Laktoz İntoleransı haberleri sayfasında Laktoz İntoleransı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 210 Laktoz İntoleransı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Birçok insan yaş aldıkça laktoz intoleransına sahip olabiliyor. Peki laktoz intoleransınız olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz ve bu durum tersine çevrilebilir mi?
#Laktoz İntoleransıLaktoz, en çok sütün içinde bulunur. Bu nedenle de keçi sütünde, inek sütünde, anne sütünde ve yoğurtta laktoz bulunur. Laktozun en yüksek miktarda bulunduğu ürün ise, anne sütüdür. Aynı zamanda diğer süt ürünleri dondurma, yoğurt ve peynirde de laktoz bulunur. Yoğurtta laktoz var mı sizler için derledik.
#YoğurtSüt, saklama koşulları çok ciddi önlem gerektiren bir besindir. Soğuk ortamlarda saklanmadığı veya bir başka ürüne işlenmediği takdirde kısa sürede bozulabilir. Uygun olmayan koşullarda satılan çiğ sütler, mikroorganizmalar üreyebilir ve bu durum bazı hastalıklara yol açabilir.
#Çiğ SütDünya nüfusunun aşağı yukarı %70’inde laktoz intoleransı mevcuttur. Süt ve ürünleri tüketildiğinde, gastrointestinal sistemde şikayetler (mide ve barsak şikayetleri) başlar. Oysa kemik sağlığı, boy uzaması, büyüme gelişme ve kas sağlığı açısından kıymetli bir besindir.
#Laktoz İntoleransıDünya nüfusunun aşağı yukarı %70’inde laktoz intoleransı mevcut. Bu kadar yüksek oranda seyretmesine rağmen laktoz intoleransı hakkında bilgi sahibi olan kişi sayısı bir hayli az. Laktoz intoleransı hakkında merak edilenlere uzmanlar nasıl cevap veriyor gelin bir bakalım.
#Laktoz İntoleransıSüt ve süt ürünleri günlük beslenmede önemli bir yere sahipken bazı bireylerde sindirim sistemi sorunlarına neden olabilmektedir. Bu sorunlardan en önemlisi ve en çok görüleninin laktoz intoleransı olduğunu ifade eden Diyetisyen Sena Çetin, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Laktoz İntoleransıÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesinde üretilen aktif karbonlu yoğurdun tanıtımı yapıldı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman da uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri aktif karbonlu yoğurdu piyasaya sürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emin Zümrütdal da aktif karbonun hayatın bir çok alanında kullanıldığını belirterek "Bu bilgiyi yaklaşık 3 yıllık bir süreç içerisinde ortaya çıkarttık. Ortaya çıkarttığımız bu bilgi, dünyada ilk kez bizim üniversitemizden, Çukurova Üniversitesinden çıkıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.
#Çukurova ÜniversitesiÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesinde üretilen aktif karbonlu yoğurdun tanıtımı yapıldı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman da uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri aktif karbonlu yoğurdu piyasaya sürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emin Zümrütdal da aktif karbonun hayatın bir çok alanında kullanıldığını belirterek "Bu bilgiyi yaklaşık 3 yıllık bir süreç içerisinde ortaya çıkarttık. Ortaya çıkarttığımız bu bilgi, dünyada ilk kez bizim üniversitemizden, Çukurova Üniversitesinden çıkıyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.
#Çukurova ÜniversitesiBirçok insan yaş aldıkça laktoz intoleransına sahip olabiliyor. Peki laktoz intoleransınız olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz ve bu durum tersine çevrilebilir mi?
#Laktoz İntoleransıMarketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Konu hakkında tüm merak edilenleri Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Keser'e sordum.
#Pastörize SütTarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenleri konunun uzmanına danıştım
#Bitkisel SütHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenlerini Prof. Dr. Alev Keser ile konuştuk.
