Bafa Gölü kıyısındaki 10 odalı Agora Pansiyon, Yeşil Yıldız alarak Michelin Rehberi’ne dahil oldu. Birçok gurmenin ilk kez adını duyduğu bu minik pansiyonun yemekleri nasıl oldu da Michelin dedektiflerinin radarına girdi, merak ettik, yola çıktık. Yıldız heyecanını hâlâ yaşayan Serçin ailesi ile o ünlü sofralarına oturduk.
#Ebru ERKEPolitikanın ve iş dünyasının önemli aktörlerinden Cavit Çağlar’la buluştuk. Bu yıl içinde biyografi kitabı da yayınlanan Çağlar ile hem ‘Demirelizm’i hem Türk siyasetini hem de Türkiye ile Rusya arasında yaşanan ‘uçak düşürme’ krizindeki arabulucu rolünü konuştuk... “Taviz vermem ama çözüm odaklıyım” diyen Çağlar buzların nasıl eridiğini, “Cumhurbaşkanımız iki şey dedi; özür dilemem, tazminat vermem. Karşı tarafın da mutlu olacağı söylemi bulmanız lazım, biz bulduk. Araya eski dostumuz Dağıstan Cumhurbaşkanı girdi” diye anlattı...
#RusyaBelçim Bilgin ve Onur Tuna, yönetmenliğini Gökçen Usta’nın yaptığı “Bağlantı Hatası” filminde kamera karşısına geçti. Çekimlerin son gününde sete konuk olduk, iki oyuncuyla projenin detaylarını konuştuk. Bilgin’le Tuna’yı anne-baba rolünde izleyeceğimiz film, 28 Mart 2025’te vizyona girecek.
#Belçim BilginOyuncu kimliğiyle tanıdığımız Berke Üzrek’in yazıp yönettiği, başlıca rollerini ise Haldun Dormen, Meltem Beydilli, Erkan Petekkaya, Mustafa Alabora ve Yurdaer Okur’un paylaştığı “Hain” filmi, 13 Aralık’ta vizyona giriyor. Çekimlerinde yeni nesil teknolojilerin kullanıldığı film, uluslararası bir örgütün içine sızmayı başaran kadın ajanın yaşadıkları üzerinden önemli mesajlar veriyor. Sinemaseverleri heyecanlandıran projeyi Haldun Dormen, Meltem Beydilli ve Berke Üzrek’le konuştuk.
#Haldun DormenYeşil sahalarla futbolcu olarak tanıştı. Henüz 20’li yaşlarında ikinci lig takımlarında başladığı antrenörlük kariyeri ise 2000’li yıllardan itibaren Türkiye’nin büyük kulüplerinde devam etti. Geçen beş aydır da Birinci Lig’in yeni takımlarından Amedspor’un teknik direktörüydü… Ersun Yanal işine olan tutkusunu, “Futbol oynamak güzeldi ama bana haz vermedi, yönetmenin tatmini daha fazlaydı. 17 yaşımdan itibaren antrenör olmak istedim. Aşk denilen şey kimyasal tutulummuş. Benim de antrenörlük kimyam varmış demek; antrenörlük aurası” diye anlatıyor...
#Ersun YanalRoman gibi bir hayat hikâyesi var… Dedesi İzmir’in ilk belediye başkanı, ailesi Manisa’nın önde gelenlerinden ama kendisi bir trajedinin içine doğuyor. Hayali ressam olmak fakat koşullar onu hukuk okumaya zorluyor. İlk duruşmalara, henüz öğrenciyken 12 Eylül sonrası tutuklanan ağabeyinin davalarını takip için giriyor. 28 yıl avukatlıktan sonra edebiyat ve sanat dünyasına dalıyor. Yeni dizi projesine hazırlanırken TBMM’ye transfer oluyor. Bugün karşımızda AK Parti Grup Başkanvekili olarak bulunuyor; Bahadır Yenişehirlioğlu...
#AK PartiGemi Mühendisleri Odası’nın ilk kadın başkanı, Şehir Hatları’nın ilk kadın genel müdürü ve 31 Mart yerel seçimlerinden sonra Üsküdar’ın ilk kadın belediye başkanı… Bu unvanların sahibinin ismini artık tüm Türkiye biliyor; Sinem Dedetaş. Onunla hem eski albümleri karıştırıp çocukluğunu ve gençliğini dinledik hem de siyasete girişini; ‘Kadın adayla zor’ denilen Üsküdar’ı nasıl kazandığını, ‘denizci’ bakışıyla ideallerinin neler olduğunu konuştuk.
