Leblebi, sağlıklı kuruyemişlerin başında geliyor. Kavrulmuş leblebinin kokusunun yanı sıra leblebi tozu, şeker kaplamalı leblebiler çocukluğumuzu hatırlatıyor. Evinizde de sıcacık leblebiler hazırlayabilirsiniz. Peki leblebi nasıl yapılır? İşte evde leblebi tarifi ve püf noktaları...
#Leblebi Nasıl YapılırLeblebi kuruyemiş denince ilk aklımıza gelenlerdir. Özellikle çocukluğumuzda kuruyemiş satan dükkanların önünde kavrulan ve kokusu sokağın öbür ucundan duyulan leblebilerin lezzeti unutulmaz. Leblebi tozu, dışı renkli şekerlerle kaplı leblebiler de çocukluk nostaljisinin tatlı birer unsurudur. Peki o tadını, kokusunu özlediğiniz sıcacık leblebileri evde yapamaz mısınız? Tabii ki yapabilirsiniz… İşte leblebi yapımına dair önemli ipuçları ve leblebi tarifi…
#LeblebiŞef Yaren Çarpar Türkiye’de bir kadının sorumluluğundaki ilk ocakbaşı olan Dafni’yi geçen hafta açtı. Ateşin başından servise kadar her şeyi o yönetiyor. “Dedemin mangalı, anneannemin mezesi” diyerek yola çıkan İskenderunlu şef, aileden devraldığı mutfak kültürünü yansıtıyor. Atomu köz patlıcanlı, taş kadayıfı paçanga tarzı; ciğer, küşleme, yağlı kara, şiş köfte ise mangalda...
#Ebru ErkeBoza Osmanlı’dan günümüze kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Özellikle geceleri tüketilmesi bir nevi gelenek haline gelen boza, fermente bir içecek olduğundan oldukça da faydalıdır. Koronavirüs pandemisi nedeniyle bağışıklık dostu fermente içeceklere ilginin de artmasıyla daha da popüler bir hale gelen boza evde de yapılabilir. Sizin için evde boza yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını araştırdık ve bir boza tarifi hazırladık. Afiyet olsun…
#Boza Nasıl YapılırBir haftalık ara tatilde mutfaktan çıktım, Bursa’ya bir aile gezisi planladım. Öyle nefis şeyler yedik içtik ki sizlerle de paylaşmak istedim. Önerilerimden sonra, süt helvası ve tahanlıdan ilk kez yiyenleri çok şaşırtan cantığa, yoğurtlu döner kebabından pideli köftesine siz de Bursa’yı adım adım gezmek isteyeceksiniz.
#Süt HelvasıTürk Mutfağı Haftası’nın ilki 21-27 Mayıs tarihleri arasında Türkiye ve dünyada çeşitli etkinliklerle kutlandı. Balıkesir’de düzenlenen gala yemeği geleneksel lezzetlerimizin atıksız yönüne ayna tuttu. Londra, Paris ve New York gibi kentlerde tanınmış, başarılı şeflerimiz yemekler pişirdi. Herkes önümüzdeki yıl için heyecanlanmaya başladı bile. Yapacak işimiz çok ve yolumuz daha uzun...
#Türk Mutfağı HaftasıYunan Başbakanı’na İstanbul’daki yemekte ikram edildikten sonra çok beğenilince Yunanistan’da gündem olan leblebi helvası bu kez ekrandaydı. Yunanistan’ın ünlü şefi hem Emine Erdoğan’ın tarifiyle leblebi helvası hem de Miçotakis’in annesinin tarifiyle süt böreği pişirip tadım için Skai televizyonuna gönderdi.
#Leblebi HelvasıYunan Başbakanı Miçotakis’e İstanbul’daki yemekte ikram edilen leblebi helvasının yapımı merak konusu oldu. Sıradan helva tariflerden sıkılanlar için leblebi helvasının yapım aşamalarını derledik. Peki, leblebi helvası nasıl yapılır? İşte adım adım leblebi helvası tarifi...
#Leblebi HelvasıYunan Başbakanı Miçotakis’e İstanbul’daki yemekte ikram edilen leblebi helvası, komşuda ‘gündem’ olmaya devam ediyor. Yunan Şef Akis Petrecikis, Emine Erdoğan’ın kitabındaki tarifiyle televizyonda leblebi helvası pişirecek. Aynı programda Miçotakis’in annesi Marika’nın yemek kitabından ‘süt böreği’ de yer alacak.
#Leblebi HelvasıSon günlerde “Bursa’dan Kütahya’ya trenle gidilir mi, nasıl gidilir, nasıl olur Bursa’da tren mi var?” soruları sosyal medyada, havada uçuşuyor. Doğru, geçmişte Fransızların yaptığı ve işleri bitince söktüğü Bursa-Mudanya limanı arasındaki treni saymazsak, ki keşke günümüzde dursaydı, turizm için büyük bir çekici olurdu... Buna ilave olarak yıllardır hızlı treni bekleyen ama kavuşamayınca Bursalılar, maalesef trene hasret.
