Kollar çabuk-gel oguna-vur orta topuk
Karadeniz’de yaz zamanı demek; dağların, yaylaların, köylerin şenlenmesi demek. Gurbetten gelenlerin oluşturduğu kalabalıkla birlikte şenlik sezonu da açıldı. Bu durumda Karadeniz’deki festivallere yakından bakmakta fayda var...
Balı gibi festivali de iyi: Anzer-Rize
Adını yaylanın meşhur balından alan festivalde; folklor gösterilerinden ödüllü yöresel şiir yarışmasına, kız çocuğu güzellik yarışmasından, en kaliteli bal üreticisi seçimine birçok aktivite düzenleniyor. Tarih: Ağustos ayının ilk hafta sonu.
Balın kralı katılımcıların: Çamoluk-Giresun
Çamoluk İlçesi’ndeki ünlü Çamoluk Bal Festivali Kılıçtutan Bükü olarak bilinen alanda yapılacak ve festivalde en iyi bal seçilecek. Seçilen bal konuklara ikram edilecek. Festivalde ayrıca yayla ağası seçimi yapılacak, yerel sanatçılar konser verecek. Tarih: 21 Ağustos.
Sporu da oyunu da bol: Pancar Dağı-Artvin
Yusufeli’nde, Ağustos ayının ikinci hafta sonunda yapılan ve Erenköy Derneği tarafından düzenlenen festivalde sportif faaliyetler, yerel halk oyunları ve dağ yürüyüşü gibi aktiviteler yapılıyor. Tarih: 9 Ağustos.
Yüksek irtifa horonu: Düzköy-Trabzon
Ovit Geçidi’nin eteklerinde kurulan ve geleneksel hale gelen festival 2640 metrede yapılıyor. Oldukça kalabalık katılımlarla gerçekleşen festivalde horonlar dur durak bilmiyor. Tarih: 6-8 Ağustos
Rengi bol, neşesi bol: Arhavi-Rize
Gola Kültür Sanat ve Ekoloji Derneği tarafından düzenlenen, katılımcıları ve temalarıyla gündem yaratmış, Karadeniz’in görüp görebileceği en renkli festivali diyebiliriz. Bu yıl festivalin ana teması İmece. Kesinlikle kaçırılmaması gereken festivalin detaylarına yaylafest.org adresinden bakılabilir. Tarih: 28-30 Ağustos.
Eğlenceli ve dinlendirici: Oce-Artvin
Ardeşen’in en kalabalık köyü Oce’de düzenlenen festivale bu yılda binlerce yerli ve yabancı konuğun katılımı bekleniyor. Festivalde, yöre kültürünün, eğlencelerinin yanısıra birçok kültürel aktivite yer alıyor. Tarih: Ağustos ayının ikinci haftası.
Karadeniz’in en kalabalığı: Kadırga-Gümüşhane
Karadeniz festivallerinin en şenliklisi, en renklisi ve hatta en kalabalığı desek abartmış olmayız. Trabzon’un batısındaki tüm ilçelerinin yanı sıra, Gümüşhane, Torul ve Giresun’dan gelen on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşiyor. Tarih: Ağustos ayının ilk haftası.
Tereyağlı sanat festivali: Tonya-Trabzon
Tonya’daki Tereyağı Kültür ve Sanat Festivali, Horon ve atlıların gösterileriyle açılıyor. Festivalde ‘En iyi tereyağı’, ‘En iyi Jersey düve’, ‘En iyi püskül’ seçilecek. ve festival yerel sanatçıların konserleriyle renklenecek. Tarih: 28-29 Ağustos.
Manzarası en güzel festival: Ardeşen-Rize
Ardeşen’in çok da kalabalık olmayan ama evleri güzel yaylasında düzenlenen festival yaylacıların misafirleriyle eğlenmesi için güzel bir fırsat... Tarih: Ağustos ayının üçüncü haftası.
Her hünere uygun horon Çaykara-Trabzon
Trabzon’un en ünlü yayla festivali Sultan Murat Şenliği Çaykara ilçesine 25 kilometre uzaklıkta, 2100 rakımlı Sultan Murat Yaylası’nda yapılacak. Kemençe eşliğinde birçok horon halkasının kurulduğu festivalde dizlerin bağı çözülene kadar horon oynanacak. Tarih: 20 Ağustos.
En yüksek, en başdöndürücü: Samistal-Rize
Karadeniz’de yaylaları birbirine bağlamayı amaçlayan Yeşil Yol projesine karşı, Çamlıhemşin’in yüzyıllık kesme taş evleriyle bilinen ve aynı zamanda Doğu Karadeniz’in en yüksek yaylası olan Samistal’da yapılması planlanan festivalin amacı; yaylalardaki doğal yaşamın devamlılığına dikkat çekmek. Tarih: 9 Ağustos.
KARADENİZ’DE NE YENİR, NERDE YENİR?
Büyülü bir coğrafyada dolaşmak insanın gözünü doyurur ama siz yine de karnınızı doyurmayı da ihmal etmeyin... Bazı lezzetler var ki ıskalamak olmaz...
Karadeniz’de Trabzon’dan başlayarak Artvin’e kadar uzanan hatta nerelerde ne yenire bakacak olursak:
Trabzon denilince aklımıza pide ve köfte geliyor. Pidenin peynirli ve kıymalı versiyonunu Moloz semtindeki Rüştü’nün fırınında yemeniz hararetle tavsiye olunur. Hemen yanı başındaki tarihi Kalkanoğlu pilavcısına da uğramadan olmaz. Akşama kalmayan etli pilav mutlaka tadılmalı... Akçaabat köftesi için önerebileceğimiz en güzel yer, Körfez Köfte. Trabzon kent merkezindeki Kalender isimli mekânda ise tereyağı, peynir ve mısır unu üçlemesinden yapılan kuymağı mutlaka tatmalısınız.
Trabzon’dan öteye Rize’ye vardığımızda; Çayeli ilçesindeki Lale lokantasında İspir’den gelen kuru fasulye mutlaka denenmeli. Çayeli’nden öteye Fırtına Vadisi’ne vardığınızda ise Konaklar Mahallesi’nden Çat Köyü’ne kadar olan hatta muhlama, mısır ekmeği, tel şehriye tatlısı, içinde mısır unu helvası olan Hemşin ketesi gibi lezzetler tadabilirsiniz... Pokut Yaylası’ndaki Plato’da Mola isimli mekânda organik ürünlerden yapılan lezzet şöleni de sizi bekliyor.
Artvin taraflarında ise yerel mutfağın en öne çıkan bölgesi Macahel. Macahel’de Sevda’nın Evi’nde silor tatlısı, silor mantısı ve üzerine ceviz serpiştirilmiş lahana yemeğini yemeden dönmeyin...
Karadeniz’de hemen hemen her mekânda alabalık bulunur ama yemeden önce dereden tutulup tutulmadığını sorun, çiftlik balıkları genellikle yavan olur.