Sağlıklı bir yaşamın sırrı mutlu bağırsaklarda gizli. Çünkü bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beyni! Bağırsak iyiliğimiz için sağlıklı bakterileri arttıracak ve çeşitliliği destekleyecek 6 adımlık bir yol haritası hazırladım. Yerken damağınızı hoş tutacak ve sindiriminize iyi gelecek üç de tarif ekledim.
#BağırsakEkmek ve hamur işleri, makarna, tatlılar, kısacası karbonhidratlar... Birçoğumuz bu besinleri çok sevsek de kan şekerimizde ani inişlere ve çıkışlara neden olabilecekleri endişesiyle yemekten kaçınıyoruz. Ne var ki dünyanın beslenme konusundaki önde gelen uzmanlarından birine göre, kan şekerimizde ani tepkilere yol açmadan da gönül rahatlığıyla karbonhidrat yemek mümkün. İşte bunu yapabilmenin 6 sırrı...
#SağlıkKilo verme ya da kilo kontrolü için yapılan diyetlerin metabolizma ya da vücut tipinize uygun olması çok önemli. . Daha sağlıklı ve bilinçli bir şekilde kilo vermek için vücudunuza uygun programları tercih etmelisiniz. Böylece istediğiniz forma kavuşmanız çok daha kolay olur.
#DiyetUzman Diyetisyen Merve Yüksek, oruç tutarken ananas gibi lifli ve şeker oranı düşük meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi; hem sağlıklı beslenmek hem de enerji düşüklüğü, kabızlık gibi sorunlar yaşamamak için tüketilmesi gereken besinleri açıkladı.
#RamazanSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkRamazan ayının başlamasına sayılı günler kala iftar sofralarının gözdesi olan hurma, tezgâh ve raflardaki yerini aldı. Ancak faydalı diye tüketilen hurma sizi sağlığınızdan edebilir. Çünkü gıda sahtekarları hurmaya da el atmış durumda… Peki sahtekârlar hurmada hangi yöntemlere başvuruyor? Hurma alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Uzman Diyetisyen Nihan Yakut, hurmadaki hileleri ve hurmanın faydalarına dair tüm detayları hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKanser son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artırdı. Özellikle pankreas kanserinin genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada 1990 yılından beri 25 yaşın altındaki kadınlarda pankreas kanserine yakalananların oranı yüzde 200 arttı. Hastalığın bu kadar artmasındaki etkenler neler? Neden genç kadınları hedef alıyor? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkTüketim odaklı toplumun bize öğrettiği “İstediğim zaman, istediğim yerde, canım ne çekiyorsa” gibi alışkanlıklar ve buna yönelik gelişen sektör, bize doğal tatları unutturmaya başladı. Her sebze-meyveye neredeyse yıl boyu ulaşabiliyoruz. Ama yazın aldığımız domatesle kışın aldığımız domates arasındaki farkı biliyor muyuz?
#MevsimHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 6 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 6 aylık bebek ne kadar uyur, 6 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 6 aylık bebek kilosu, 6 aylık bebek bakımı, 6 aylık bebek aşısı, 6 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 6. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekSevgili Hürriyet okurları... Yaz aylarına yavaş yavaş veda edip sonbahara ‘merhaba’ dediğimiz bugünlerde dikkat etmemiz gereken konulardan birisi de beslenme. Bazı besinlerle doğa gerçekten bize çok cömert davranıyor. Her meyvenin, sebzenin ve yiyeceğin ayrı bir yararlı yönü var. Bu hafta Dr. Sevil Özkan’a yararlı besinleri sordum. Hem yararlarını hem de farklı kullanımlarını anlattı. İşte verdiği bilgiler.
#Şenol KalyoncuSeboreik dermatit, ciltte kızarıklık, pullanma ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösteren, kronik ve tekrarlayıcı bir cilt rahatsızlığıdır. Bu durum, genellikle saçlı deri, yüz, göğüs, sırt ve diğer yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde görülür. Aşırı sebum üretimi, cildin üst tabakasındaki hücrelerin hızlı büyümesi ve normalden daha hızlı dökülmesi ile ilişkilidir. Bu hücreler yüzeyde birikerek pullanma ve tahrişe neden olabilir.
#Seboreik DermatitKavurucu sıcaklarda sizin de canınız hep soğuk şeyler mi istiyor? Yanıtınız evetse, hem karnımızı doyuran hem tatlı ihtiyacımızı gideren ama daha önemlisi içimizi ferahlatan önerilerime göz atın. Özellikle ayran aşını sevenler semizotu ve didiklenmiş tavuk etiyle yaptığım bu çorbayı çok sevecek.
#SerinBöbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#Sağlık200 kalorilik bir sebze yemeği ile 200 kalorilik bir abur cuburun enerji değeri aynı mı? Bu sorunun cevabı mantıken 'evet' olsa da gerçekte aynı değil. Bilim insanları, lif bakımından zengin bir diyetin, işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyete kıyasla kalori alımını etkili bir şekilde azalttığını söylüyor. Yani yediklerimizin kalori değerleri aynı olsa da vücudumuza etkisi aynı değil. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#Sağlık