Türk mutfağına 18’inci yüzyıl sonrası giren fasulye, hem yetiştirdiğimiz İspir, Çandır ve Kelkit gibi çeşitleri hem de lezzetiyle hızla arayı kapatmış ve milli lezzetlerimiz arasına girmeyi başarmış. Atatürk’ün en sevdiği yemek olarak da bilinen kuru fasulyenin esnaf lokantalarındaki geleneksel halinin yeri ayrı ve onun da çoğu yemeğimizde olduğu gibi kendine has bir seremonisi var: Pilav, cacık, soğan, turşu... Tabii artık kuru fasulyenin de yeniden yorumlanmış lezzetli hallerini bulmak mümkün. Misal soğan turşusuyla sunulan, kebaplık kuzu kaburgadan pastırmayla pişeni gibi...
#KurufasulyeHürriyet Kitap Sanat’ın gelenekselleşen ‘Yılın En İyi Kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 20 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Pınar Öğünç'ün ‘Pandemi Zaiyatı' adlı çalışması kurgu dışı kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#Kurgu DışıKimsenin karşı koyamadığı çikolata, kokusu ve tadıyla her yaştan pek çok kişinin vazgeçilmezi. Kimimiz soğuk kış günlerinde sıcak çikolata yudumlamaktan, kimimiz de çeşit çeşit çikolata kalıplarını kıtır kıtır yemekten büyük zevk alıyor. Kısaca, çikolata hepimiz için bir mutluluk... Peki, hiçbir zaman yemekten bıkmayacağımız çikolatayla nasıl tanışıldı? Gelin birlikte keşfedelim...
#ÇikolataSalatadan çorbaya pek çok yemekte yeri vardır. Sofralarımıza hem renk hem de lezzet katar. Ayrıca, film keyfi de onsuz asla olmaz. Neyden mi bahsediyorum? Tabii ki mısırdan... Uzun yıllardır tarımı yapılan bu sarı taneli tahıl ortaya nasıl çıktı ve neden 'mısır' diye adlandırıldı?
#MısırMedeniyetler kadar eski... Hemen hemen her yemeğin vazgeçilmezi... En temel ve önemli gıdalardan biri. Kimi kuru fasulyeye banarak kimi de çorbalara doğrayarak tadını alır ekmeğin. Sofraların baş tacı ve en önemli besin maddesi olan ekmeğin tarihini hiç merak ettiniz mi?
#EkmekÖğretim üyeliğiyle gazeteciliği Artun Ünsal kadar başarılı biçimde birleştiren, peynirden kan davasına, simitten Anayasa Mahkemesine kadar kalem oynatabilene pek kolay rastlanmaz. Onun kadar hayat dolu, onun kadar yaptığı işten keyif alana da... Ünsal son kitabında yemek kültürüyle siyasi birikimini birleştiriyor.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde otel, han ve tarihi konaklarda rezervasyon oranı 9 günlük bayram tatili öncesi yüzde 100’e ulaştı. İlçede tatilcilerin en çok rağbet gösterdiği coğrafi işaret tescilli Safranbolu lokumu için imalathanelerde farklı çeşitlerde lokumlar üretildi. Lokum üreticisi Erdinç Sezer, bayram tatili boyunca 250-300 ton lokum satılmasını tahmin ettiklerini söyledi.
#SafranboluKarabük'ün Safranbolu ilçesinde otel, han ve tarihi konaklarda rezervasyon oranı 9 günlük bayram tatili öncesi yüzde 100’e ulaştı. İlçede tatilcilerin en çok rağbet gösterdiği coğrafi işaret tescilli Safranbolu lokumu için imalathanelerde farklı çeşitlerde lokumlar üretildi. Lokum üreticisi Erdinç Sezer, bayram tatili boyunca 250-300 ton lokum satılmasını tahmin ettiklerini söyledi.
#Ramazan BayramıBursa’da iftar sofralarının vazgeçilmezi ramazan helvası, her yıl olduğu gibi bu sene de kente özgü bir lezzet olarak, satışa sunuldu. Bursalıların en çok rağbet gösterdiği tatlılardan olan ve sadece ramazan ayında üretilen ramazan helvasını, dedesi Ali Baba’nın mirası olarak müşterilerine sunmaya devam eden Güven Baba (35), 3’üncü kuşak olarak, 65’inci yılda da tatlının satışına devam ettiğini, tarifini aile olarak bildikleri tatlıyı günde 300 kilo ürettiklerini söyledi.
#Ramazan Helvası