Taze fasulye mi barbunya mı?

Güncelleme Tarihi:

Taze fasulye mi barbunya mı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2022 07:00

Her ikisinin de zeytinyağlısını yemeye doyum olmuyor, bazen başlı başına yemek, bazense bir meze olarak sofralarımızı süslüyor. Okurlarımız taze fasulye ve barbunyayı kıyaslayıp nasıl pişirdiklerini anlattı.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz taze fasulye mi yoksa barbunya mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 65’i taze fasulyeyi seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Zeytinyağlı taze fasulyeyi pişirirken sadece domates mi kullanırsınız, yoksa azıcık salça da katar mısınız? Şekerini ne kadar koyarsınız? Yemek için 1 gün bekletir misiniz? Zeytinyağlı barbunyaya havuç, patates gibi malzemeler de katar mısınız? Yerken üzerine limon sıkar, kıyılmış maydanoz serpiştirir misiniz?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@akoraytatar: “Barbunya baş tacıdır.”

@oyaozguvenc: “Tercihim taze fasulye... Bol domatesli olacak.”

@ilknurhobby: “Barbunyaya havuç, patates ve domates koyar, soğuk yerim. Fasulyeyiyse sıcak severim.”

Haberin Devamı

@zilliko: “Barbunyayı seçmiştim ama ikisini de çok severim. Tek tüyom hiç karıştırmadan, kısık ateşte pişirmek. Bir de 1 yerine 2 kaşık şeker atarım ve halis zeytinyağı olmazsa olmazım. Pişip de ocağı kapattıktan sonra tekrar zeytinyağı gezdiririm ve demlenmeden yemek yasaktır.”

@isinirakk: “Önceliğim zeytinyağlı taze fasulye. İnce ve halka doğranmış bol soğanla domates tencerenin altına, üzerine de taze fasulye. Bir kat daha soğan ve domates... 1 çay bardağı zeytinyağı, tuz ve 1 tatlı kaşığı toz şeker. Su ilavesi yok. Kısık ateşte sebzeler suyunu çekip yağı kalana kadar pişecek ve piştiği tencerede soğuyacak. Barbunya patates, havuç, kereviz sapıyla pişecek. Piştikten sonra sıcakken üzerine 1 limonun suyu eklenecek ve serviste de tabii ki maydanoz...”

@arzugi: “Taze fasulyede bol domates olmalı. Soğan ve sarımsağı azıcık kavururum. Barbunyanın içine havuç, az kapya ve yeşil biber koyarım. Bol maydanozla süsleyerek servis ederim.”

ÖZELLİKLERİ

TAZE FASULYE

Artun Ünsal’ın ‘İstanbul’un Lezzet Tarihi’ kitabından derlenmiştir.

Günümüzde taze fasulye pişirirken domates katılsa da eskiler çoğunlukla sadece soğanla yaparlardı. Tercih sizin; ancak domates kullanılmazsa fasulyenin kendine özgü lezzetinin daha çok ortaya çıktığını göreceksiniz.

Haberin Devamı

Eski İstanbul usulü zeytinyağlı fasulye, özellikle çalı fasulyesiyle pişirildiğinde estetik bir sunuşa sahip. Fasulyeleri boyuna ikiye kesin. Tenceredeki kavrulmuş soğanın üstüne domates dilimlerini yerleştirin, onların da üstüne fasulyeleri yelpaze gibi yerleştirin. Yağını, tuzunu, şekeri ekleyin; piştikten sonra tersyüz ederek bir kaba alın.

BARBUNYA

Şimdilerde kuru barbunyadan yapanlar da var ama tazesi olmalı.

Bir tencereye fasulyeleri, ince doğranmış soğan ve domatesi, küp doğranmış havuç ve sarımsağı, bütün olarak yeşil biberi koyun. Şekeri, tuzu ve suyu da ilave edip orta ateşte 50 dakika pişin. Küp doğranmış patatesi katıp 15 dakika daha pişirin. Maydanozla süsleyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!