Son yıllarda adını ne yazık ki sıklıkla duyduğumuz lenfoma kanseri ya da yaygın kullanılan lenf kanseri birçok hastalıkta olduğu gibi erken teşhis edildiğinde tedavisi edilebiliyor. Boyun, koltuk altı ve kasıkta oluşan şişliklerin her geçen gün büyümesi gibi belirtilerin dikkate alınması gerektiğini söyleyen uzmanlar, bu şişkinliklerin lenf bezleri tümörünün habercisi olabileceğini vurguluyor. Peki, Lenf kanseri nedir, neden olur? Lenf kanseri belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler…
#Lenf KanseriGenç yetişkinler arasında kanser vakalarının alarm verici şekilde artması, sağlık alanında büyük bir kaygı yaratıyor. İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği’nin verilerine göre, 24-49 yaş grubunda safra kesesi kanseri vakaları 1990’lardan bu yana yüzde 84 oranında yükseldi. Onkologlar, bu durumu 'salgın' olarak nitelendirirken, çoğu uzman erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Peki safra kesesi kanseri neden artıyor? Ülkemizde durum nasıl? Belirtileri neler? Nelere dikkat edilmeli? Doç. Dr. Osman Köstek ile mercek altına aldık.
#KanserYedi kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanıyor, ancak ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme olasılığı o kadar yüksek oluyor. Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olmasını fırsat bilerek; meme kanseri nedirden, evde kendinizi nasıl muayene edeceğinize ve ailenizde kanser öyküsü varsa neler yapmanız gerektiğine kadar bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik. İşte her kadının okuması gereken meme kanseri rehberi…
#Meme KanseriKanserle mücadele kapsamında farkındalığı arttırmak amacıyla Muş’ta 11. Uluslararası Onkoloji Günleri düzenlendi. Dünyanın birçok yerinden hastaların, iyileşen kişilerin, gönüllülerin ve sağlık profesyonellerinin katıldığı konferansı izledik. Meme kanserine yakalanan hastalarla hikâyelerini konuştuk.
#Meme KanseriYaşadığı ağrılar doktorlar tarafından görmezden gelinen genç kadının semptomları kötüleşince gerçek ortaya çıktı. Henüz 26 yaşındayken yumurtalıklarında tam 26 santimetre büyüklüğünde kanserli bir tümör olduğu anlaşılan genç kadın şimdi beş yıl daha yaşayıp yaşayamayacağını bilmeden tedavisine devam etmeye çalışıyor.
#Yumurtalık KanseriYouTube’un eski CEO'su Susan Wojcicki, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Yılda yaklaşık 230 bin yeni vaka ile teşhis edilen bu tür kanser, akciğerlerin büyük hücrelerinin kontrolsüz büyümesiyle ortaya çıkıyor. Hastalık yaygın olmasına rağmen genellikle de geç teşhis ediliyor. Peki bunun arkasında yatan nedenler neler? Türkiye’de ne sıklıkla görülüyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Doç. Dr. Pelin Uysal ile mercek altına aldık.
#SağlıkABD, Washington’da yaşayan 31 yaşındaki bir kadın, korktuğu için üç yıl boyunca semptomları görmezden geldi. Üç senenin sonunda son evre kolon kanseri konan kadın, “Üç yıldır kan kusuyorum. Kolonoskopi yaptırmaktan çok korktum ve şimdi son evre kolon kanseriyim. Önümüzdeki yıl içinde öleceğim. Bu benim suçum” dedi.
#Kolon KanseriTam üç sene boyunca çok ciddi belirtiler yaşayan ve hatta kan kusan genç kadın, kolonoskopi yaptırmaktan çok korktuğu için hastaneye gitmedi. Üç senenin sonunda doktora giden kadına son evre kolonoskop teşhisi kondu. Şimdi tedavi için çok geç kalan 31 yaşındaki kadın, “Önümüzdeki yıl içinde öleceğim” diyerek yaşadıklarını anlattı
#Kolon KanseriKanser son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artırdı. Özellikle pankreas kanserinin genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada 1990 yılından beri 25 yaşın altındaki kadınlarda pankreas kanserine yakalananların oranı yüzde 200 arttı. Hastalığın bu kadar artmasındaki etkenler neler? Neden genç kadınları hedef alıyor? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkLösemi her yaş grubunda ortaya çıkıyor ancak en çok 2-5 yaş grubu çocuklarda rastlanıyor. Ülkemizde her yıl 250 bin yeni lösemi ve kanser vakası görülüyor. 1.500’den fazla çocuğaysa lösemi tanısı konuyor. Halk arasında ‘kan kanseri’ olarak bilinen bu hastalıkta rakamlar gün geçtikçe artıyor fakat hastalığa karşı geliştirilen yeni tedavi yöntemleri umut veriyor. Öyle ki tedaviyle hastalığı yenenlerin oranı hiç az değil.
#LösemiHayatı boyunca hiç kilo problemi yaşamamış olan Bridget Houser, 2018'deki düğününden önceki aylarda açıklanamaz bir şekilde kilo almaya başladığını fark etti. Yaptığı koşuların mesafesini artırdı, arka arkaya yüksek yoğunluklu egzersiz dersleri aldı, gün boyunca genellikle yalnızca su, kahve ve meyve tüketti, akşamları da çoğunlukla sebzeden oluşan hafif bir yemek yedi. Ancak Houser ne yaparsa yapsın, bir türlü kilo veremiyor aksine kilo alıyordu. Üstelik yüzü de gittikçe yuvarlaklaşıyordu.
