Güncelleme Tarihi:
Instagram (@hurriyetlezzetlihayat) hesabımızda bu hafta “Tercihiniz Edirne tava ciğeri mi yoksa Arnavut ciğeri mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 62’si Edirne tava ciğerini seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Tava ciğerini Edirne’de yediniz mi hiç? Kızarmış acı biber ve soğanla birlikte yemeyi mi seversiniz? Arnavut ciğerinin yanında patates kızartması, sumaklı-maydanozlu soğan olmalı mı? Dana, kuzu, tavuk... Hangi ciğeri tercih edersiniz? Ciğeri yumuşak yapmak için püf noktalarınız var mı?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...
@arzugi: “Edirne tava ciğerini tek geçerim. Okul anılarım aklıma geliyor. Yanında kızarmış biber, tava yoğurduyla birlikte... Tabii ki Edirne’de yemeyi tercih ediyorum. Arnavut ciğerini evde yapıyorum. Kesinlikle tavsiye edeceğim yer Büyükada’daki Altan Bey’in 100 yıllık küçücük ciğerci dükkânı... Kendisi özel temizliyor. Unlanıp silkelenmiş ciğeri, 1 kaşık kızdırılmış zeytinyağında kapağı kapalı sallayarak pişiriyorum, yumuşacık oluyor. Sumaklı-maydanozlu soğan ve küçük doğranmış patatesle yemeyi
seviyorum.”
@isinirakk: “İkisini de yerim, Arnavut ciğerini daha çok severim. Edirne’ye her gittiğimizde ciğerci adresimiz Niyazi. Ritüelini bozmadan; kızarmış kurutulmuş biber, soğan başta olmak üzere sunulan tüm garnitürleri ve ayran eşliğinde... Arnavut ciğerini evde yapıyorum. Dana ciğeri temizlenmiş ve doğranmış olarak kasaptan alırım. Unlayıp soğuk yağa salarak kızartırım ki sertleşmesin, kurumasın. Kuşbaşı doğranmış patates kızartması ve soğan piyazıyla servis ederim.”
@zmrtsykn: “Edirne tava ciğeri yerinde yersem çok severim, evde yapamıyorum. Kuzu ciğeri bulduysam Arnavut ciğerini evde yaparım. Küp doğranıp kızarmış patates, kırmızı pul biber ve soğanla birlikte zevkle yeriz.”
@artbysedef: “Arnavut ciğeri tercihim. Evde yapmayı severim. Yumuşak olması için ciğeri kızgın derin yağda kısa süre tutuyorum. Çıkarınca tuzluyorum ve aldığım kabın kapağını kapatıyorum. Bir restorandan tarif istemiştim. Yumuşak olması için sirke, süt ve 1 çay kaşığı karbonatta 1-2 saat beklettiklerini söylemişlerdi.”
@nilsimcet: “Tabii ki Edirne tava ciğeri. Soğan ve acı biberiyle muhteşemdir.”
@oyaozguvenc: “Edirne tava ciğeri tercihimdir. Bol yağda güzelce kızarmış ciğer ve yanında soğan...”
@gulseruzunsaz: “Tercihim Edirne ciğeri... Edirne ve Aydın’da yedim.”
@hlykurban: “Benim favorim kesinlikle Arnavut ciğeri...”
ÖZELLİKLERİ
EDİRNE tava ciğeri
Türk Patent’in internet sayfasındaki coğrafi işaret tescil bilgilerinden...
* Zar, sinir ve damarlardan ayıklanarak yaprak şeklinde doğranmış dana karaciğeri 6-7 santimlik parçalara bölünür. Sonra da dikey ve yatay parçalara kesilir. Kevgir içinde akan suda yıkandıktan sonra üzerine tuz serpilerek buzdolabında bekletilir.
* Ciğerler iyice kurulanıp unlanır.
* İyice kızmış ayçiçeğiyağında hızlıca kızartılmalı. Servisinde yağda kızarmış kurutulmuş acı kırmızı biber olmazsa olmazıdır.
Artun Ünsal’ın ‘İstanbul’un Lezzet Tarihi’ kitabından...
* Zarını çıkardığınız ciğeri 2 santimlik küpler halinde doğrayın.
* Tatlandırmak için katacağınız tuz ve karabiberi unla birleştirin. Ciğeri unun içinde yuvarlayın. Sonra tel bir süzgeçte sallayın, fazla unu dökülsün.
* Ciğerleri kızgın yağda yaklaşık 2-3 dakika kızartın. Soğanları yarım ay biçiminde kesip tuzla ovun, ince kıyım maydanozla birleştirin. Ciğerle sunun.