#Bitkisel SütLudwig van Beethoven, müzik tarihinin en tartışmasız dehalarından biri. Genç yaşta kaybettiği duyma yetisine rağmen yarattığı eserler bugün bile müzik bilimcileri büyüleyen detaylar içeriyor. Yıllarca hastalıklarla mücadele eden ve 56 yaşında hayata gözlerini yuman Beethoven'ın ölüm nedeni de 200 yıl boyunca hep merak edildi. Dün yayımlanan bir araştırma bu konuda çok önemli detayları ortaya koydu. Beethoven'ın hayatına dair hiç bilinmeyen bir gerçek de bu araştırmayla ortaya çıktı. İşte tüm ayrıntılar...
#Ludwig Van BeethovenDeve sütünü mide ve sindirim sorunlarına, diyabete ve kanser hücrelerine iyi gelir. Metabolizmayı hızlandırması ve içindeki protein ile kilo kontrolü için de etkilidir Sağlıklı yağlar içermesi sebebiyle kalp dostu olarak kabul edilen deve sütü ile ilgili ayrıntıları derledik.
#Deve SütüKefir sağlığa faydalı olsa da tüketmemesi gereken kişiler de vardır. Laktozlu bir içecek olmasından dolayı laktoz intoleransı olan kişilere kefir içmeleri önerilmez. Bununla beraber midesi çok dolu olan kişilerin de kefir tüketmemeleri gerekir. Bu nedenle kefirin herhangi bir öğünün üzerine değil ayrı bir öğün olarak önerilmesi gerekir. Kefiri kimlerin içemeyeceği ve zararları hakkında ayrıntıları derledik.
#Kefiri Kimler İçemezVegan ya da bitkisel süt, son dönemde, hayvansal gıdalarla beslenmeyen ancak süt açığını kapatmak isteyen tüketicilerin odak noktasında yer alıyor. Badem ve soya gibi ürünlerden elde edilen vegan süt ürünleri, sağlık açısından ise tartışma konusu oluyor. Popüler bir şekilde bu alternatif sütler sağlıklı ve besleyici olarak tanıtılsa da uzun vadede etkilerini ve sonuçlarını kapsayan çok kısıtlı sayıda araştırma bulunuyor. Peki, bitkisel süt, inek sütünün yerini tutar mı? Vegan süt faydaları ve zararları nelerdir? İşte, Uzman Diyetisyen Zehra Bora Kara'nın o konu hakkındaki görüşleri
#Vegan SütLaktoz sütte yer alan bir karbonhidrat çeşidi olarak ifade edilir. Doğada hem anne sütünde hem de inek sütünde bulunan laktoz bağırsakların salgılamış olduğu bir enzim tarafından parçalanmaktadır. Süt ürünleri laktoz içeren besin maddelerindendir. Laktozun bağırsaklar tarafından parçalanamadığı durumlarda sindirim sistemi ile ilgili problemler ortaya çıkar. İşte, laktoz hakkında bilinmesi gerekenler.
#LaktozLaktoz, en çok sütün içinde bulunur. Bu nedenle de keçi sütünde, inek sütünde, anne sütünde ve yoğurtta laktoz bulunur. Laktozun en yüksek miktarda bulunduğu ürün ise, anne sütüdür. Aynı zamanda diğer süt ürünleri dondurma, yoğurt ve peynirde de laktoz bulunur. Yoğurtta laktoz var mı sizler için derledik.
#YoğurtMide yanması, pek çok insanda sık sık karşılaşılan bir mide sorunu olarak görülüyor. Mide asidinin yemek borusuna çıkarak boğaza doğru gitmesi sonucunda meydana gelen ekşime ve yanma şeklinde de kendini gösterir. Mide yanmasına iyi gelen yiyecekler nelerdir? sizler için derledik.