#Cushing Sendromu“Sürekli diyet ve spor yapıyorum ama hiç kilo veremiyorum!” şikâyetlerini çevremizde sıkça duyuyoruz. Bu durum “Aydede Yüzü” olarak da bilinen Cushing sendromu hastalığının habercisi olabilir. Bridget Houser’ın yaşadıkları da buna çok iyi bir örnek...
#SağlıkAFP (Alfa fetoprotein), anne karnında gelişmekte olan fetüsler ve anneleri için çok önem taşıyan proteindir. Bu protein, fetüsün karaciğeri tarafından üretiliyor. Bu protein, plasenta yoluyla anneye de geçiyor. Hamileliğin belirli evresinde AFP testi yapılarak, bebeğin gelişiminde ve annede sorun olup olmadığı tespit ediliyor. AFP testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#AFP DeğeriKişilerde yapılan kan tahlillerindeki değerler çok mühimdir. Bu değerlerden bir tanesi de LHD değeridir. LDH seviyelerindeki yükseklik veya düşüklük bazı rahatsızlıkların belirtisi ile sonuçlanabilir. Peki, Laktat Dehidrogenaz nedir? LDH değerleri kaç olmalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#EndometriozisYaz aylarında güneşin keyfini çıkarırken unutulmaması gereken bir şey var: Cilt kanseri riski. Yazın güneş ışınlarına fazla maruz kalma, tekrarlayan güneş yanıkları ve solaryum ölümcül sonuçlara yol açabilen bir cilt kanseri türü olan Melanom riskini artırıyor. Bristol Myers Squibb (BMS) Türkiye Medikal Direktörü Uzm. Dr. Devrim Emel Alıcı, Cilt Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında konuyla ilgili detayları paylaşıyor.
#Sponsorlu İçerikRahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olup her yıl 500 binin üzerinde yeni vaka ile karşılaşılmaktadır. Yayılım derecesine göre dört evresi olan rahim ağzı kanserinin teşhisi için mutlaka smear testi yaptırmak gerekmektedir. Adet dönemleri arasında veya ilişki sonrasındaki kanamalar ve lekelenmeler rahim ağzı kanserinin habercisi olabilir. Erken dönemde tespit edilen rahim ağzı kanseri tedavisiyle kadının çocuk sahibi olma şansı korunmuş olur. Bu sebeple rutin jinekolojik muayeneler kesinlikle ihmal edilmemeli ve mutlaka belirli periyotlarla smear testi yaptırılmalıdır. Hastanın şikayetleri dikkatli olarak araştırılmalı ve vakit kaybetmeden uygun tedavi şekline karar verilmelidir.
#Rahim Ağzı KanseriSağ göğsünün bir gecede şekil değiştirdiğini ve diğer göğsüne göre daha sert olduğunu fark eden kadın ölümün kıyısından döndü. 2 çocuk annesi kadın şimdi diğer kadınları göğüsteki olağandışı belirtilere karşı dikkatli olmaları yönünde uyarıyor...
#İngiltere30 yaşındaki genç kadın kocası ile gittiği bir konserin ortasındaki göğsündeki keskin ağrı ile sarsıldı. İlk başta kalp krizi geçirdiğini ya da bıçaklandığını düşünen kadın, sadece 4 saat sonra hastanede hiç beklemediği bir teşhis aldı.
#Kanser43 yaşındaki öğretmen Ros Atkins, vücudunun sağ tarafında uzun süredir devam eden ağrıları 'kas ağrısı' sandı ancak ağrıların gerçek sebebinin 'kolon kanseri' olduğu ortaya çıktı. Hastalığı yenmek için aylarca mücadele eden öğretmen 3 Ekim'de hayatını kaybetti.
#Kolon KanseriAthena grubunun gitaristi Hakan Özoğuz’un lenfoma nedeniyle tedavi gördüğü ortaya çıkmıştı. Yaşadığı sağlık sorununun mesajını aylar önce veren Özoğuz, sosyal medya hesabından kendisine gelen desteğe teşekkür etti, son durumunu açıkladı.
#Hakan ÖzoğuzAthena grubunun gitaristi Hakan Özoğuz’un bir süredir tedavi gördüğü biliniyordu, 11 Ağustos’ta yaptığı paylaşımla bazı konserlere çıkamayacağını duyurmuştu: “Rahatsızlığımın tedavisinden dolayı önümüzdeki konserlerin bazılarında yer alamayabilirim. Sahalarda görüşmek üzere arkadaşlar...”
#Savaş ÖzbeyErkeklerde meme kanseri; kadınlara oranla 100 kat daha az oluşabilen bir durumdur. Ancak yine de erkeklerde meme kanserinin oluşma ihtimalinin var olduğunu belirtmek mümkündür. Meme dokularında başlayan bu hastalık erken teşhis almadığı zaman; akciğer, karaciğer, koltuk altı lenf nodlarına yayılması da mümkündür. İşte erkeklerde meme kanserine dair tüm detaylar.
#Erkeklerde Meme Kanseriİngiltere'de yaşayan Gareth Dixon günlerce hastane randevusu alamadıktan sonra ağrılarının artması ile acil servise gitti. 40 yaşındaki adam acil serviste 20 saat bekleyip, kan tahlili yapılması için ısrar ettikten sonra lösemi teşhisi aldı. İşte İngiltere'nin konuştuğu inanılmaz hikaye...
#İngiltere