Tam ismine layık bir çorba yoğurtlu bir çorba; Lebeniye çorbası. Arapça kökenli leben kelimesinden gelen, içinde köfte ve nohut bulunan harika yoğurtlu bir çorba. Güneydoğu Anadolu bölgesine ait bir çorba tarife köfteli çorbada denilir. Oldukça besleyici bu çorbadan hem dayanamayıp ikinci tabağı almayın, şehzade kebabına yer bırakın.
#Ramazan MenüsüBrokoli karnabahara benzeyen ve sebze ailesinde yer alan besin ögesidir. Kelime İngilizce olan broccoli sözcüğünden alıntıdır. İngilizce olan bu sözcük ise İtalyanca broccolo kelimesinden türeyerek dilime gelmiştir. İtalyanca olan bu kelimenin Türkçe anlamı tomurcuk demektir. Brokoli sebzesinden salata, yemek, çorba gibi besinler elde edilebilmektedir. Bu bakımdan yazıda sizler için hakkında detayları derledik.
#BroccoloErzurum deyince akla ilk ‘cağ kebabı’ gelir ama siz yine de ufkunuzu geniş tutun. Kentte peşinden koşturacak çorbasından ev yemeğine birçok değişik tat var. Yolu buraya düşenlerin ihmal ettiği bir konu da peynir... Biraz şehrin dışına çıkmaya başladığınızda köyden köye peynirin tadının ve yapım tekniğinin değiştiğini göreceksiniz.
#SeyahatEn sevilen kış sebzelerinden lahananın en lezzetli hallerinden biri de hiç kuşkusuz kapuska. Aslen Rus kökenli bir yemek olan kapuska, Türk mutfağında da kendine has tarzıyla sevilen ve özellikle soğuk havalarda sofraları süsleyen doyurucu bir yemek. Peki, kapuska nasıl yapılır?
#Kapuska Nasıl Yapılır?Canlı, kozmopolit ve yürüyerek keşfedilecek bir şehir. Şimdilerde Polonya şarküterilerinden Çin mantılarına göçmenlerin getirdiği kültürel çeşitlilikle çekiciliği arttı. İrlanda Edebiyat Müzesi’nde James Joyce’un elyazmalarından ‘Ulysses’in derinliklerine dalabilir, ardından bir bardak şarapla ya da taze kavrulmuş çekirdekten espresso ile tazelenebilirsiniz. Sabaha kadar barlarda İrlanda müziği dinledikten sonra şakşukayla kahvaltı yapabilirsiniz. Kentin tarihi mezarlıklarını, hapishanelerini gezerken melankolik ruh halinin nedenlerini de hissedeceksiniz. Çoğu gezgin gibi siz de başkentteki kara mizah duygusundan feyz almış şekilde evinize döneceksiniz.
#DublınBitkilerin efendisi Maranki’nin ‘Doğadan gelen şifa’ yazısı dizisi bugün başladı.Sağlığın, güzelliğin ve hatta mutluluğun sırrı doğada... Bitkiler, uzmanların yönlendirmesi doğrultusunda kullanıldıklarında toksin atımından depresyon tedavisine her konuda en önemli yardımcılarımız.
#MarankiBizde enfes taskebabı, Macaristan’da gulaş, Fransa’da boeuf bourguignon… Dünya mutfaklarının ortak lezzeti o: Yahni. Fatih Sultan Mehmet’in favorisi ‘zırba yahnisi’nden ünlü şef Gordon Ramsey’nin safranlı bouillabaisse’ine bu konuda gelmiş geçmiş en ünlü tabakları tanıyalım.
#YahniAynur Tartan, geçen yıl Doğan Kitap’tan yayınlanan ‘Bak Mutfak Kim Var!’ kitabıyla büyük beğeni toplamıştı. Kitapta Tartan’ın sevilen yemekleriyle birlikte ünlü isimlerden de yemek tarifleri ve mutfak anekdotları yer alıyordu. Tartan ve dostları bu kez ‘Bak Mutfakta Hayat Var!’ kitabı için bir araya geldi; lezzetli yemeklerle beraber hayat tarifleri de verdi. Kitapta Süleyman Demirel’den Huysuz Virjin’e, Ahmet Ümit’ten Ajda Pekkan’a 63 isim yer alıyor