#Mide Yanmasıİnsanoğlu çağımızda neredeyse tamamen doğadan kopmuş durumdadır. İş hayatı ve özel hayatı genellikle şehirlerde, kapalı mekanlarda ve doğadan uzak bir biçimde şekillenmektedir. Belki de bu sebeple evde hayvan bakmak her geçen gün daha fazla rağbet görmektedir. İnsanlar başta köpek, kedi, kuş ve akvaryumlarda balık şeklinde bu sevimli canlılara yaşam alanlarında yer vermektedirler. Kediler çok sevilen ev hayvanlarındandır. Fakat kedilerin bakımı ve beslenmesi özen gerektirmektedir. İşte bu bağlamda ilgiyle okuyacağınız kediler yoğurt yer mi, kedi süzme yoğurt yiyebilir mi, kediler sarımsaklı yoğurt yer mi, kediler ekşi ve meyveli yoğurt yiyebilir mi ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#KediKedilerin süt içmeyi sevdiği, süt içtiği ve sütün onların için özellikle de yavruluk döneminde besleyici olduğu çok yaygın bir inanış olarak bilinse de bu bilgi doğru değildir. İnternette, karikatürlerde, mizah dergilerinde, sosyal medyada süt içen kedilerle karşılaşmak mümkündür. Kediler süt içer mi sizler için derledik.
#KediGünümüz insanının modern yaşamında ne yazık ki doğa çok az yer tutmaktadır. Genellikle şehir hayatının yoğun temposunda, kapalı mekanlarda geçen bu yaşamı sahiplenilecek bir evcil hayvanla renklendirmek pek çok kişinin arzusu olmaktadır. Öncelikle yaşam alanlarının buna elverişli olmasına bakılırken ikinci sırada da can dostlarının bakım ve beslenmesi konusunda bilgilenmek gelmektedir. Köpek ve kediler en fazla tercih edilen ev hayvanlarıdır. Bu bağlamda kedilerin beslenmesi merak uyandırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız kediler peynir yer mi, kediler krem peynir yiyebilir mi, kediler kaşar, beyaz ya da üçgen peynir yiyebilir mi, kediler küflü ve bozuk peynir yiyebilir mi ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#KediDoğal antibiyotik olarak da bilinen manda yoğurdu içerdiği vitamin, mineral ve bileşenler sayesinde “süper gıda” kategorisine girmeyi hak ediyor. Manda yoğurdu hem çocuklar hem de yetişkinler için besleyici ve doyurucu bir besindir. Peki, manda yoğurdu hangi hastalıklara iyi gelir, faydaları nelerdir? İşte manda yoğurdu yapımı ile ilgili detaylar...
#Manda YoğurduBağışıklık sistemi, bir canlıdaki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Özellikle mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemi şarttır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerin başında beslenme gelmektedir. Akdeniz tipi beslenmenin bağışıklığı kuvvetlendirdiği kanıtlanmıştır. Haftada en az üç gün balık yemek, beslenmede kuru baklagillere ağırlık vermek, mevsim sebze ve meyveleri yemek, süt ayran, yoğurt, kefir gibi hayvansal gıdaları tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmede önemlidir.
#Bağışıklık SistemiMide bulantısı, gelen uyarılar sonucunda midede bulantı hissinin ortaya çıkması ve kusma ile sonuçlanabilen bir duygu durumudur. Çocuklarda, bağırsak, idrar yolu ve boğaz enfeksiyonu gibi her türlü enfeksiyonun bulantı ve kusmaya neden olabileceğini ancak bazı belirtilere özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslı Cömertpay, çocuklarda kusma ve bulantıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#ÇocukABD Polis Teşkilatı, 23 yıldır kaçak olan ve en çok arananlar listesinde olan John Ruffo’ya çok benzeyen bir adamın kimliğini tespit etmek için halktan yardım istedi. Zira kaçak dolandırıcının kameralara yakalanması ile çember biraz daha daraldı. Ruffo'nun yakalanmasına yardım edecek herhangi bir bilgi için 25 bin dolara kadar ödül verileceği açıklandı.
#Dolandırıcı