#BursaEskiden bozacılar ellerinde iki güğüm boza, bellerinde bir bardaklık, bir tarçın kutusu ve fenerle mahalleleri maniler söyleyerek gezermiş... Şimdilerde akşam karanlığı düşünce “Booozaaa” diye seslenerek dolaşan seyyar satıcılar, geçmişte olduğu gibi bize kış mevsiminin geldiğini hatırlatıyor.
#BozaEmine Erdoğan ‘Türk Mutfağı’ kitabının nasıl çıktığını anlatırken, aile mutfağının da sırlarını paylaştı: “Ne yazık ki Türk mutfağı denince akıllara hâlâ sadece baklava ve kebap geliyor. Kitapta benim için özel değeri olan iki tarif de var. Leblebi unu helvası ve tarifini Mali First Lady’sinden aldığım zencefil şerbeti. Mikroorganizmalar açısından çok zengin nisan yağmuru ile yoğurt mayalamayı bir gelenek haline getirdim. Evimizde sabah kahvaltılarında çorba olmazsa olmazımızdır. Tayyip Bey de kahvaltıda çorbayı çok sever."
#Türk MutfağıTürkiye’nin ilk coğrafi işaretli ürünlerinden Kayseri sucuğu ve pastırması ile Afyon sucuğu ve pastırması arasındaki yarış, Avrupa’ya taşındı. Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili alan iki il, bu ürünler için Avrupa Komisyonu’na yaptığı Korumalı Coğrafi İşaret başvuru sonuçlarını bekliyor.
#Coğrafi İşaretli LezzetlerKış mevsimi geldi, vitamin ve mineral deposu boza raflarda yerini aldı. Boza, metabolizmayı güçlendiren özellikleri sayesinde daha çok kış mevsiminde tercih ediliyor. Peki, bir bardağı bile şifa deposu olan bozanın faydaları ne kadar biliyoruz?
#BozaZahter otunun kullanılması Fenikelilerden başlayan tarihsel bir sürece sahip… Bizans döneminde de kuvvet vermesi ve açık yaralardaki mikropları öldürme özelliği sayesinde sıklıkla kullanılmış. Osmanlı dönemindeyse tütsü görevinde kullanılan bu ot, kekiğin kardeşleri arasında yer alıyor. Zahter, insan eli değmeden dağlarda kendiliğinden yetişiyor ve küçük yapısına rağmen insan bedenine kocaman bir şifa kaynağı oluyor. Doğada kendiliğinden yetişen bir bitki olması da, şifa kaynağının topraktan geldiğini kanıtlıyor. Hoş bir kokuya sahip olan zahter, şifa kaynağı olmasıyla birlikte kahvaltılarda da bolca kullanılıyor.
#Yıldız Öz SamahaYeni yılla birlikte yeni kararlar alırız. Sağlığınız için bir karar alın ve beslenme şeklinizi değiştirin diyen Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Beslenmenizdeki değişikliklerle kronik hastalıklardan korunun, daha sağlıklı, zinde ve ilaçsız bir yaşamı kucaklayın” dedi. Dr. Aktaş, sağlıklı bir yaşam için önerilerini ve detoks kürünü paylaştı.
#GlütenKış mevsimiyle beraber gelen grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara etkisiyle bilinen boza, anne sütünü de artırıyor. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, bozanın içinde bulunan vitaminlerin sinir ve sindirim sistemine de iyi geldiğini söyleyerek, “Boza enerji verir ve anne sütünü artırır” dedi.
#ÖksürükSoğuk havalar yerini yaz mevsimine devrederken, besinler de hava gibi bir devir sürecinde. Sadece soğuğun yerini güneşe bırakmasının değil kestanenin yerini çileğe, ayvanın karpuza, portakalın kavuna, kerevizin de bayrağını semizotuna bıraktığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Yaz mevsimi denilince akla gelen şeylerden biri de taze meyveler oluyor” dedi. Özdemir, bu meyveler içerisindeki ilk 5 meyveyi ve faydalarını şöyle sıraladı.
#Bahar MeyveleriRobert de Niro’cu mu, Al Pacino’cu musunuz? Kışın boza ile salep arasında kalmak, işte tam böyle bir soruyla ikilemde kalmak gibi... İkisinin de oyunculuğu muhteşem. Yıllar geçse de, başka popüler isimler çıksa da hala onların bulunduğu sahnelerde heyecanlanıyor, bir sürü farklı hissi güçlü bir şekilde yaşıyoruz. Aynı şey salep ve boza için de geçerli.
#Boza