Laparoskopi günümüzde sıklıkla kullanılan, halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen cerrahi işlemdir. Karından açılan 0.5-1 cm’lik kesilerden sokulan kamera ve operasyon aletleriyle ameliyatın gerçekleştirilmesi işlemidir. Günümüzde neredeyse tüm jinekolojik ameliyatlar laparoskopik cerrahi dediğimiz kapalı ameliyat ile yapılabilmektedir.
#LaparoskopiLaparoskopi, kelime anlamı olarak karın içerisinin gözlenmesi demektir. Tanım olarak ise karın içerisinin gaz (karbondioksit; CO2) ile şişirilerek optik kamera yardımı ile karın içi organların gözlenmesi ve gerekli durumlarda ise cerrahi işlemlerin yapılması prosedürüdür. Jinekolojide laparoskopi kadın iç genital organlarının gözlenmesi ve gerekli cerrahi işlemlerin yapılmasıdır.
#LaparoskopiTestisler, bebek anne karnında gelişim sürecinde iken karın arka duvarında oluşan, daha sonra hormonal ve mekanik birtakım faktörlerin etkisiyle aşağıya doğru hareket ederek gebeliğin sonuna doğru torbaya (skrotum) ulaşan organlardır. Testisler karın içinden aşağı doğru inişini tamamlayamamış, kasık kanalında veya karın içerisinde bir noktada kalmışsa bu durum inmemiş testis olarak adlandırılır.
#İnmemiş TestisDoğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftlerin sıklıkla başvurduğu bir yöntem olan tüp bebek tedavisi ile hamile kalma eşler tarafından merak ediliyor. Kadın ve erkekten de kaynaklanabilen çeşitli sorunların tüp bebek tedavisi yoluyla olumlu sonuçlara ulaşması, tüp bebek nasıl olur, aşamaları nelerdir araştırmalarına yoğunluk kazandırıyor. Aşılama şeklinde meydana gelen tüp bebek nasıl olur, bu süreç ne şekilde seyreder merak edenlere, işte tüp bebek aşamaları ve tedavisi hakkında her şey...
#Tüp Bebekİstatistiklere göre gebeliklerin % 1 ila 2’sini oluşturan dış gebelik her 84 gebelikten birinin karşılaştığı bir durumdur. Başlangıçta tüm belirtiler gebeliği gösterse de ultrason muayenesine kadar neredeyse anlaşılmıyor. Peki, bu kadar sıklıkla karşılaşılan dış gebelik nedir, neden olur, nasıl anlaşılır? İşte dış gebelik belirtileri ve tedavisi…
#Dış GebelikGelişen teknolojiyle birlikte birçok hastanın korktuğu ameliyatlar artık ağrısız ve kolay bir şekilde, karına küçük delikler açılarak yapılabilmektedir. Laparoskopi ilk başladığı yıllarda sadece teşhis amacı ile kullanılırken, son 20 yıldır jinekolojik hastalıklarının tedavisi amacıyla da uygulanan bir yöntem olmuştur. Günümüzde artık açık ameliyatlar gittikçe azalmaktadır. Ülkemizde özellikle son 15 yıldır, daha önce açık teknikle yapılan operasyonların %90’dan fazlası laparoskopiyle yapılabilmektedir. Miyom ameliyatı, çikolata kisti ameliyatı ve rahim alma ameliyatı günümüzde laparoskopi ile başarıyla uygulanmaktadır. Hatta erken evre kanserlerin tedavisinde, kanser evresinin belirlenmesinde de laparoskopiden yararlanılmaktadır.
#LaparoskopiSezaryen kesisi yapılan yerde, sezaryen kesi yerinin tam olarak iyileşememesi nedeniyle, rahmin ön kas dokusunda meydana gelen tünelleşmeye istmosel denir. Bu durum doğumdan kısa bir süre sonra oluşabileceği gibi uzun bir zaman sonra da oluşabilir. Bu tünelleşen bölgede zamanla adet kanı birikir ve kadında birçok şikayetlere neden olur.
#İstmoselSpiral yani rahim içi araç (RİA) oldukça sık kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Bu yöntemde gebelik oluşmasını engellemek için rahim içerisine değişik şekillerde ve içeriklerde olan aletler yerleştirilir. Bu aletlere “rahim içi araç yani kısaca RİA” denir.
#Spiral NedirPolikistik over sendromu (PKOS) doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluktur. PKOS olan kadınlarda genelde adet düzensizliği, adet görememe, aşırı tüylenme, sivilcelenme, aşırı kilo alımı gibi sorunlara neden olur. Evli çiftlerde çocuk sahibi olamama gibi problemlere de neden olabilir.
#Polikistik OverNormal bir hamilelikte yumurta, fallop tüplerinde spermle buluşur ve döllenme tüplerde olur. Döllenmeden sonra 3-5 gün süren bir yolculukla embriyo tüpün içinden geçerek yerleşeceği ve büyüyeceği yere yani anne rahmine iner. Buna “normal gebelik”, yani olması gerektiği gibi rahme tutunmuş gebelik; “iç gebelik” denir. Dış gebelikte ise embriyo rahim dışında bir yere tutunmuştur. Tüm gebeliklerin yaklaşık %1-2'sini dış gebelik oluşturur.
#Dış GebelikTüp ligasyonu operasyonu (tüp bağlatma yöntemi) nedir, nasıl yapılır? Tüplerini bağlatan kadın çocuk sahibi olabilir mi? Bu operasyonu kimler tercih edebilir? Konuyla ilgili merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum & Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Özgür Ersoy, detaylarıyla aktardı.
#Tüp Bağlatma YöntemiÜreme çağında olan bir kadında kist için yapılan ameliyatlarda temel hedef yumurtalıkların korunması ve yalnızca kistin çıkarılmasıdır. Ancak kistin kansere bağlı olduğu düşünülüyorsa ve ameliyat esnasında yapılan hızlı patolojik inceleme kanser tanısını doğruluyorsa, bazı çok özel durumlar hariç, yumurtalığın alınması tedavi için yeterli değildir. Bu durumlarda standart yumurtalık kanseri ameliyatını uygulamak tedavi açısından çok önemlidir.
#Yumurtalık Kisti TedavisiHem ülkemizde hem de dünyada sık görülen kanser türleri arasında yer alan kolon kanseri; belirti vermeyen ve yavaş ilerleyen bir kanser türü. Yüksek miktarda sebze, meyve, balık, zeytinyağı, fındık ceviz gibi kuruyemişleri içeren Akdeniz diyetinin kanser ve damar tıkanıklığına bağlı ölümleri ciddi oranda azalttığı çeşitli bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Yanar kolon kanseri hakkında bilgiler verdi.
#Akdeniz Diyeti Nasıl YapılırHalk arasında kalın bağırsak kanseri olarak bilinen kolon kanseri, kalın bağırsakta gelişen poliplerin neden olduğu bir kanser türüdür. Yüksek miktarda sebze, meyve, balık, zeytinyağı, fındık, ceviz gibi kuru yemişleri içeren Akdeniz diyetinin kanser ve damar tıkanıklığına bağlı ölümleri ciddi oranda azalttığı çeşitli bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.
#Kolon Kanseri