Blush Atiye’de Muti dönemi...

İstanbul yeme-içme sahnesinin en saygın işletmecilerinden biri olan Muhittin Ülkü, bundan beş yıl kadar önce İstanbul’un kaosundan kaçarak Kapadokya’ya taşınmış ve Muti adlı bir restoran açmıştı.

Haberin Devamı

Blush Atiye’de Muti dönemi...

Yakınlarının ona seslendiği adıyla Muti, 250 yıllık tarihi handaki yerinden çıkmak zorunda kalması, turizmin son bir yıldır yediği darbe ve evlilik gibi nedenler bir araya gelince tekrar İstanbul’a dönüş yaptı.
Ardından Kerim Kumla’nın sahibi olduğu Blush Atiye’nin konsept danışmanlığını ve işletmesini üstlendi. Aslında mekan Muti ile üçüncü doğuşunu yaşıyor diyebiliriz.
Üç yıl önce Atiye Blush adıyla bistro ve bar olarak açılmış, geçen yıl ise Wanda adıyla “fine-dining” bir restorana dönüştürülmüştü.
Sanıyorum hareketli, genç ve dinamik bir kitlenin müdavimi olduğu sokağa bu konsept pek uymadı. Kısa bir süre sonra kapandı.
Bir mekana insanın ruhunu katması çok önemli. Muhittin Ülkü, Kumla’dan “İşletmesini üstlenir misin?” teklifini alınca tüm konsepti baştan sona değiştirmiş. Tüm dekorasyonu kendisi yapmış. Bir köşede Kapadokya Muti’den getirdiği antika parçalar, bir başka köşede anneannesinden yadigar etajer.
Blush Atiye hem aydınlık hem de romantik bir mekana dönüşmüş. Barın ışıklandırması ve müzikleri de değişmiş.

Haberin Devamı

Blush Atiye’de Muti dönemi...


PAYLAŞMALI YEMEKLER

Blush Atiye’nin yalın bir menüsü var. Karar vermek için saatlerce bakmanıza gerek yok. Yemekler, geleneksel mutfağın yapısını bozmadan yaratıcı dokunuşlarla yorumlanmış.
Çoğunlukla mevsimler ya da kurutulmuş ürünler kullanılıyor. Ve asla ithal ürünlere yer verilmiyor.
Kaz etli mantı, hamsi pilavlı lahana dolması, ahtapot ve kalamarlı iç pilav, mısır ekmekli ızgara köfte, Bergama tulumlu ve dana gerdanlı pide, menünün yeni tasarlanan yemekleri arasında.
Ama bir Muti klasiği tarhanalı mantı, kuru erikli patlıcan dolması, lor peynirli, armutlu mini börek, ayvalı, beğendili kuzu incik, karanfilli dana yanak gibi çok beğenilen yemekler de menüye konmuş.
Bezelye favalı enginar, kuymaklı pide, zahterli dana kuyruklu ev yapımı erişte ve elmalı cevizli baklavanın tadı hâlâ damağımda. İyi malzeme, özen ve biraz da yaratıcılıkla muhteşem tatlar yaratılabiliyor.
Mutfak ekibini de daha önce çalıştığı isimlerden kuran Muhittin Ülkü, her zamanki temkinli haliyle “Çalışıyoruz, daha da iyi olacak” diyor.
Menüye kokoreç, ciğer, salatalık püreli kuru cacık üçlüsünün yer aldığı “Rakı yanı” başlıklı hoşluk da eklenmiş.
Zaten yemeklerin büyük bölümü paylaşmaya uygun sunuluyor.
Blush Atiye, modern barı ve kokteylleriyle de çok iddialı.
Muti, müşteri olarak bir restorana gittiğinde şarap fiyatlarını görünce çok gerildiğini söylüyor. Bu yüzden de şarap fiyatlarına aldığı tüm indirimleri yansıtarak olabilecek en iyi fiyatları koymuş.
Nedense yaz kış sokakta, kapı önünde oturmayı çok seviyoruz. Atiye Sokak’ta da böyle bir eğilim var. Mekan sıkıntılıysa ya da sigara içiliyorsa anlarım ama özellikle Blush Atiye’nin insana huzur veren, çok iyi tasarlanmış üst katı göz ardı edilmemeli...

Haberin Devamı

Blush Atiye’de Muti dönemi...

Zeytin de yağı da sağlıktır!

Geçen hafta Aydın Efeler’de Zetay’ın zeytin hasadına konuk olduk. Topladığımız zeytinleri sıktık.
Bu deneyimi her yaşayışımda zeytine ve zeytinyağına hayranlığım bir kez daha artıyor.
Birlikte seyahat ettiğimiz ünlü diyetisyen Dilara Koçak’ın da vurguladığı gibi sağlık açısından çok değerli antioksidan, E vitamini ve polifenolleri içeren bileşenlere sahip natürel zeytinyağına bir meyve suyu demek çok daha doğru.
İyi bir yağ için, zeytinlerin toplandıktan sonra en fazla 24 saat içinde sıkılarak zeytinyağı haline dönüştürülmesi gerekiyor. Aksi halde içindeki tüm yararlı sağlık bileşenleri yok oluyor.
Bir yıl kadar önce piyasaya çıkan Zetay’ın Genel Müdürü Ertuğrul Meriç, “Sadece erken hasat edilen zeytinlerin sıkımından üretilmiş bir zeytinyağı, yağda çözünen bileşenler taşıyabilir” diyor.
Bu yüzden de üretim tesislerinde erken hasat edilen yüzde 73-76 oranında oleik asit yoğunluğuna sahip Memecik zeytinleri toplandıktan sonra 3-4 saat içinde sıkılıyormuş.
Organik üretim yapan Zetay Natürel Sızma zeytinyağları kısa bir süre önce Tarım Bakanlığı ve AB’den organik sertifikasını da almış...

 

Yazarın Tüm Yazıları