Muş ili geçmişi dönemde pek çok küçük devletin başkenti olmuştur. Bu nedenle çeşitli toplumlar ile birlikte iletişime geçmiştir. Muş ilinin sevilen yemekleri hakkında sık sık sorular sorulmaktadır. Bu soruların başında Muş Yemekleri - Muş’ta ne yenir ve neyi meşhur? Muş mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Muş YemekleriDünyanın en itibarlı restoran derecelendirme sistemi olarak kabul edilen Michelin Rehberi’nin 38’inci destinasyon olarak İstanbul’u seçmesi, Türkiye’de hem mutfağın hem de yeme-içme sektörünün gelişmesi adına çok önemli bir adım. Siz de Michelin Rehberi’nin partneri Metro Türkiye’nin şeflerinin tekniklerini mutfağınızda uygulayabilir, Michelin yıldızlı şeflerin menülerinden esinlenen özel reçetelerle evde şık tabaklarımızı kendiniz hazırlayabilirsiniz.
#Michelin RehberiYolculuk mevsimi başladı. Bu yıl bir ya da iki haftalık uzun tatil yerine üç-dört günlük kısa bir tatil düşünüyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Bahanesi yeme-içme olan, hazır gitmişken kültürel gezilerin ve denizin de tadının çıkartılacağı en göz alıcı yerler nereler?’ diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi önerdiler...
#RotaMutfağımızın iki kıymetlisi yaprak ve lahana sarması... Kimi bol baharatlı, fıstıklı ve kuşüzümlü seviyor; kimi sadece yenibahar, sumak ve reyhan katıyor. “Etlisi” diyen de var, “Zeytinyağlıyı tek geçerim” diyen de... Okurlarımız sosyal medyada favori ‘sarma’larını anlattı.
#Yaprak SarmasıRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirminci gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 2 Mayıs Pazar, Ramazan'ın 20. günü için iftar menüsü...
#Ramazanİzmir’in Bergama ilçesindeki Kozak Yaylası’nda üretilen çam fıstığı, son yıllarda fiyatı giderek artan gıda ürünlerinden biri oldu. Kilosu 600 liraya kadar yükselen çam fıstığı hem lezzetli hem de sağlıklı olması nedeniyle tercih edilirken, sahtekarlar, belli işlemlerden geçirdikleri yer fıstığını çam fıstığı gibi satmaya başladı. İki ürün arasındaki fiyat farkı ise çam fıstığındaki fiyat artışı nedeniyle 15 katına kadar çıktı.
#Çam Fıstığıİzmir’in şirin mi şirin ama pek de minik olmayan bir ilçesidir Urla. 727 kilometrekarelik yüz ölçümüyle de İzmir’in en büyük ilçelerindendir hatta. Son yıllarda gastronomik açıdan harikalar yaratan restoranlarıyla sözünü ettiriyor. Aynı zamanda üzüm bağlarıyla da meşhur.
#UrlaDomatesin, fasulyenin yazın çıktığını bilecek kadar eskide kalmış çocukluğum… Çok düşkündüm domatese, hala da düşkünüm. Annem salataya bugün bile bol domates doğrar, yeşilliği bırakıp domatese dadanacağımı bildiğinden… Buna rağmen domates tatsızlaştı mı elim gitmiyor almaya… Patlıcan ile biber Şile yazlarında bahçede anneannemin elinden çıkan nefis yoğurtlu kızartmalarla özdeşleşmiştir mesela… “Turfanda” yazısıyla manav tezgahlarında salınan mevsimin ilk çileğini rahmetli babam tereddütsüz eve taşırdı.
#Kış SebzeleriŞile Belediyesi tarafından kurulan yeryüzü pazarında 'Toprak Ana' etkiniği düzenlendi. Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, Şile Yeryüzü Pazarı'nın yerel üretimin desteklendiği, köylünün aracısız tezgahta ürünlerini satabildiği ve onların da denetlenip halkımızla buluşturulduğu bir pazar modelidir. Pazarımızın gündemde tutulması veya desteklenmesi anlamında sürekli aktif etkinliklerle destekliyoruz dedi. Geçmişte yapılan tohum şenliklerinin dışında bu kez 'Toprak Ana Günü' etkinliğiyle köylümüzü ve ürünlerini halkımızla ilçemize gelen tatilcilerimizle buluşturuyoruz diyen Tabakoğlu, Ürünlerin tezgahlarda sergilenen ürünler satılıyor ve ürünlerimiz arasında tamamen doğal köy börekleri, öre tatlısı, kaymaklı lahana dolması, çok çeşitli kahvaltılık ürünler kısacası bahçelerimizde ne varsa mevsimine göre tezgahlarımızda yer alıyor. Bunda herkes kazanıyor başta köylümüz kazanıyor, toprak kazanıyor, üretici ve tüketici kazanıyor aynı zamanda da kentimiz kazanıyor diye konuştu. Tabakoğlu, Şile'de doğan ürünlerin satıldığı pazarın Cuma ve Pazar günü açık olduğunu belirterek, herkesi ürünleri görmeye davet etti. Etkinliğe katılanlar kazanlarda kaynayan mancar çorbası,öre tatlısına ve bal kabağı çorbasına yoğun ilgi gösterdi.
#Şile