiğit, dönemin Tema Vakfı Genel Müdürü Ümit Gürses ve Ahmet İnci yer aldı. Gökyiğit, ilk inceleme gezisi sonrasında konuyu Çağlar’ın öncülüğündeki uzman ekibe emanet edip, İstanbul’a döndü.
9 ay sonra Yücel Çağlar, Gökyiğit’e müjdeyi verdi:
- Türkiye’de neslinin tükendiğini sandığımız saf Kafkas arısını Macahel’de keşfettik.
- Keşfettiniz de ne oldu? Türkiye’nin bu işten bir çıkarı olacak mı?
Ahmet İnci, o sırada Adapazarı’nda bir toplantıda olan Gökyiğit’in yanına gidip, Kafkas Arısı olayını bizzat anlattı:
- Kafkas Arısı çok verimlidir. Bu arıyı çoğaltırsak, Türkiye’de, en azından bölgede koloni başına bal verimini artırabiliriz.
Nihat Gökyiğit, bunun üzerine Tema Vakfı’nı da işin içine dahil ederek daha önceden kurulmuş olan Macahel A.Ş. adlı şirketi canlandırıp, bölgede bir kırsal kalkınma projesini devreye soktu. Macahel A.Ş. saf Kafkas Ana Arı üretecek, bunu arıcılara ulaştıracaktı.
Başlangıçta Macahel Havzası’ndaki köylüler hem Tema’ya, hem Gökyiğit’e cephe aldı:
- Tema’nın burada ne işi var? Köyümüzü Tema’ya satanlar var...
Yaptırdığı yayla evi içinde görevi Şükrü Usta’yla birlikte yakılsa da o pes etmedi, zamanla köylülerin çoğunu ikna etmeyi başardı. Gökyiğit, fiili başkanlığı bıraktıktan sonra Tema Vakfı, arıcılık işini gündeminden çıkardı. Bunun üzerine kendisi çoğunluk hisselerini alıp, Macahel A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Tema’daki görevinden ayrılan Ümit Gürses’i getirdi.
Geçen cuma akşamı İstanbul-Trabzon uçuşuyla başlayan 3 günlük bölge turu sırasında saf Kafkas Arısı ve arıcılıkla ilgili çok önemli ayrıntıları Nihat Gökyiğit, Ümit Gürses, Ahmet İnci ve Tekzen Genel Müdürü ve Temarı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin ve ANG Vakfı Başkan Yardımcısı Turgut Gökyiğit’ten dinledik.
Bu tura Türkiye Bankalar Birliği (TEB) Başkanı, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Halkbank’ın Arvinli Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Çaykur’un eski genel müdürü Nejat Ural, TÜSİAD’ın Brüksel Temsilcisi Bahadır Kaleağası, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt da katıldı.
3 gün boyunca gördüklerim ve dinlediklerimi özetle şunu ortaya koydu:
* Macahel A.Ş., yılda 5 bin Kafkas Ana Arı üretiyor. Bunların tanesini ortalama 40 liraya satıyor. Cirosu 600 bin-1 milyon lira arasında değişiyor.
* Macahel A.Ş.’de ortak sayısı 26 olsa da, havzadaki 6 köyün sakinleri arıcılığın önemini daha fazla kavramış görünüyor.
* Murat Gigin’in başında bulunduğu Temarı A.Ş., sözleşmeli çiftçilik modeliyle 150 aileye organik bal ürettiriyor. Bunları “Saklı Cennet” markası ve Tema logosuya satışa sunuyor. Bu yıl 55 ton organik bal almayı hedefliyor.
* Nihat Gökyiğit’in bölgeyi harekete geçirmek için önderlik ettiği Macahel A.Ş. ile Tüm-Arı A.Ş., hâlâ açık veriyor. Gökyiğit, sadece Macahel A.Ş.’ye yılda 60-80 bin lira destek çıkıyor...
Kısacası, Gürcistan sınırındaki Macahel Havzası’ndaki 6 köyün refahı, saf Kafkas Arısı’na bağlı görünüyor...
Macahel Havzası’ndaki köylerin 85’lik Nihat Gökyiğit’in heykelini dikmesi gerekiyor...
Markasından üretiminden emin değilseniz petek baldan uzak durmalısınız
ÜÇ gün boyunca arı ve arıcılıkla ilgili ayrıntıları izleyip, dinlerken Temarı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, Macahel A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Gürses ve danışmanları Ahmet İnci ve Nihat Gökyiğit sıkça uyardı:
- Markasından emin değilseniz, üretim yerini tam anlamıyla bilmiyorsanız petek baldan uzak durun.
- Neden?
- Çünkü, peket için sıklıkla parafin kullanımı vardır. Bunun da kanserojen etkisi söz konusudur. ayrıca hâlâ kovana naftalin koyanlara rastlanır.
Öyleyse petekli bal alırken çok dikkat etmek gerekiyor...
Özince, İstanbul’da 10 kovanda bal üretiyor
NİHAT Gökyiğit’in önderliğinde Artvin’de yaptığımız arı-bal turu ve Macahel’deki (Camili) A. Nihat Gökyiğit Eğitim ve Kokukevi’ndeki konaklamamız sırasındaki sohbetler sırasında Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve İş Bankası Geel Müdürü Ersin Özince’nin arıcılıkla yakından ilgili olduğunu öğrendim.
- Kaç kovanınız var?
- 10 tane...
- Nerede?
- İstanbul’da.
- Ne kadar bal alabiliyorsunuz kovan başına?
- Ortalama 50 kilo kadar...
Nihat Gökyiğit, Ümit Gürses ve Ahmet İnci, Ersin Özince’ye tavsiyede bulundu:
- Kovanlarınızdaki ana arıları en geç 2 yılda bir değiştirin.
Özince hemen 5 tane Kafkas Ana Arı aldı...
Organik balda arıya şeker yüklemesi olmaz
TEKZEN Genel Müdürü ve Temarı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, biz sordukça bal üretimindeki hilelere dikkat çekti:
- Arıya mısır şurubu yüklemesi yapılan bal, tahlil edilince ortaya çıkar. Ama şeker pancarı şekeri pek anlaşılamıyor...
- Arıya bir miktar şeker yedirmek normal değil midir?
- Yedirilebilir ama bal üretimine geçmeden önce olası gerekir. Aksi halde balı şekerden üretmiş olur.
Ardından bir noktanın altını çizdi:
- Fiyatı yüksektir ama organik balda asla arıya şeker şerbeti verilmez...
Bunun anlamı şu:
- Kesesine güvenen organik bal yesin...
Paylaş