“Macerayı çok seviyorlardı. Çoğu da kültürlü, aklı başında çocuklardı. Bu dükkânda da çok vakit geçirirlerdi. Çok şey öğrendim onlardan...” 75 yaşındaki Namık Çolpan, 1960’larda hippilerin İstanbul durağı olan pastanesini işte böyle anlattı. ‘Pudding Shop’ adıyla da bilinen Lale Pastanesi, Bill Clinton’ın İstanbul ziyaretinde ilk sorduğu şeylerden biri olmuş... Vay be!
#Lale PastanesiEkim ayı hepimiz için bir hasat zamanı. Baharda ekip yaz boyu büyüttüklerimizi toplama ve kışa hazırlanma vakti. Yaz rehavetinden çıktığımız bu günlerde, yoğun tempoya kapılmadan biraz ‘kendine dönmek’ isteyenlere güzel bir inziva otelleri listesi hazırlamak istedim. İstanbul ve çevresinden başlayarak Ege boyunca sarı yazın peşinde Akdeniz’e kadar ineceğiz. 40 alternatiften oluşan listem tabii ki sadece deniz kenarıyla sınırlı değil…
#HürriyetGeçen hafta GastroRize festivali vesilesiyle Rize’deydik. Kentin lezzet elçilerinin hikâyelerini dinledik, yerel ürünlerin menülere adaptasyonunu tartıştık, Maximilian Thomae gibi tecrübeli bir şeften çayın yemekte farklı farklı kullanımını şaşkınlıkla öğrendik... Oralara gitmişken elbette Rize’ye has lezzetlerin etrafında bir tur atmadan, ustalarla hasbihal etmeden de dönmek olmazdı.
#Yazarİzmir’in şirin mi şirin ama pek de minik olmayan bir ilçesidir Urla. 727 kilometrekarelik yüz ölçümüyle de İzmir’in en büyük ilçelerindendir hatta. Son yıllarda gastronomik açıdan harikalar yaratan restoranlarıyla sözünü ettiriyor. Aynı zamanda üzüm bağlarıyla da meşhur.
#UrlaOsmanlı’nın ilk başkenti olan, tarihi 8 bin 500 yıl öncesine uzanan Bursa, her adımından tarih fışkıran bir kent. 2 binin üzerinde korunması gereken kültürel varlığa sahip. Üzerine bir de kendisine ‘yeşil’ unvanını armağan eden ve yaşları 1 ile 6 asır arasında değişen 800’ün üzerindeki anıt ağacı ekleyin. Bir sanayi kenti olmasının getirdiği hareketliliği ve şehrin kazandığı yeni değerleri de göz önüne alın. Tüm bunların yanına, zincire bir de lezzet halkasını ekleyin. Doğası, tarihi, kültürü, yemekleri, olmazsa olmaz durakları ve yepyeni mekânlarıyla karşınızda adım adım Bursa!
#Bursa Gezi RehberiPrinkipo, Ada-i Kebir yani Büyükada. Eskiden toprağının rengi yüzünden Kızıl Adalar diye anılan Prens Adaları’nın en büyüğü. Yaklaşık 5 km uzunluğundaki Büyükada, bütün adaların en yüksek tepesine sahip. Aya Yorgi Manastırının bulunduğu Yücetepe’ye tırmanması pek kolay olmasa da şahane manzarası tüm yorgunluğu alıverir. Bir tarafta İstanbul diğer tarafta Uludağ ve masmavi deniz kucaklar sizi. Sadece manzarasıyla göze mi hitap eder… Tabi de değil. Bir de lezzetlidir, göze olduğu kadar mideye de ziyafetin adresleri saklı Büyükada’da….
#BüyükadaYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiKoskoca İstanbul, her sokakta farklı bir kimliğe bürünür ve sevdirir kendini… Gülüşmelere, ağlamalara, belki ayrılıklara belki de yeni aşklara yelken açanların konup geçtiği o yerlerde buluşuruz hala sevdiklerimizle. Düşündünüz mü kimler geldi, kimler geçti bu yollardan diye? İşte eskiye gitmek, eskiye dokunmak istediğinizde gidebileceğiniz İstanbul’un en meşhur 7 buluşma noktası.
#Eski İstanbul’Un En Meşhur Buluşma YerleriBu hafta size kıyı yolundan uzun ama lezzetli bir yolculuk önereceğim. Bu yolculuk Sinop’tan başlayıp, Rize’de sona erecek. Yol çok güzel ve keyifli. Manzaralı ve yemyeşil tepeler. Güneyin sıcağına alternatif, daha insaflı bir hava… Bir de buna her şehirde, kasabada değişen birbirinden lezzetli yemekleri eklerseniz bu yolculuğun tadı uzun süre damağınızda kalacak.
#Karadeniz LezzetleriHacettepe Üniversitesi Kent Araştırmaları Merkezi, Başkent tarihinin önemli noktalarını ‘Kentin Hikayeleri’ adlı projede topluyor. Ankaralıların duygularına dokunabilmeyi amaçlayan çalışmada yer alan fotoğraflar ve anılara, cep telefonları ve internet ortamından ulaşılabilecek.
#Kentin HikayeleriEskimeyen değerleri, kültür ve gelenekleri tanımak için haftasonu ödevleri yapan Özel Sezin Okulları anasınıfı öğrencileri, aileleri ve öğretmenleriyle birlikte Kadıköy Çarşısı’nı gezdi. Öğrenciler, alışveriş merkezlerinden uzak, hafta sonu gezileriyle yaşama hazırlanıyorlar.
“Sonradan Gurmeler”den bir grup genç ile Armada Otel işbirliği yaptı. Ortaya, 1957 model Mercedes Benz otobüsle İstanbul’un gizli lezzet adreslerini keşfetme turları çıktı. Hafta sonunda yapılan günübirlik seyahat, mideye ve göze olduğu kadar ruha da iyi geliyor.