#Gemi Mühendisleri Odası16 şehirde yapılacak ve 8 ay sürecek Kültür Yolu Festivalleri kapsamında kent meydanları ve açık hava alanlarını, Türkiye Güzellikleri Sergisi’ndeki fotoğraflar süsleyecek. Sergide Hürriyet foto muhabirlerinin fotoğrafları da yer alıyor.
#Türkiye Güzellikleri Sergisiİlkokul öğrencisi Doruk Kaya, Fenerbahçe’nin Polonyalı orta saha oyuncusu Sebastian Szymanski’ye benzerliğiyle dikkat çekiyor. Öyle ki; arkadaşları ona okulda Szymanski diye sesleniyor, onu sokakta görenler durdurup fotoğraf çektirmek istiyor. Fenerbahçe formasını üstünden neredeyse hiç çıkarmayan 10 yaşındaki Doruk, bir maç öncesi seremonide Szymanski’yle sahaya çıkmak ya da antrenmanda onunla bir araya gelmek istiyor.
#Doruk KayaHakkında şöyle bir rivayet var; mezura kullanmadan sadece bakarak kişinin ölçüsünü alıp ona en uygun takımı dikebiliyor… Bu doğru mu? Gülerek, “Müşterim kapıdan girdiği anda ona ne vereceğimi bilirim. Doktor-hasta ilişkisi gibi... Mezura gözümdür. Elbisesini diker, gönderirim” diye cevaplıyor.
#Faruk Saraç17 yaşında, günlerce kapısında bekledikten sonra figüran olarak girdiği Şehir Tiyatroları’nda tam 56 yıl geçirdi. Radyo tiyatrolarının, Yeşilçam filmlerinin değişmez seslendirme sanatçısıydı. İlk özel televizyonlar başladığında, bir jenerasyon onu 1990’lı yıllarda sunduğu ‘Seç Bakalım’ adlı programla tanıdı. Bugün hem sinemada hem tiyatroda oyunculuk yapıyor; “65 yaşında emeklilik olmaz, gittiği yere kadar’ diyor. Erhan Yazıcıoğlu ile beraberiz...
#YeşilçamSarıkamış’ta öğretmen bir baba ile ev hanımı annenin beş çocuğundan biri olarak dünyaya geliyor. 12 yaşında okuduğu bir kitapla doktor olmaya karar veriyor. Rol modeli: Doktor Frankeştayn! Çok şükür bir canavar yaratmadı; Türkiye’nin en meşhur kalp cerrahlarından biri oldu Prof. Dr. Bingür Sönmez. Bugüne kadar 17 binden fazla ameliyat yapan Prof. Sönmez, “Çocukluk hayalim, ‘mükemmel anatomi’yi bulmaktı” diyor.
#Bingür SönmezZamansız Şehrin Çocukları çocuk kitaplarından tanıdığımız üç yazar bir araya geldi, İstanbul’un üç dönemini yazdı. Almıla Aydın, Bizans dönemi İstanbul’unu; Nilay Yılmaz, Osmanlı döneminin İstanbul’unu; Seda Öğretir ise Cumhuriyet döneminin günümüz İstanbul’unu yazdı ve ortaya ‘Zamansız Şehrin Çocukları’ kitabı çıktı. Hikâye Zeytinburnu Mozaik Müzesi’nde geçiyor. Çünkü İstanbul’un sur dışındaki en büyük yekpare mozaiği orada… Bu kitabı okuyanlar, mekâna giderek, öykünün geçtiği yerleri dolaşabiliyor, hikâye kahramanlarını hayal edebiliyor. Kitabın yazarlarıyla bir araya geldik, Altın Kitaplar’dan çıkan ‘Zamansız Şehrin Çocukları’nı konuştuk.
#Ömür KurtSene 1970’ler… Sivas’tan İstanbul’a henüz taşınmış 11 yaşında bir çocuk Harbiye’de bir bakkalda çalışarak evin geçimine yardımcı oluyor. En büyük hayali futbolcu olmak… Civar evlere siparişleri götürürken gözü hep biraz aşağıdaki İnönü Stadı’na kayıyor; acaba bir gün orada oynamak nasip olur muydu? Çalışkandı, idealinin peşini hiç bırakmadı. Günlerce kapısında beklediği Beşiktaş Kulübü’nde tam 20 yıl oyunculuk yaptı. Efsane Kaptan, Atom Karınca lakaplarını aldı. Bugün, 47 yıl önce kapısından girdiği Beşiktaş’ın Teknik Direktörü olarak karşımızda; Rıza Çalımbay.
