Güncelleme Tarihi:
Instagram (@hurriyetlezzetlihayat) hesabımızda bu hafta “Tercihiniz zeytinyağlı pırasa mı yoksa kereviz mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 61’i pırasayı seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Zeytinyağlı pırasayı ne sıklıkla pişirirsiniz? Havuçla birlikte mi pişirirsiniz, içine bir miktar pirinç de ekler misiniz? Şekeri ve limonu bol mu olmalı? Zeytinyağının tümünü pişme aşamasında mı eklersiniz, yoksa birazını piştikten sonra üzerine mi gezdirirsiniz? Zeytinyağlı pırasanın yanına yakışan yemekler sizce hangileri? Limon, portakal, mandalina... Kerevizi hangi narenciyeyle tatlandırmayı tercih edersiniz? Pişirirken içine kerevizin yapraklarını da katar mısınız? Patates veya havuç gibi sebzeler de ekler misiniz?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...
@oyaozguvenc: “Zeytinyağlı pırasaya bayılırım, bol limonlu olacak.”
@arzugi: “Pırasayı limonlu sever, içine havuç eklerim. Her zeytinyağlı yemekte sarımsak mutlaka kullanırım. Soğanları kavurduktan sonra pırasaları koyarak ağır ateşte karamelize ederim. Sonra limonlu ve şekerli suyu ilave ederim. Çok az da pirinç koyarım. Kerevize yapraklarını ve doğranmış elma da eklerim. Ayrıca portakal suyu ve kabuğunun rendesini de ilave ederim.”
@tulizakinbaysal: “İkisini de severim ama kereviz bir tık ileride. Soğanı ve havucu zeytinyağında biraz kavuruyorum. Daha sonra kerevizi ve saplarını ilave ediyorum. En üste biraz pirinç koyuyorum. Tuz, şeker, portakal suyu ilave edip pişiriyorum.”
@nilsimcet: “Her ikisini de severim. Ama kerevizi portakallı yaparım, içine ayva da koyarım. Evimde de çok sevilir. Kızım küçükken kerevize ‘pahalı patates’ derdi. Severek yemezdi ama şimdi bayılıyor.”
@zilliko: “Biz Arnavutlar pırasayı severiz. Kıymalı ve zeytinyağlı pırasanın da hasını yaparız. Zeytinyağlıdan şekeri, kıymalıdan salçayı esirgemeyiz.”
@sureyhabaris: “Pırasaya portakal suyu çok yakışıyor, bir deneyin derim.”
@pinpack: “Ben pırasayı zeytinyağlı, kerevizi kuzu etli ve terbiyeli tercih ediyorum. Pırasa zaten soğan familyasından olduğundan soğan koymuyorum. Havuç, az pirinç ve şeker...”
@burcinbayar: “Açık ara zeytinyağlı pırasa... Havuç ve pirinç eklerim. Kesinlikle ekşi isterim. Şeker de koyarım. ‘Komşuda pişer bana da düşer’ sözünden yola çıkarak evinde sık pişirmeyen komşularımla paylaşırım.”
@zmrtsykn: “Tabii ki pırasa. Haftada iki gün zeytinyağlı pırasa yaparım. Bol havuç eklerim. Su yerine bir çay bardağı portakal suyu veya mandalina suyu da koyarım. Yemeğin dibini azıcık tuttururum. Az da olsa pişmeye yakın içine pirinç ve şeker eklerim.”
@kayaciogluesendemir: “İkisi de... Pırasayı havuç, pirinç ve mandalina suyuyla birlikte pişiririm. Zeytinyağını ve tuzunu tencerenin altını kapamadan hemen önce ilave ederim. Kerevizse ayvayla harika olur. Havuç, bezelye ve portakal suyu koyarım, üzerine de kereviz yaprakları serpiştiririm...”
@s_gokay: “Her ikisini de çok severim. Pırasayı zeytinyağlı, kerevizi de genellikle tavuklu yaparım. Pırasa pişirdiğim zamanlarda yanına bolonez soslu spagetti servis ederim.”
@selmaozdogan: “Favorim ve en sevdiğim pırasadır. Yanılmıyorsam Hilton Oteli tarifidir, bu tarife göre pişiririm kerevizi: Kerevizi soyup yıkıyorum. Dilimledikten sonra unlu ve limonlu suda bekletiyorum. Doğranmış soğan, havuç ve patatesi zeytinyağında soteledikten sonra bu limonlu ve unlu suyla birlikte kerevizleri içine katarım, birlikte pişerler. Tadı çok güzel olur, tavsiye ederim.”
@evanınyemekdunyasi: “Ben kerevizi kuzu etli pişiririm. Limon suyu ve yumurta sarısıyla de terbiyesini yaparım. Enfes olur.”
@sevgiozbatur: “Benim tercihim zeytinyağlı pırasa. Çok severim. Hatta bugün pişirdim. Tabii ki havuç, biraz şeker, az pirinç ve limonla...”
@esirel: “Kesinlikle zeytinyağlı pırasa! En sevdiğim...”
@isinirakk: “İkisi de... Soğan, havuç ve pırasayı zeytinyağında biraz soteledikten sonra tuz, şeker, karabiber ve 1 kahve fincanı kadar pirinç ilave ederim. Kısık ateşte az suyla pişer. Ocağı kapatınca 1 limonun suyunu yemeğin üzerine gezdiririm. Piştiği tencerede ılındıktan sonra servis kabına alırım. Zeytinyağlı kereviziyse elimin altında hangi narenciye varsa onunla pişiririm. Havuç mutlaka kullanırım. Kuşbaşı doğranmış ayva ve ekşi elma da kerevize eşlik eder. Patates asla! Kereviz sapları pişerken, yapraklarıysa ocak kapanınca yemeğe ilave olur. Pişince 1 limonun suyunu gezdirip soğuyunca servis kabına alırım. Zeytinyağlı pırasa, kereviz gibi yemeklerin önünden genellikle kemik suyuyla yapılmış mercimek, ezogelin gibi bir çorba içmeyi severim. Menü böyle olunca başka yemek, salata falan aramam. Bir kâse ev yoğurdu eşlikçi olarak yeter...”
ZEYTİNYAĞLI PIRASA
* 1 kg pırasayı ayıklayıp yıkadıktan sonra 2 santim eninde doğrayın.
* Bir tencereye pırasa, halka halka kesilmiş 2 havuç, 2 yemek kaşığı pirinç, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 su bardağı su ve biraz tuz atın.
* Tencereyi orta ateşe koyup 40-50 dakika pişirin. Suyunu fazla kaçırırsanız altını açıp, suyunu çektirip koyulaşmasını sağlayın.
Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı gezdirin. Yerken limon suyu da ekleyin.
* 3 adet orta boy kerevizin kabuklarını soyun, yarım santim eninde dilimleyin ve kararmaması için limonlu suya alın. Kerevizin körpe yeşil yapraklarını ayırıp ince ince doğrayın. 2 havucu ince ince dilimleyin.
* Bir tencerede yemeklik doğranmış 1 soğanı, 1 yemek kaşığı zeytinyağında soteleyin. Kereviz, havuç, 1 su bardağı su, 1 limonun suyu, 1 tatlı kaşığı şeker ve tuzu ekleyip orta ateşte 30-35 dakika pişirin.
* Yemek pişince 5 yemek kaşığı zeytinyağını üzerine gezdirin. Servis tabağına alın, kereviz yapraklarıyla süsleyin.
İki tarif de Artun Ünsal’ın ‘İstanbul’un Lezzet Tarihi’ kitabından...