Gösteri dünyasının birçok ünlüsü düğünlerinin de görkemli olması için elinden geleni yapar. Üstelik bunu olabildiğince fazla sayıda insanın görmesini de ister. Birkaç gün öncesinden başlayan ve tıpkı kendisi gibi ünlülerin konuk olduğu kutlama yemekleri, ardından düğün gecesi ve bir gün sonra da bütün bu etkinliklere nokta koyan bir yemek.
#Jennifer LawrenceMüslamanlar için aşura demek yılın ilk ayının onuncu günü demektir. Hicri yılın ilk ayının onuncu günü oruç tutma geleneği İslamiyet ile birlikte başlamamıştır. Araplar ve Yahudiler bu onuncu günde İslam dini doğmadan önce de oruç tutarlardı. İslamiyetle birlikte oruç için ramazan ayı belirlendikten sonra; Müslümanlar oruç tutmasa bile bu günü kutlamaya devam etmişlerdir.
#BursaŞemsa Denizsel, bundan 15 yıl önce ‘çağdaş bir esnaf lokantası’ olarak tarif ettiği Kantin’i açtığında lokanta gibi fikir de yeniydi. Türkiye bugün mutfaktaki iddialı, pırıltılı, havalı şeflere alıştı. Şemsa Denizsel de 15’inci yılını, kariyeri Kantin’den genç şeflerle kutluyor. Civan Er (Yeni Lokanta), Didem Şenol (Lokanta Maya), Maksut Aşkar (Neolokal), Aylin Yazıcıoğlu ve Kaan Sakarya (Nicole), 20 ve 21 Ocak’ta özel kutlama yemekleri pişirecek. Bu kutlamanın bir de bonusu olacak: Bülent Erkmen tarafından hazırlanan bir kitap... Biz de Şemsa Denizsel’le küçük bir Kantin anketi yaptık.
#Kantin1994’te Yunanistan’da yayımlanan, bugüne kadar 50 bin adet satılan ‘İstanbul Rum Mutfağı’ kitabındaki tarifler nihayet Türkçe’de. ‘İstanbul Rumlarından Yemek Tarifleri / Masal Yıllarımın Mutfağı’nın ilk baskısı iki ayda tükendi. Bozis, şimdi kitabın tümünü Türkçe’ye çeviriyor.
Yazar, fotoğrafçı ve seyahat tutkunu olan Gökhan Kutluer nisan ayında ‘Yavaş Seyahat-Aheste Bir Ruhun Gözlemleri’ isminde yeni bir kitap yayımladı. Gezginliğin sadece yer değiştirmek değil, içsel bir dönüşüm yolculuğu olduğunu vurgulayan Kutluer’le bu yeni çalışmasını ve ‘yavaş seyahat’in inceliklerini konuştuk.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMŞef Rüzgar SÜNBÜL ile Hürriyet & Lezizz'de Sebzeleri kurutarak muhafaza etme yöntemi aslında Anadolu yeme-içme kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Sebzenin besin değerini koruma bakımından da bilinen köklü yöntemlerden biridir. Kurutularak saklanabilen yiyecekler arasında patlıcanın yeri başkadır. Yazın taze tüketilen, kış aylarında ise kurutulmuş haliyle birçoğunuzun sofrasından eksik etmediği nefis bir sebzedir. Kurutmak demişken patlıcan nasıl kurutulur diye merak ediyor ve kış için patlıcan nasıl kurutulur şeklindeki sorulara yanıt arıyor olabilirsiniz. O halde bu bilgiler tam size göre. İşte Patlıcan kurutmanın püf noktaları
#Patlıcan Nasıl KurutulurYozgat ilinin kendisine ait birçok yöresel yemekleri bulunur Bu yemekleri insanlar sıklıkla tüketilir ve çok lezzetli bulurlar. Aynı zamanda Yozgat ili İç Anadolu Bölgesinde yer alan bir il olmaktadır. Bu nedenle de İç Anadolu Bölgesinin yöresel lezzetlerini de Yozgat ili mutfak kültürü içerisinde barındırır. Yozgat Yemekleri - Yozgat' da ne yenir ve neyi meşhur? Yozgat mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve bu sorular ile ilgili bilgileri detayları ile derledik.
#Yozgat YemekleriYılbaşı akşamı adım adım yaklaşıyor. Aralık ayıyla birlikte etrafımızda rengârenk yeni yıl süslemelerini de sık sık görmeye başladık. Bu ay boyunca vereceğimiz davetler için yılın kutlama sofrası trendlerini 7 Catering’in kurucusu Ebru Erberdi’den öğrendik. Gastronometro şeflerinden de birbirinden ‘şık’ iki tatlı tarifi aldık.
#GastronomiAlmanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, İslam Kültür Merkezleri Birliği’nin (İKMB-VIKZ) 50’nci kuruluş yıl dönümü için Köln’de verdiği resepsiyona katıldı. Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Steinmeier, “Bugün, İslam’ın çeşitliliği de 5 milyonun üzerindeki Müslüman da ülkemize aittir. İslam’ın bir vatanı daha olmuştu: Almanya” dedi, Müslümanlara, “Ortak toplumumuzun ortasında yerinizi alın” çağrısında bulundu.
#AlmanyaTüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gastronomi sektörü büyük bir gelişim gösterdi. Ama bu kez müşterileri konuşalım. Yani ismi duyulan restoranlara sadece trend o olduğu için giden müşterileri... Bu tür gastronomik restoranlara giden arkadaşlarımdan kaç kez “Dünyanın parasını verdik, üstüne de aç kaldık. Restorandan çıkınca çorbacıya gittik” diyenleri duydum. Çiğ ürünleri sevmiyorsak bir Japon restoranında ne işimiz var ya da limon otuna burun kıvıracaksak Tay mutfağını nasıl kavrayacağız?
#RestoranOynadığı rollerle hep büyüledi. Afife Tiyatro Ödülleri’nden Altın Koza’ya kadar birçok ödül kazandı. Hem bağımsız hem popüler işlerin yıldızı oldu. Magazinden uzak durdu. Ama şu sıralar yönetmen Berkun Oya’yla evliliği ve 7,5 aylık hamileliğiyle de gündemde. Funda Eryiğit’le İstanbul Film Festivali’nde gösterilen ‘Boğa Boğa’ filmi ve ‘Kavur’ belgeseli vesilesiyle buluştuk; anne olma hazırlığını, projelerini, değişmeye başlayan hayatını ve evliliğini konuştuk. Eryiğit: “Evlilik aradaki güven bağını pekiştiren, tazeleyen bir şey.”
#Funda Eryiğit