Kademeli normalleşme süreci için geri sayım başladı. İçişler Bakanlığı'nın bu sabah yaptığı açıklama ile tam kapanma süreci sonrası, vatandaşların kafalarındaki soru işaretleri bir bir yanıt buldu. Tam kapanma döneminde yalnızca paket servis sistemi ile çalışan; kafe ve restoranlar için de kademeli normalleşme sürecindeki yol haritası netleşti. Peki, kafeler ve restoranlar/lokantalar ne zaman açılıyor?
#İcerikaberNormalleşme süreci içerisinde kafelerin ve restoranların açılış tarihi ile ilgili yapılan açıklamalar heyecanla takip ediliyor. Koronavirüs önlemleri kapsamında çalışmaya ara veren işletmelerin ne zaman açılacağı resmi açıklamaların ardından belli oluyor. Kafeler ne zaman açılacak? Lokantalar ne zaman açılıyor? soruları araştırılıyor. İşte konu ile ilgili merak edilenler…
#KafelerBinlerce çalışanı ile en büyük sektörlerden olan lokantalar ve restaurantların normalleşme sürecindeki akıbeti, başta lokanta işletmecileri ile çalışanları ile vatandaşların araştırdığı konu oldu. Sosyal mesafe kuralı ile bu işletmelerin yeniden ne zaman faaliyete geçeceği merak ediliyor. Peki, lokantalar ve restaurantlar ne zaman açılıyor?
#Restaurantlar Ne Zaman Açılıyor?Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye'miz Corona Virüse karşı mücadelesinde ilk dönemi tamamlamıştır. Yeni döneme isim vermeyi uygun görüyoruz. İsim bize mücadelemiz için fikir verecektir. Bu isim 'Kontrollü Sosyal Hayat'tır." dedi. TFF'nin ligleri başlatma kararıyla ilgili de konuşan Bakan Koca, "Federasyon, özgür, kendi iradesiyle kararı verdi, bundan sonra sorumluluk federasyonundur. diye konuştu. Koca, "Restoranlar, lokantalar, kafeler açılmayacak, böyle bir karar yok. Bu işletmeler kapalı olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.
#Bakan KocaDokuz günlük bayram tatili başladı, bayramlaşmaya veya tatile gidenlerin ardından İstanbul boşaldı. Oysa bu şehir dünyanın en önemli turistik kentlerinden biri! Hazır sokaklar boşalmışken kentin tadını nasıl çıkarabileceğimizi farklı disiplinlerden gelen İstanbullulara sorduk.
#İstanbulda Gezilecek YerlerDünyanın en ünlü şeflerinin hayatlarını konu alan Netflix belgeseli ‘Chef’s Table’ın cuma yayına giren yeni sezonunda ilk kez Türkiye’den bir şef var: Musa Dağdeviren. Belgeselin ona ayrılan bölümünde aşçılık tarihçisi Özge Samancı, Dağdeviren’i şöyle tanımlıyor: “Sadece bir şef değil, aynı zamanda bir yemek antropoloğu; restoranı Çiya da bir yemek müzesi.” Vogue yemek editörü Cemre Narin ise, “Onun lokantasına gittiğinizde Türkiye’nin bütün köylerini ve kentlerini aynı anda ziyaret etmiş gibi olursunuz” diyor. Musa Şef’le, belgesele konu olan hayatını ve bu coğrafyaya ait, onun ‘bizli’ dediği yemeklerimizi konuşmak üzere buluştuk.
#NetflixKaç ilden insan var kim bilir İstanbul’da. 1950’lerle başlayan göçler 1980’lerde terör olaylarının insanları evlerinden itmesiyle, kırsal kalkınmanın da mevcut olmaması ile devam etti. Daha sonra ve şimdi dahi daha iyi iş, imkan için hala büyük şehirlere göç devam ediyor.
#YazarlarKadıköy’de sokaklar kalabalık ama insanlar sakin. Herkesin keyfi yerinde... Kimseyi geri çevirmiyor Kadıköy... Cebinde herkes için bir şeyler var: İsteyene deniz, isteyene İstanbul’un en güzel günbatımı, isteyene sereserpe uzanabilecekleri çayır çimen, isteyene Yeldeğirmeni ve Moda’nın yeni dalga kafelerinde dertsiz tasasız muhabbet... Çocuklar için koşup oynayacak alan, gençler için özgürlük, yaşlılar için rahatsız edilmeden nefes alma imkânı... Kadıköy’ün gündüzü böyle yaşanıyor. Bir de gecesi var. Yepyeni barlarından kimisi gizli hazine değerinde restoranlarına, açık hava meyhanelerinden İstanbul’un yeni ve dinamik sound’unun üretilip sergilendiği konser salonlarına, giderek daha büyük bir kitleyi kendine çeken Kadıköy gecesi... İlçenin, İstanbul’un cazibe merkezi haline gelmesinde bir sır var muhakkak. Beyoğlu’nun sönükleşmesi mi, Gezi olaylarından sonra kültür-sanat ekseninin yer değiştirmesi mi, başka türlü bir şehir anlayışının giderek yerleşmesi mi? İşte bir cevap... Kadıköy merkezli dergi Bant Mag.’ın kurucularından James Hakan Dedeoğlu ve Aylin Güngör, “Burada bu kadar yoğun bir kültür-sanat üretiminin ve tüketiminin olması ne anlama geliyor” sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Şehrin diğer semtlerinde bir şeylerin yanlış gittiği anlamına...”Peki Kadıköy’de doğru giden ne? Ya da tam aksine, bu yükseliş bazı Kadıköylülerin artık orada barınamamasına, örneğin Fikirtepe’de olduğu gibi kenara itilmesine mi neden oluyor? Sokakları dolaştık, ilçenin sakinleriyle ve onu çekim merkezi haline getiren aktörlerle konuştuk, geniş bir dosya hazırladık.
#KadıköyBu hafta Türk yakın tarihinin en büyük ayıbı olan Menderes-Zorlu-Polatkan üçlüsünün idamlarının 49'uncu yıl dönümünü andık. Hepsinden defalarca özür diledik. Benim asıl merak ettiğim, bu üç insanı yangından mal kaçırır gibi idam ettiren ve isimleri hiçbir zaman ortaya çıkmayan “genç subaylar cuntasının”, bugün hayatta kalanları var ise ne hissettikleridir. Bütün dünya ayaklanmış, bütün Türkiye “asmayın, ayıptır” demiş ancak, onlar yine de bu cinayetleri işlemekten geri kalmamışlardır. Gerçekten merak ediyorum, neredeler? Utanıyorlar mı?
İspanya’nın başkenti Madrid, meydanları, sarayları, parkları, müzeleri ile güzel bir kent. Bitmek bilmeyen gece hayatı, lezzetli tapasları, damak çatlatan jambonları, sıcak kanlı insanlarıyla bayram tatilinde sizi bekliyor. İngiltere’nin başkenti Londra, eylül ortasında festivallerle renklenecek.