#Rıza ÇalımbayHakan ve Kenan Akgül kardeşler iki yıl arayla dünyaya geldi. Anne babaları ayrılınca amcalarının yanında büyüyen iki kardeşin Güngören Mustafa Kemal İlkokulu’nda başlayan eğitim yolculuğu meslek sahibi oluncaya kadar çok kısa bir aranın dışında hep aynı okullarda devam etti. Hakan ve Kenan Akgül şimdi de hem aynı okulda öğretmenlik yapıyor hem de aynı üniversitede yüksek lisansa devam ediyorlar.
#Hakan AkgülOrdu’nun uçsuz bucaksız fındık bahçelerinde tabiatla tatlı bir mücadeleyle geçen çocukluk, ODTÜ’de 1968 kuşağı öğrenciliği, TÜBİTAK ve TUSAŞ’ta milli savunmanın temellerinin atılması, İstanbul’da doğalgaza geçiş çalışmaları, AK Parti’nin kuruluşu, yedi yıllık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı… Ve ayrıldıktan 53 yıl sonra kentine belediye başkanı olarak dönüş... Karadeniz’in incisi Ordu’nun Belediye Başkanı Hilmi Güler ile eski albümleri karıştırdık...
#OrduGaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 5’incisini düzenlediği GastroANTEP Festivali dün başladı. Festivalde konserlerden sergilere, Türkiye’nin yıldız şeflerinin katıldığı söyleşilerden dünyadan Michelin yıldızlı şeflerin workshoplarına onlarca ayrı etkinlik yapılacak.
#GastroantepYeni eğitim öğretim yılının ilk gününde İstanbul Erkek Lisesi (İEL), tamamı LGS şampiyonlarından oluşan 150 yeni öğrencisine ‘merhaba’ dedi. Köklü lise bu yıl hazırlık okuyacak olan şampiyon öğrencilerini ilginç bir gelenekle karşıladı.
#İstanbul Erkek LisesiFarklı işkollarından inşaat sektörüne gelen firmaların kentsel dönüşüm alanlarında vatandaşları hatalı yönlendirdiğini söyleyen Polat Gayrimenkul İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Yücel, “Sermayesi, iş tecrübesi yetersiz müteahhitler dönüşümün önündeki en büyük engel. Ne yaptıkları, nasıl yaptıkları belli değil. Güvenli konutlardan bahsediyorsak önce bu firmaların ayıklanması gerek” dedi.
#MüteahhitBir dönem altın çağını yaşayan tavernaların kalbinin attığı İstanbul Tarabya’nın en ünlü isimlerinden Cengiz Kurtoğlu ile beraberiz! Sahne hayatında neredeyse 40 yılı deviren, Duvardaki Resim, Liselim ve Hain Geceler’le gönüllere taht kuran Cengiz Baba, geçen seçim dönemine de damga vurdu. Hem eski albümlerini karıştırmak hem de ‘Duyanlara Duymayanlara’nın seçim şarkısı olma hikâyesini bir de kendisinden dinlemek üzere kapısını çaldık...
#Cengiz KurtoğluBu hafta takvim yapraklarını normalden biraz daha gerilere saracağız; milattan önce üç binli yıllara, insanlık tarihinin en meşhur yazarlarından, yüzyılların ‘bestseller’ı (çok satan yazarı) Homeros’un, İlyada Destanı’nda anlattığı Troya’ya gideceğiz. Güzel Helen’le Paris’in aşkı uğruna çıkan kanlı savaşın, tahta atın içinde dönen entrikaların izini süreceğiz. Rehberimiz ise kendi hikâyesi de burayla özdeşleşmiş Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Rüstem Aslan…
#TroyaZihni Göktay’la beraberiz. Onu Tosun Paşa ve Atla Gel Şaban gibi kült filmlerle beraber Bizimkiler, Cennet Mahallesi gibi dizilerden de tanıyoruz. Ancak asıl evi; 49 yılını geçirdiği İstanbul Şehir Tiyatroları… Lüküs Hayat’ın 28 yıl boyunca hiç değişmeyen tek oyuncusu. “Bugüne kadar 76 oyunda, 30’dan fazla filmde oynadım, dünyanın senaryosunu okudum. İyi ezber yaptığımdan bana ‘Hafız Zihni’ derlerdi. O dönemin meşhur ‘Grundig TK176 teybi gibiydim” diyor...
#Zihni Göktay